Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών συστήνει το υπ. Κλιματικής Κρίσης

September 27, 2023

Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών συστήνει το υπ. Κλιματικής ΚρίσηςΟι φυσικές καταστροφές ενεργοποιούν κατά πως φαίνεται έστω και ετεροχρονισμένα τον κρατικό και κυβερνητικό μηχανισμό. Πιο συγκεκριμένα, στην σύσταση Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΤΑΕΦΚ-ΠΘ) προχωρά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η απόφαση πάρθηκε από τον υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο. Άλλωστε έχει κριθεί ως επιτακτική ανάγκη η εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης των βλαβών που προκλήθηκαν στα κτίρια στις πληγείσες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στόχος του νεοσχεδιαζόμενου Τομέα, που υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών με έδρα την Λάρισα. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών ευρύτερα στον κάμπο θα λειτουργούν ειδικά γραφεία υποστήριξης σε Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, οι αρμοδιότητες του ανωτέρω Τομέα συνίστανται σε:

-Έλεγχο των δικαιολογητικών που υποβάλλονται για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, καθώς και όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τον καθορισμό των πληγέντων δικαιούχων.

-Έλεγχο και χαρακτηρισμό των κτιρίων λόγω των βλαβών που έχουν υποστεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

-Έλεγχο των μελετών επισκευής καθώς και απαιτούμενες διαδικασίες για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για επισκευή και τον έλεγχο της προόδου εργασιών επισκευής.

-Απαιτούμενες διαδικασίες για τον καθορισμό των δικαιούχων στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση ή αποπεράτωση, την έγκριση της στεγαστικής συνδρομής και τη χορήγησή της καθώς και τον έλεγχο της προόδου εργασιών ανακατασκευής, αυτοστέγασης ή αποπεράτωσης.

-Απαιτούμενες διαδικασίες για τον καθορισμό των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης πληγέντων κατοίκων.

Πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με όλα τα θέματα της αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: