Είναι επίσημο: Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – Κόσμος

May 15, 2022

Tην απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν και επίσημα το μεσημέρι της Κυριακής ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.



Η ανακοίνωση έγινε σε κοινή συνένετυξη τύπου των δύο ηγετών της χώρας, το Προεδρικό Μέγαρο του Ελσίνκι. «Είναι μία ισοτρική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Survivor spoiler 15/05: Τα «έσπασε» όλα η Βρισηίδα Ανδριώτου - Έφυγε και ζητούσε να αποχωρήσει από το Survivor 5

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor spoiler 15/05: Τα «έσπασε» όλα η Βρισηίδα Ανδριώτου - Έφυγε και ζητούσε να αποχωρήσει από το Survivor 5

Η φινλανδική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο πρόκειται για μια τυπική διαδικασία.

Στη συνέχεια, η επίσημη αίτηση θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες, στα κεντρικά της Συμμαχίας, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας.

Είναι επίσημο: Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Αλλάζουν οι παγκόσμιες ισορροπίες: Μπαίνουν στο ΝΑΤΟ Σουηδία και Φινλανδία - Τι θα κάνει ο Πούτιν

Το παγκόσμιο σκηνικό αλλάζει με την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να συστρατευτούν με το ΝΑΤΟ, τρεις μήνες σχεδόν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τις δύο χώρες να φέρνουν νέες αλυσιδωτές εξελίξεις.

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

Οι ιστορικές αυτές εξελίξεις έχουν μεταφραστεί σε ένα κύμα υποστήριξης προς στις δύο σκανδιναβικές χώρες για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς η υποψηφιότητά τους βρίσκεται στα τελικά στάδια έγκρισης στα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

Εν μέσω απειλών της Μόσχας ότι σε περίπτωση ένταξης αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ευρωπαϊκό θύλακα του Καλίνινγκραντ, η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, και η Σουηδία προσμένουν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και οι δύο ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των αιτήσεών τους, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν χρόνο.

Οποιεσδήποτε αιτήσεις για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία θα προκαλέσουν μια τεταμένη αναμονή κατά τους μήνες που χρειάζονται για να επικυρωθούν από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, αν και η Συμμαχία και ο Λευκός Οίκος έχουν δηλώσει ότι είναι βέβαιοι ότι τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: