Ιστορική στιγμή για τη Μολδαβία: Υπέγραψε αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Κόσμος

March 4, 2022

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ντόμινο εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τον Ουκρανό Πρόεδρο σειρά πήρε η Μολδαβή πρόεδρος που υπέγραψε αίτημα ένταξης στην ΕΕ.



Πρώτος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της χώρας που δέχτηκε τη ρωσική εισβολή, υπέβαλε αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ενώ ακολούθηκε η Γεωργία, χώρα στην οποία εισέβαλε η Ρωσία το 2008, που επίσης υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Survivor spoiler: Έντονη ανησυχία για την υγεία του Γιάννη Τσολάκη! Τον έδιωξαν αναγκαστικά οι γιατροί, οι φωτογραφίες που σοκάρουν!

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor spoiler: Έντονη ανησυχία για την υγεία του Γιάννη Τσολάκη! Τον έδιωξαν αναγκαστικά οι γιατροί, οι φωτογραφίες που σοκάρουν!

Τρίτη κατά σειρά, η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, υπέγραψε σήμερα, Πέμπτη, την επίσημη αίτηση της χώρας της προς την ΕΕ, προκειμένου να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η αίτηση θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες εντός των επόμενων ημερών.

«Θέλουμε να ζήσουμε με ειρήνη, με δημοκρατία, με ελευθερία», είπε η Σάντου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα Κισινάου.

πρόεδρος Μολδαβίας Σαντού

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

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο στρατός της Λευκορωσίας έχει λάβει εντολή να εισβάλει στη χώρα»

Στην εκτίμηση ότι ο λευκορωσικός στρατός έχει ήδη λάβει εντολή να εισβάλει στην ουκρανική επικράτεια, προχώρησε σήμερα ο ουκρανικός στρατός με ανακοίνωσή του, εν μέσω των συνεχιζόμενων συρράξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανοίγουν διαδρόμους για απομάκρυνση των αμάχων - Θα υπάρξει τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων

Τι έχει καταγγείλει το Κίεβο

Σημειώνεται ότι το Κίεβο έχει αναφέρει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις.

Το Μινσκ επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος.

Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγη ώρα τελείωσαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα με τις δύο πλευρές να συμφωνούν έστω στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους και σε ένα τρίτο γύρο συνομιλιών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο Πούτιν θα πληρώσει τις συνέπειες - Σωστή η απόφαση για βοήθεια στην Ουκρανία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τόνισε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πληρώσει τις συνέπειες από τις πράξεις του.

«Δεν το περιμέναμε, μιλάμε για έναν νέο ψυχρό πόλεμο, που κανείς δεν γνωρίζει πως θα τελειώσει. Ο Πούτιν επέλεξε να παραβιάσει το απαραβίαστο των συνόρων και να επιβάλει τον δικό του τρόπο ζωής σε μία δημοκρατική χώρα», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν θέλει τον πόλεμο. Συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία».

Δείτε επίσης: «Άκυρο» της Ελλάδας στο ρωσικό φυσικό αέριο - Επισπεύδει την απεξάρτησή της (video)

«Τον πόλεμο δεν τον θέλαμε και τον επέλεξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και θα πληρώσει τις συνέπειες. Δυστυχώς θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Όσο για τους Έλληνες στην Μαριούπολη, σημείωσε: «Ο πρέσβης έκανε το παν για να προστατεύσει τους Έλληνες της Μαριούπολης, υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία με τους Ρώσους».

Για την αποστολή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ήταν το ηθικά σωστό γιατί δέχεται επίθεση μία ελεύθερη χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πράξαμε το σωστό».

«Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Θεωρώ ότι είναι μία συζήτηση που δεν προσθέτει κάτι. Ό,τι έχουμε να το πούμε, θα το πούμε στη Βουλή», συμπλήρωσε.

Για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Ο αναθεωρητισμός και η προβολή αυτοκρατορικών φιλοδοξιών δεν είναι δημοφιλής. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ρητορική και θα το αντιληφθεί πολύ σύντομα. Δεν υπάρχει ακροατήριο σήμερα για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας».





Πηγή

Διαβάστε επίσης: