Πώς η άνοια συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

March 3, 2022

Πώς η άνοια συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση





Οι γυναίκες που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών είναι 35% πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια στο μέλλον, σύμφωνα με μελέτη.

Της: Έπη Τρίμη

Οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Ο Wenting Hao, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Shandong στο Jinan της Κίνας, δήλωσε: «Η επίγνωση αυτού του αυξημένου κινδύνου μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να εφαρμόζουν στρατηγικές για την πρόληψη της άνοιας και να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους για να παρακολουθούν στενά τη γνωστική τους κατάσταση καθώς γερνούν».

Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο με «άσκηση, συμμετοχή σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κόβοντας το κάπνισμα και το αλκοόλ, ενώ συμβάλουν επίσης η διατήρηση του υγιούς βάρους και λήψη αρκετής βιταμίνης D».

Γιατί οι γυναίκες περνούν πρόωρη εμμηνόπαυση;

Εάν η γυναίκα δεν έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας της, «έχει να κάνει με μια ταχύτερη βιολογική γήρανση όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης γήρανσης των οργάνων μας και της λειτουργίας τους», δήλωσε ο Lloyd-Jones, ο οποίος είναι καθηγητής προληπτικής ιατρικής, ιατρικής και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

«Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη οιστρογόνων μακροπρόθεσμα ενισχύει το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να αυξήσει τη γήρανση του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση», δήλωσε ο Hao σε δήλωσή του.

Εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών

Η μελέτη, η οποία δεν δημοσιεύεται αλλά θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας το 2022, εξέτασε δεδομένα για περισσότερες από 153.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη Βρετανική Biobank, μια συνεχιζόμενη μελέτη που εξετάζει γενετικές πληροφορίες και πληροφορίες για την υγεία σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το εύρος και το εύρος των δεδομένων είναι σημαντικά και εντυπωσιακά, ωστόσο δεν μας δίνει τις λεπτομέρειες που χρειαζόμαστε για να κατανοήσουμε τις πλήρεις επιπτώσεις της μελέτης», δήλωσε ο Λόιντ Τζόουνς.

Η μελέτη προσαρμόστηκε για την ηλικία, τη φυλή, το βάρος, το μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο, τη χρήση τσιγάρων και αλκοόλ, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη και τις σωματικές δραστηριότητες. Διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με πρώιμη άνοια μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Πώς έγινε η έρευνα

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, δεν έχει αξιολογηθεί και πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε λευκές γυναίκες.

Ο Wenting Hao, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Shandong στο Jinan της Κίνας, δήλωσε: «Η επίγνωση αυτού του αυξημένου κινδύνου μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να εφαρμόζουν στρατηγικές για την πρόληψη της άνοιας και να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους για να παρακολουθούν στενά τη γνωστική τους κατάσταση καθώς γερνούν».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: