Κλείδωσε: Ιδού ποιοι δικαιούνται καινούρια κλιματιστικά, ψυγεία και πλυντήρια – Τα λεφτά που θα πάρουν

January 14, 2022

Κλείδωσε: Ιδού ποιοι δικαιούνται καινούρια κλιματιστικά, ψυγεία και πλυντήρια – Τα λεφτά που θα πάρουν

Η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αντικασταστήσουν τις παλαιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους, θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ήδη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του προγράμματος και δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες, αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης, ανάλογα με την οικονομική κατάστασή τους και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

Το πρόγραμμα, πρόσθεσε, θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.

Αναμένεται ότι και οι εταιρίες ηλεκτρικών συσκευών θα σπεύσουν να «επιδοτήσουν» μαζικά την πώληση των νέων μοντέλων τους, ενώ και οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν λόγους να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να πετύχουν εξοικονόμηση λογαριασμών και απόσβεση της αγοράς μέσα σε λίγους μήνες.

Σκοπός, υπογραμμίζει ο υπουργός, είναι όλα τα νοικοκυριά να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους.

Το ελληνικό «μοντέλο» επιδότησης θα καλύπτει έτσι ένα μέρος της αγοράς ως voucher, αλλά θα αποτελεί απλώς ένα πρώτο κίνητρο για να προβεί κάποιος στην αντικατάσταση του παλαιού μηχανήματος.

Στόχος είναι πριν το καλοκαίρι να έχουν αντικατασταθεί εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικά μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας με καινούργια, καθώς καταναλώνουν 30% – 40% λιγότερο ρεύμα από εκείνα της περασμένης δεκαετίας.

Στην Κύπρο, πάντως, το πρόγραμμα ανέρχεται σε δαπάνη 5 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά σε επιδότηση έως 5 συσκευών ανά ευάλωτο νοικοκυριό, δηλαδή:

• έως 3 κλιματιστικά με επιδότηση 300-500 ευρώ ανάλογα με τα BTU.
• 1 πλυντήριο με επιδότηση 300-400 ευρώ ανάλογα με το βάρος πλύσης.
• 1 ψυγείο/καταψύκτη με επιδότηση 400-600 ευρώ ανάλογα με τα λίτρα της χωρητικότητάς του.

Λεπτομέρειες για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών


Πηγή

Διαβάστε επίσης: