«Το τρίτο lockdown δεν μπορεί να αποκλειστεί»

January 27, 2021

«Το τρίτο lockdown δεν μπορεί να αποκλειστεί»Μεγάλη προσοχή συνέστησε στους πολίτες ο καθηγητής Μικροβιολογίας, ώστε να μην ζήσουμε ξανά όσα συνέβησαν τον Νοέμβρη.Ενώ πολλές απαγορεύσεις στις μετακινήσεις συνεχίζονται, το άνοιγμα του λιανεμπορίου εδώ και λίγες μέρες (έστω και με χρονικό περιθώριο δύο ωρών για τον καταναλωτή μετά το επιβεβαιωτικό μήνυμα που θα λάβει από το 13033) έδωσε μια ανάσα ελπίδας στους πολίτες της χώρας μας, ελπίζοντας πως σύντομα θα αρθούν κι άλλα περιοριστικά μέτρα, μέχρι να απαλλαχθούμε τελείως από το lockdown.

Παρόλα αυτά, οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε μαγαζιά γνωστών εμπορικών δρόμων, σε όλη την επικράτεια, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς. Ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τοποθετήθηκε επί των θεμάτων που απασχολούν την κοινή γνώμη, υποστηρίζοντας πως είναι πολύ λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην επείγουσα ανάγκη να πάρει μπρος η οικονομία της χώρας αλλά και στην αναχαίτιση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο.

Παράλληλα ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αυστηρή τήρηση των μέτρων για να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, δεν απέκλεισε ένα νέο τρίτο lockdown, αν τα δεδομένα που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους αλλάξουν, χωρίς να πιστεύει πως θα επιβληθεί μια νέα δέσμη αυστηρών μέτρων άμεσα.

Ο κ. Βατόπουλος μάλιστα δήλωσε πως δεν έχει υπάρξει θέμα, ώστε να μην ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια τη Δευτέρα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ενώ διευκρίνισε πως δεν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής, για την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Στο φλέγον θέμα των μεταλλάξεων του ιού (και συγκεκριμένα του μεταλλαγμένου στελέχους που εμφανίστηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία), εξέφρασε την άποψη πως είναι πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.

Πηγή: tilestwra.com

Διαβάστε επίσης: