Πόσο έξυπνοι είστε; 5 γρίφοι για να ακονίσετε το μυαλό σας και να σκεφτείτε πέρα από τα συνηθισμένα

January 10, 2021Οι σπαζοκεφαλιές που ακολουθούν θα ακονίσουν το μυαλό σας. Σε ορισμένους μπορεί να φανούν απλές, ενώ άλλους μπορεί να τους παιδέψουν περισσότερο.Κάτω από κάθε σπαζοκεφαλιά, υπάρχει η απάντηση, όμως μην κρυφοκοιτάξετε! Προσπαθήστε να τους λύσετε χωρίς βοήθεια.

Σπαζοκεφαλιές: Ο γρίφος με τα καπέλα των κρατουμένων

Οι 4 κρατούμενοι είναι στοιχισμένοι σε μερικά σκαλιά. Όλοι κοιτούν στην ίδια κατεύθυνση. Ένας τοίχος χωρίζει τον 4ο από τους υπόλοιπους. Για να συνοψίσουμε:

Ο 1 μπορεί να δει τους 2 και 3.
Ο 2 μπορεί να δει τον 3.
Ο 3 δε μπορεί να δει κανέναν.
Ο 4 δε μπορεί να δει κανέναν.

Οι εγκληματίες φορούν καπέλα. Τους έχουν πει πως υπάρχουν δύο λευκά και δύο μαύρα. Εκείνοι δε γνωρίζουν τι χρώμα είναι το καπέλο που φορούν. Τους είπαν να φωνάξουν το χρώμα του καπέλου τους, μόλις επιβεβαιώσουν ποιο είναι αυτό.

Απαγορεύεται να γυρίσουν ή να μετακινηθούν.
Απαγορεύεται να μιλούν μεταξύ τους.
Απαγορεύεται να βγάλουν τα καπέλα τους.

Ποιος είναι ο πρώτος που θα φωνάξει και γιατί;

Απάντηση:

Ο 2 θα φωνάξει, μετά από λίγο. αφού:

Οι 3 και 4 δε μπορούν να δουν τα υπόλοιπα καπέλα.
Ο 1 βλέπει ένα λευκό και ένα μαύρο καπέλο και ξέρει πως το καπέλο του μπορεί να είναι λευκό ή μαύρο.
Ο 2 βλέπει ένα μαύρο καπέλο, όμως αν φορά και ο ίδιος μαύρο, θα ήταν εμφανές στον 1 ότι φορά λευκό. Από τη στιγμή που ο 1 δεν φώναξε, ο 2 συμπέρανε πως φορά ένα λευκό.

Σπαζοκεφαλιές: Οδικές δυσκολίες

Την ώρα που άλλαζε ένα λάστιχο, ένας αυτοκινητιστής, έριξε καταλάθος και τα 4 παξιμάδια του τροχού σε ένα φρεάτιο. Έκανε τα πάντα για να τα ανακτήσει, όμως δεν τα κατάφερε. Ξεκίνησε να υποψιάζεται πως μπορεί να ξόδεψε πολλές ώρες στην άκρη του δρόμου, όταν ήρθε ένα παιδί και τον βοήθησε να λύσει το πρόβλημά του.

Ακολούθησε τη συμβουλή του παιδιού, κατάφερε να τοποθετήσει ένα νέο τροχό και οδήγησε στο πλησιέστερο πρατήριο καυσίμων χωρίς κάποιο ατύχημα.

Ποια ήταν η συμβουλή που έδωσε το παιδί στον αυτοκινητιστή;

Απάντηση:

Το παιδί του είπε να αφαιρέσει ένα παξιμάδι από καθέναν από τους υπόλοιπους 3 τροχούς και να τα χρησιμοποιήσει για να ασφαλίσει το νέο τροχό!

Σπαζοκεφαλιές: Το δώρο μιας μάγισσας

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Πρίγκιπας Γλυκούλης αναζητούσε παντού τη μνηστή του. Το καλοκαίρι είχε ήδη τελειώσει, όταν βρέθηκε στην καλύβα που κατοικούσε μια γριά μάγισσα. Ο κουρασμένος ταξιδιώτης ρώτησε αν μπορούσε να τον φιλοξενήσει το βράδυ. Η μάγισσα δέχτηκε και τον καλωσόρισε θερμά, προσφέροντάς του φαγητό, ποτό και ένα μέρος να κοιμηθεί.

Το επόμενο πρωί, όσο ετοιμαζόταν να συνεχίσει το ταξίδι του, η μάγισσα του έδωσε ένα δώρο, λέγοντας: “Θα έρθει η στιγμή, που ένα πλατύ ποτάμι θα εμποδίσει το δρόμο σου και δε θα υπάρχει κάποια γέφυρα. Ο μόνος τρόπος για να το διασχίσεις, είναι κολυμπώντας. Ο μαγικός αυτός χιτώνας θα σε βοηθήσει, θα αποτρέψει τον πνιγμό σου!”.

Ο ήρωάς μας συνέχισε το ταξίδι του. 100 μέρες και νύχτες πέρασαν πριν συναντήσει το ποτάμι, για το οποίο τον είχε προειδοποιήσει η μάγισσα. Όμως, τελικά, δε χρειάστηκε να φορέσει τον χιτώνα για να διασχίσει το ποτάμι! Μπορείτε να μαντέψετε γιατί;

Απάντηση:

Ο Πρίγκιπας Γλυκούλης επισκέφθηκε την καλύβα της μάγισσας τον Σεπτέμβρη. Μετά απ’ αυτό, χρειάστηκαν 100 μέρες για να φτάσει στο ποτάμι, που σημαίνει πως μέχρι να φτάσει εκεί, ήταν ήδη χειμώνας. Το ποτάμι είχε παγώσει και πολύ απλά, έφτασε την άλλη όχθη περπατώντας!

Σπαζοκεφαλιές: Το μυστήριο του κλουβιού με τους λαγούς

Ένας αγρότης φυλά τους λαγούς του σε 3 μεγάλα κλουβιά, στοιχισμένα σε μια σειρά στην πισινή αυλή του. Καθένα από τα κλουβιά, είναι βαμμένο σε διαφορετικό χρώμα, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο. Μέχρι πρόσφατα, ο αριθμός των λαγών στο πράσινο κλουβί ήταν διπλάσιος του κίτρινου.

Μια μέρα, ο αγρότης πήρε 5 λαγούς από το αριστερό κλουβί και τους δώρισε στο σχολείο της περιοχής. Επίσης, πήρε τους μισούς από τους λαγούς που είχαν απομείνει στο αριστερό κλουβί και τους μετέφερε στο κόκκινο.

Μπορείτε να μαντέψετε ποιο ήταν το χρώμα του αριστερού κλουβιού;

Απάντηση:

Είναι κίτρινο! Όπως ήδη ξέρουμε, στην αρχή, ο αριθμός των λαγών στο πράσινο κλουβί ήταν διπλάσιος από του κίτρινου. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των λαγών στο πράσινο κλουβί ήταν ζυγός. Αφού αφαίρεσε 5 λαγούς από το αριστερό κλουβί, ο αριθμός που απέμεινε είναι επίσης ζυγός (αφού διαιρέθηκε από το 2).

Έτσι, πριν αφαιρεθούν αυτοί οι 5, το αριστερό κλουβί περιείχε μονό αριθμό λαγών. Συνεπώς, το αριστερό κλουβί δε μπορεί να είναι το πράσινο. Όμως, βάσει των πληροφοριών που έχουμε, δε μπορεί να είναι ούτε και το κόκκινο!

Σπαζοκεφαλιές: Βρείτε τον ένοχο

Αργά κάποιο βράδυ, ένα αυτοκίνητο χτύπησε έναν πεζό σε μια στενή πάροδο και έφυγε χωρίς να σταματήσει. Ένας αστυνομικός είδε το περιστατικό, ανέφερε πως κινούταν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Υπήρχαν 6 αυτόπτες μάρτυρες. Οι καταθέσεις τους ήταν αντικρουόμενες:

Ήταν ένα μπλε αμάξι, με άντρα οδηγό.
Κινούνταν με υψηλές ταχύτητες, οι προβολείς του ήταν σβηστοί.
Το αυτοκίνητο είχε πινακίδες, δεν πήγαινε πολύ γρήγορα.
Ήταν ένα Τογιότα, οι προβολείς του ήταν σβηστοί.
Δεν είχε πινακίδες και ο οδηγός ήταν γυναίκα
Ήταν ένα γκρι Φορντ.

Όταν το αυτοκίνητο βρέθηκε και ο οδηγός συνελήφθη, αποδείχθηκε πως μόνο ένας από τους 6 έδωσε σωστά όλα τα στοιχεία. Καθένας από τους υπόλοιπους 5, είχε δώσει ένα σωστό και ένα λανθασμένο.

Έχοντας αυτό στο μυαλό, μπορείτε να βρείτε τα παρακάτω;

Ποια ήταν η μάρκα του αυτοκινήτου;
Ποιο ήταν το χρώμα του;
Πήγαινε αργά ή γρήγορα;
Είχε πινακίδες;
Ήταν αναμμένοι οι προβολείς του;
Ο οδηγός ήταν άντρας ή γυναίκα;

Απάντηση:

Ήταν ένα μπλε Φορντ. Είχε πινακίδες και είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Οι προβολείς ήταν σβηστοί και ο οδηγός ήταν γυναίκα. Η λύση βρίσκεται στις πληροφορίες που έδωσε ο αστυνομικός. (το αυτοκίνητο πήγαινε πολύ γρήγορα). Αν θεωρήσουμε σωστό τον ισχυρισμό του, αποκλείουμε αυτομάτως τον οδηγό που είπε πως πήγαινε αργά. Αν δεχθείτε αυτό, τότε ο αποκλεισμός των υπολοίπων θα σας φανεί παιχνιδάκι!

Σπαζοκεφαλιές: Μπόνους

Μπορείτε να βρείτε τι κοινό κάνουν όλοι οι άνθρωποι ταυτόχρονα;

Απάντηση:

Μεγαλώνουν.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: