Εγκεφαλικό: Προσοχή στα πρώιμα σημάδια – Πώς να τα αναγνωρίσετε

September 28, 2023

Εγκεφαλικό: Προσοχή στα πρώιμα σημάδια – Πώς να τα αναγνωρίσετεΈνα εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν υπάρχει αιμορραγία στον εγκέφαλο ή όταν η κανονική ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο είναι αποκλεισμένη.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια πραγματική στιγμή έκτακτης ανάγκης. Όσο πιο γρήγορα λάβει την προβλεπόμενη θεραπεία ο ασθενής, τόσο πιο πιθανό είναι ότι η ζημιά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Κάθε στιγμή μετράει!

Δείτε τι πρέπει να προσέχετε και να έχετε πάντα στο νου σας:

Πρόσωπο: Μήπως το πρόσωπο του ασθενούς “γέρνει” από τη μία πλευρά, ενώ προσπαθεί να χαμογελάσει;

Μήπως ο ασθενής αδυνατεί να σηκώσει το ένα του χέρι, ενώ προσπαθεί να σηκώσει και τα δυο χέρια ταυτόχρονα;

Ομιλία. Μπορεί ο ασθενής να επαναλάβει μια απλή πρόταση; Μήπως η ομιλία του είναι μπερδεμένη ή παράξενη;

Χρόνος. Κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισόδιο κάθε λεπτό μετράει. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε το 166!

Άλλα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν:

Αδυναμία ή μούδιασμα στην μία πλευρά του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των δύο ποδιών

Θαμπή όραση ή απώλεια της όρασης, ιδιαίτερα στον ένα οφθαλμό.

Έντονος πονοκέφαλος.

 

Ανεξήγητη ζάλη, αστάθεια ή μια ξαφνική πτώση, ειδικά αν συνοδεύεται από κάποιο από τα άλλα συμπτώματα.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν κυρίως την υψηλή πίεση του αίματος, το κάπνισμα, τον διαβήτη και την καρδιακής νόσου.

Επιπτώσεις και Αντιμετώπιση

Επίπτωση του εγκεφαλικού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για το Εγκεφαλικό, ετησίως 17 εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται εγκεφαλικό και από αυτούς 6 εκατομμύρια πεθαίνουν. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και γι’ αυτό το αποτύπωμά του είναι σοβαρό πάνω σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Το εγκεφαλικό δεν επηρεάζει μόνο τον ίδιο τον ασθενή, αλλά έχει επιπτώσεις στον κοινωνικό του περίγυρο, την οικογένεια και τον εργασιακό του τομέα. Επίσης, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, ανεξαρτήτως φύλου και φυσικής κατάστασης.

Αντιμετώπιση του εγκεφαλικού

Το εγκεφαλικό είναι ένα πολυσύνθετο ιατρικό πρόβλημα και είναι ζωτικής σημασίας να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι θεραπεύεται. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η ορθή διαχείρισή του ως υπερεπείγουσα κατάσταση, με αντιμετώπιση σε Μονάδα Εγκεφαλικών, μπορούν να βελτιώσουν εξαιρετικά την έκβαση του ασθενούς.

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr


Πηγή

Διαβάστε επίσης: