Η συναισθηματική λαιμαργία, τα προβλήματα υγείας και πως να την ελέγξετε.

September 28, 2023

Η συναισθηματική λαιμαργία, τα προβλήματα υγείας και πως να την ελέγξετε.



Με τον όρο συναισθηματική λαιμαργία εννοούμε την υπερβολική κατανάλωση τροφών όχι λόγω πείνας αλλά ως μηχανισμό αντιμετώπισης των εντόνων συναισθημάτων που βιώνουμε. Αυτά τα συναισθήματα ενίοτε είναι προσωρινά και άλλες φορές επιστρέφουν. Εντονότερα, δριμύτερα, σχεδόν με αυτοκαταστροφική μανία. Τρώμε για να αποφύγουμε τις άσχημες σκέψεις, ένα άσχημο γεγονός που μας συνέβη, μια συνεχιζόμενη αρνητική κατάσταση. Κάποιοι λένε πως τρώμε με λάθος τρόπο ακόμα και όταν είμαστε ευτυχισμένοι, για να γιορτάσουμε τις ωραίες στιγμές.

Αν αυτό ήταν αλήθεια τότε δε θα είχαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα διατροφής, καθώς δυστυχώς τα όμορφα γεγονότα είναι σχετικά λιγότερο συχνά στη ζωή μας. Επίσης το γεγονός ότι σε ένα ευχάριστο γεγονός θέλουμε να εκτονωθούμε και πάλι μέσω του φαγητού, δείχνει πως υποβόσκουν άλλου είδους προβλήματα. Έχουμε μπερδέψει τη χαρά με τη λύπη, τρώμε απλά από συνήθεια. Άσκεπτα, αλόγιστα και χωρίς όριο μερικές φορές. Γιατί σύντομα μετά τη χαρά έχουμε μεγάλη κατάπτωση συναισθημάτων και με το φαγητό προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κενό.

Food mood diary, δηλαδή ένα ημερολόγιο διάθεσης για φαγητό.

Πριν σας εξηγήσω τι είναι αυτό το ημερολόγιο, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο σκοπός του σημερινού άρθρου δεν είναι ούτε το πως να χάσετε βάρος, ούτε για κάποια συγκεκριμένη δίαιτα. Δε θα μιλήσουμε για θερμίδες, τι να τρώτε κάθε μέρα στις 07:00 το πρωί για να χάσετε 5 κιλά σε ένα μήνα. Είναι για να σας παρουσιάσω μια μέθοδο που ίσως βοηθήσει κάποιους από εσάς να αναγνωρίσουν το πρόβλημα που έχουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται να αποδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα. Ακόμα και αν τα ρούχα τους δε τους χωράνε και η ζυγαριά τους δείχνει τριψήφιους αριθμούς. Ούτε όμως θα κατακρίνουμε αυτή τη συμπεριφορά.

Το ημερολόγιο διάθεσης για φαγητό είναι μια μέθοδος που θέλει να την πάρετε ελαφρά και με διάθεση εξερεύνησης του εαυτού σας. Κάθε φορά που νιώθετε πως δεν είστε καλά και ετοιμάζεστε για επιδρομή στην κουζίνα, απλώς καταγράψτε το τι φάγατε. Χωρίς να είστε επικριτικοί στον εαυτό σας, απλά σημειώστε κάτω την αλήθεια.

  • Όταν έλαβα ένα αρνητικό νέο από ένα μέλος της οικογένειας μου έφαγα μια ολόκληρη σοκολάτα μέσα στη νύχτα.
  • Όταν άκουσα τι έπαθε ένας φίλος/η, παρήγγειλα και έφαγα 3 σουβλάκια για μεσημεριανό.
  • Μετα από μια δύσκολη ή άσχημη ημέρα στη δουλειά γύρισα σπίτι και έφαγα μια πίτσα και ένα μπολ παγωτό.
  • Όταν δέχτηκα ένα μήνυμα από μια πρώην σχέση, κατανάλωσα μια σακούλα πατατάκια, ήπια και ένα μπουκάλι αναψυκτικό και ας ήταν πρωί ακόμα.

Θα είστε ειλικρινείς καθώς αυτό το ημερολόγιο είναι δικό σας, δε θα το δείξετε πουθενά αλλού. Να είστε τυπικοί, δηλαδή να το τηρείτε, μη γράφετε μόνο τις καλές μέρες που φάγατε ένα σοκολατάκι. Είναι σημαντικό επίσης να γράψετε τις επιλογές που κάνατε, την ώρα που τις κάνατε, το πως νιώθατε πριν οδηγηθείτε σε αυτή την παρόρμηση.

Κάθε φορά που τρως ή πίνεις, τροφοδοτείς ή παλεύεις μια ασθένεια!

Mindful eating, όπως θα λέγαμε προσεκτική, συνειδητή ή επιμελής διατροφή.

Ο σκοπός λοιπόν του ημερολογίου αυτού είναι να αποκτήσετε μια βαθύτερη γνώση του τι τρώτε. Νομίζετε ότι ξέρετε, αλλά όντως έχετε την απολυτή συνείδηση του τι είναι αυτό που φάγατε κάθε φορά που δεν ήσασταν καλά; Με αυτό το ημερολόγιο θα αναγνωρίσετε ένα μοτίβο, μια συνήθεια δηλαδή, κάθε φορά που συμβαίνει ένα γεγονός. Είναι η σοκολάτα η πρώτη σας κίνηση όταν σας στεναχωράει ένα μήνυμα από την οικογένεια; Είναι τα σουβλάκια η πρώτη σας επιλογή μετά από μια δύσκολη ημέρα ή μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός;

Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναγνωρίσετε τι κινήσεις και επιλογές κάνετε και πότε ακριβώς τις έγιναν. Αναγνωρίζοντας τες θα συνειδητοποιήσετε πολλά που δε ξέρατε για εσάς. Και έτσι θα κάνετε συνειδητές επιλογές στο μέλλον. Αν για παράδειγμα μετα από μια άσχημη ημέρα στη δουλειά η μόνη σας ανακούφιση είναι ένα είδος φαγητού, αναγνωρίζοντας τη συνήθεια, θα μπορείτε να την αλλάξετε. Αν χρειάζεται να ξεσπάσετε σε κάτι μπορείτε να το αναπληρώσετε με μια άλλη τροφή ή ίσως με μια άλλη ενέργεια. Να πάτε για περπάτημα, να τηλεφωνήσετε ένα φιλο/η, να ακούσετε δυνατά μουσική μέχρι να εκτονωθείτε.

Θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε στο πρόβλημα, στην ευχαρίστηση που σας προσφέρει αυτό το τρόφιμο. Ίσως επίσης να οφείλετε σε τρίτους παράγοντες όπως ότι δεν κάνετε σωστή διαχείριση του χρόνου σας. Αν για παράδειγμα δεν μαγειρέψετε εγκαίρως από πριν, ώστε όταν γυρίσετε σπίτι μετα από μια καταπονημένη ημέρα, είναι ίσως αναμενόμενο να παραγγείλετε πίτσα και όχι μια σαλάτα. Αντιθέτως τώρα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη χαρά του μαγειρέματος, της προετοιμασίας, της μυρωδιάς ενός φαγητού που εσείς θα ψήσετε. Αν πάλι δεν είστε άνθρωπος της κουζίνας, θα κάνετε καλύτερες επιλογές στο τι αγοράζετε και τι έχουν μέσα τα ντουλάπια σας.

 

Αν δεν έχω τη δύναμη και το κουράγιο να μειώσω το φαγητό;

Μέχρι να φτάσει το πρόβλημα να γίνει εντονότερο, συχνά δε το βλέπουμε και ας είναι μπροστά μας. Μπορεί να έχουμε παχύνει, να έχουμε βαρύνει ως άνθρωποι, να είμαστε στα στάδια της κατάθλιψης και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι. Κάποιοι θα πουν ως δικαιολογία πως τα σωστά και υγιεινά φαγητά είναι ακριβότερα. Είναι μια κλασσική απάντηση που για χρόνια την έδινα και εγώ, παρόλο που μαγείρευα και το κάνω μέχρι σήμερα. Αν θεωρείτε πιο ακριβά τα όσπρια, τα φρέσκα λαχανικά εποχής(τα εκτός εποχής θα είναι πάντα ακριβότερα), το γιαούρτι, ένα ψωμί που θα ζυμώσετε εσείς, τότε η Μεσογειακή διατροφή είναι τόσο λάθος;

Αντιθέτως μια διατροφή που βασίζεται κυρίως σε λιπαρές τροφές, στο κρέας ως καθημερινή επιλογή, στα έτοιμα κατεψυγμένα προϊόντα είναι αποδεδειγμένο ιατρικά πως θα σας οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Κατ’ επέκταση θα οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή χοληστερίνη, διαβήτη τύπου 2, γαστρεντερικές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, αποδιοργάνωση και δυσλειτουργία των ορμονών του σώματος κ.α. Παράλληλα οι παθήσεις αυτές είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου καθώς μετά θα έχετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα με την κινητικότητα σας, με την ψυχολογία σας, το πως βλέπετε οι ίδιοι τον εαυτό σας στον καθρέφτη.

Είναι άλλο να τρως και να είσαι ευτυχής και άλλο να τρως μετά από μια καρδιακή ανακοπή ή ενώ βρίσκεσαι σε ορμονική θεραπεία ή όταν ο διαβήτης σου χτύπησε την πόρτα. Το όριο στις τροφές δε θα το βάλουμε για να αρέσουμε στους άλλους, ούτε για να είμαστε όλοι μοντέλα περιοδικού. Όταν όμως αφήνουμε τα αρνητικά συναισθήματα να κυριεύουν στις ζωές μας, δεν έχουμε καν τον έλεγχο της ζωής μας. Έδωσες τον έλεγχο στην εργασία σου και στο αφεντικό σου, στο σύντροφο σου που σε στεναχωρεί, στην τράπεζα που χρωστάς. Πάντα θα υπάρχει ένα ή και περισσότερα μεγάλα προβλήματα. Το πως τα αντιμετωπίζουμε ή αν τα κάνουμε χειρότερα είναι επιλογή μας.

Όσο αφήνετε ένα ζήτημα όπως η συναισθηματική λαιμαργία να σας κατακτά, τα επόμενα που θα ακολουθήσουν θα είναι πιο δύσκολα. Κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, αγοραφοβία, έλλειψη κοινωνικοποίησης, εγκλεισμός στο σπίτι, απώλεια εργασίας, οικονομική δυσχέρεια. Ίσως να σας παρουσιάζω τα χειροτέρα που μπορεί να συμβούν. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζετε τους κίνδυνους που ελλοχεύει η λαιμαργία. Ως επίλογο θα αναφέρω απλά πως για πολλά χρόνια πάλευα και παλεύω με το θέμα της διατροφής και των περιττών κιλών. Δεν τα γραφώ εκ τους ασφαλούς ούτε είμαι ένας από αυτούς τους τυχερούς ανθρώπους που τρώνε τα πάντα και δεν παχαίνουν. Έχω όμως καταλάβει πόσο μεγάλη είναι η δύναμη του μυαλού μας και αν κατάφερα να κόψω το τσιγάρο και να γινώ χορτοφάγος, σιγουρά μπορώ να ελέγξω και την ποσότητα που τρώω. Είστε πιο δυνατοί από όσο νομίζετε!

 

Σύνταξη, επιμέλεια κειμένου: Βογιατζής Ηλίας

Email επικοινωνίας: iliasvogiatzis@gmail.com

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr


Πηγή

Διαβάστε επίσης: