Καύσωνας «Κλέων»: Νέο «Καμπανάκι» με 43ρια για 4 πόλεις – Πού αναμένονται οι ακραίες θερμοκρασίες

July 20, 2023

Καύσωνας «Κλέων»: Νέο «Καμπανάκι» με 43ρια για 4 πόλεις – Πού αναμένονται οι ακραίες θερμοκρασίεςΚαύσωνας Κλέων: Λόγω του νέου κύματος ζέστης και υψηλών θερμοκρασιών, σήμερα στις 11:00 π.μ. το Υπουργείο Υγείας θα εκδώσει ανακοινώσεις.

Θερμοκρασίες βγαλμένες από την κόλαση του Δάντη. Σήμερα προβλέπεται η θερμοκρασία να φτάσει έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η νέα φάση του καύσωνα «Κλέων»  θα μας «συνοδεύσει» μέχρι και τις 27 Ιουλίου σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει έκτακτη ενημέρωση στις 11 το πρωί από ομάδα ειδικών για την προστασία από την ανυπόφορη ζέστη. Συγκεκριμένα, μαθαίνουμε πως  οι άνεμοι θα υποχωρήσουν και πως ο υδράργυρος θα πάρει την ανηφόρα.

Πού θα κυμανθούν σήμερα οι θερμοκρασίες

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, σήμερα στην Ήπειρο και στη Μακεδονία η θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου η θερμοκρασία θα κινηθεί γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα βρίσκεται στους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι οδηγίες του υπουργείου  Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας εκδίδει οδηγίες αντιμετώπισης του καύσωνα, γεγονός που μας προβληματίζει για την σφοδρότητα του. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη πληροφορεί πως ο καύσωνας αποτελεί εποχικό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως τους θερινούς μήνες και γίνεται πιο έντονο στις πόλεις.

Συγκεκριμένα, το κράτος προνοεί για τον καύσωνα μέσω των έκτακτων δελτίων και των οδηγιών αλλά πρέπει και οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Επισημαίνεται ότι και οι δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, έκτακτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

Ειδικές οδηγίες για τους πολίτες

 • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
 • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνονται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
 • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
 • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
 • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
 • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δεν διαθέτουν κλιματισμό.
 • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
 • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στον λαιμό.
 • Μικρά σε ποσότητα και ελαφρά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
 • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
 • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
 • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
 • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει την σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης εναντίον του καύσωνα των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Οι θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες

Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Παθολογικές καταστάσεις

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στον θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (άνω των 40,5 βαθμών Κελσίου), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετο, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμούς, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, στις μασχάλες και στη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού), αν μπορεί να καταπιεί.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες
 • Ηλικιωμένοι.
 • Μωρά και μικρά παιδιά.
 • Έγκυοι και θηλάζουσες.
 • Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
 • Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον.
 • Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λπ.).
 • Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή/και έμετο).
 • Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Πρωτοφανής Καύσωνας στην Μεσόγειο

Σύμφωνα με το meteo.gr ου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την περίοδο μεταξύ 20 – 28 Ιουλίου η θερμοκρασία σε ύψος περίπου 1.500 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας  κυμαίνεται έως και 14°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Χαρακτηριστικό αυτής της θερμής περιόδου είναι η μεγάλη έκταση που καλύπτουν οι θερμές αέριες μάζες, κατακλύζοντας όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία πιθανόν θα ξεπεράσει τοπικά τους 45°C τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρίτη 18/7 και την Τετάρτη 19/7 στη Σικελία.

Δείτε την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:


Πηγή

Διαβάστε επίσης: