Ο Χρήστος είχε προβλέψει τον θάνατό του: «Δουλεύω εντελώς μόνος», έλεγε πριν τον βρουν νεκρό στο εργοστάσιο

July 7, 2022

Ο Χρήστος είχε προβλέψει τον θάνατό του: «Δουλεύω εντελώς μόνος», έλεγε πριν τον βρουν νεκρό στο εργοστάσιοΟ Χρήστος Ζορμπάς, που σκοτώθηκε στις εγκαταστάσεις της γαλακτο­βιομηχανίας “Ήπειρος” στην Άρτα, είχε προβλέψει τον θάνατό του, λίγες ημέρες πριν.Συγκεκριμένα, ο 29χρονος είχε εκφράσει τον φόβο του ότι θα συμβεί κάτι κακό, επειδή «είμαστε των φτηνών λύσεων», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

Όπως σημειώνει η Γιώτα Τέσση στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο θάνατος του 29χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά από ηλεκτροπληξία, κατά τη διάρκεια της βάρδιας του, τον Ιούνιο του 2020, καταγράφηκε ως ακόμη ένα εργατικό δυστύχημα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δίκης των υπεύθυνων του εργοστασίου, τα αποδεικτικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για ακόμη μία περίπτωση εργαζόμενου που επιλέχθηκε ως φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, διασφαλίζοντας τα υπερκέρδη των εργοδοτών, ακόμα και με τη ζωή του.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Άρτας κάθονται ο ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας, ο διευθυντής του εργοστασίου και ο τεχνικός ασφαλείας, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι στο εργαστήριο τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφαλείας, αλλά τους διαψεύδουν το πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και η έκθεση του πραγματογνώμονα, που καταγράφουν ανεπαρκέστατα μέτρα ασφαλείας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, με πιο χαρακτηριστικό ότι στον ηλεκτρικό πίνακα που βρισκόταν στο πατάρι δεν υπήρχε ρελέ διαφυγής.

Στις 30 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν, ο Χρήστος εξέφρασε σε φίλο του τον φόβο του, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας στο εργοστάσιο, προβλέποντας τον θάνατό του, καθώς εκείνο το Σαββατοκύριακο σκοτώθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Η ανατριχιαστική πρόβλεψη που έκανε ο Χρήστος Ζορμπάς

Ο Χρήστος Ζορμπάς εντοπίστηκε νεκρός στο πατάρι, μπρούμυτα και πάνω στο τροφοδοτικό, από συναδέλφους του, το βράδυ της 6ης Ιουνίου 2020.

Eίχε απογευματινή βάρδια και κλήθηκε να αντικαταστήσει καμένες λάμπες φθορίου στην οροφή του χώρου παραγωγής. Κάποιες από τις λάμπες δεν άναβαν μετά την αντικατάστασή τους και επιχείρησε να ελέγξει το τροφοδοτικό.

Ο 29χρονος ήταν γιος βιοπαλαιστών, με πατέρα οικοδόμο και μητέρα γαζώτρια. Σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Πάτρας και ως φοιτητής πηγαινοερχόταν στην Άρτα, προκειμένου να βοηθάει τον πατέρα του στην οικοδομή.

Έπιασε δουλειά στη γαλακτοβιομηχανία μόλις τρεις μήνες πριν από τον θάνατό του. Δεν είχε προϋπηρεσία, μόνο το πτυχίο και την πρακτική άσκηση στη ΔΕΗ, ενώ από τις καταθέσεις των γονιών και της αδελφής του το δικαστήριο, έγινε γνωστό ότι ο Χρήστος είχε αγοράσει ο ίδιος τον εξοπλισμό για τη δουλειά και ανησυχούσε ότι κάτι θα συμβεί.

Σύμφωνα με την κατάθεση των γονιών του, ο Χρήστος Ζορμπάς έκανε συχνά παράπονα πως δεν είχε πάρει σωστή εκπαίδευση και αναρωτιόταν «πώς γίνεται σε ένα τόσο μεγάλο εργοστάσιο να υπάρχουν το πρωί τρία άτομα βάρδια και το βράδυ να είμαι μόνος μου;», πόσο μάλλον όταν δεν διέθετε προϋπηρεσία και εμπειρία.

«Ο Χρήστος φοβόταν, μου έλεγε “να αποκτήσω προϋπηρεσία και να φύγω”», υπογράμμισε η μητέρα του, ενώ η αδελφή του ρωτούσε τους κατηγορούμενους «γιατί τον αφήσατε μόνο του; Θα έπρεπε να ήταν δύο άτομα γι’ αυτή την εργασία».

Για να αντικρούσει το κατηγορητήριο, η επιχείρηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να τοποθετηθεί ρελέ διαφυγής στο πατάρι, λόγω του συστήματος γείωσης και ρίχνει το φταίξιμο στον Χρήστο για το ότι δεν φόρεσε γάντια.

Ωστόσο, ο πραγματογνώμονας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι κατηγορηματικός ότι μπορούσε να τοποθετηθεί ρελέ, κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι ρελέ μπήκε μετά τον θάνατο του Χρήστου, αφού ξηλώθηκε η αρχική ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Σχετικά με τα γάντια, μέσα από επίμονες ερωτήσεις των δικηγόρων της οικογένειας (Θανάσης Καμπαγιάννης, Ολγα Τσουμάνη και Εύη Συγίζη), προσκομίστηκε στο δικαστήριο απόδειξη της εταιρείας για αγορασμένα γάντια μιας χρήσης, τα οποία βρίσκονταν στην αποθήκη και μπορούσαν να τα προμηθευτούν οι εργαζόμενοι, αλλά όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για γάντια νιτριλίου, που κοστίζουν τρία λεπτά το ένα και δεν έχουν καμία σχέση με γάντια μονωτικά που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρολόγοι.

«Στον χώρο, που ήταν δύσκολα προσβάσιμος, υπήρχε στο δάπεδο καλώδιο που ήταν συνδεδεμένο με δύο τροφοδοτικά τριών φάσεων μέσα σε πλαστικά κουτιά, τα οποία βρέθηκαν ανοιχτά στο δάπεδο […] Ο θανών κρατούσε έναν κόφτη στο δεξί χέρι, μονωτική ταινία, φακό και δεματικά καλώδια. Κατά τη συνδεσμολογία των καλωδίων ήρθε σε επαφή με σημείο υπό τάση, με αποτέλεσμα η τάση ρεύματος των 220 Volt να τον χτυπήσει και να τον κεραυνοβολήσει με ένταση 16 Amber», επισημαίνεται στο πόρισμα.

Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής του εργοστασίου, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορούμενων, ισχυρίστηκε ότι ο όμιλος Παντελιάδη περιλαμβάνει τρία εργοστάσια, έχει ετήσιο τζίρο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ και δίνει παροχές στους εργαζόμενους, όπως τη δυνατότητα να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ που ανήκουν στον όμιλο (My Market).

Στις 13 Ιουλίου αναμένονται η πρόταση της εισαγγελέως και η δικαστική απόφαση.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: