Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Ποινικό Αδίκημα» – Ο Κούγιας Ανέλαβε Την Υπόθεση Θανάτωσης Του Χιμπατζή

July 1, 2022

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Ποινικό Αδίκημα» – Ο Κούγιας Ανέλαβε Την Υπόθεση Θανάτωσης Του ΧιμπατζήΑυτοψία στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκανε χθες κλιμάκιο της Περιφέρειας, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο χιμπατζής «Μπαζού» οδηγήθηκε σε θανάτωση, καθώς και οι γενικότερες συνθήκες φύλαξης των χιμπατζήδων.Το κλιμάκιο θα διερευνήσει πώς και γιατί διέφυγε ο χιμπατζής, δεδομένου ότι υπάρχει ειδική περίφραξη με ηλεκτροφόρα καλώδια.

Την υπόθεση έχει αναλάβει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε λόγο για απάνθρωπη συμπεριφορά και ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ποινικό αδίκημα.

«Υπάρχουν τα εξής ερωτήματα: Εάν έκαναν ότι πρέπει να κάνουν, πως διέφυγε ο δυστυχής χιμπατζής; Γιατί το ότι διέφυγε ο χιμπατζής είναι αυταπόδεικτο, δεν το αμφισβητεί κανείς. Έφυγε από ένα χώρο που ήταν ασφαλισμένος» δήλωσε ο ποινικολόγος.

Αυτό που έπρεπε να διασφαλιστεί, κατά τον ποινικολόγο, ήταν η ασφάλεια του χιμπατζή και η ασφάλεια των ανθρώπων που παρακολουθούσαν τη συμπεριφορά του ζώου. «Η πρώτη και απόλυτη ενημέρωση που έχω είναι ότι υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχουν τα μέσα ώστε σήμερα ο δυστυχής χιμπατζής να ήταν στη ζωή.»

Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε και στην περίπτωση ιαγουάρων που είχαν διαφύγει και θανατωθεί.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, η κτηνίατρος Άννα Κατωγυρίτη επισήμανε ότι όταν ένα άγριο ζώο δραπετεύσει από κάποιον ζωολογικό κήπο η ύψιστη προτεραιότητα είναι να προφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή. «Ένα καταφύγιο άγριων ζώων μέσα στην ζούγκλα είναι διαφορετικό από ένα ζωολογικό κήπο που βρίσκεται μέσα σε ένα αστικό κέντρο», διευκρίνισε.

«Νομίζω ότι οι ζωολογικοί κήποι που είναι ανθρωποκεντρικά ιδρύματα και δεν συμφωνώ με την ύπαρξή τους έχουν άλλες προτεραιότητες. Δηλαδή θα δώσουν προτεραιότητα στο αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή όταν δραπετεύσει ένα ζώο. Βάσει των πρωτοκόλλων που υπάρχουν από τις διεθνείς ενώσεις για ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία, η θανάτωση του ζώου, η εξουδετέρωση -μία λέξη με την οποία δεν συμφωνώ- είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Το αν όμως πράγματι έκαναν τα πάντα για το ηρεμήσουν το ζώο αυτό δεν το ξέρω και αυτή είναι η δουλειά των πραγματογνωμόνων, για να διαπιστώσουν αν πράγματι έκαναν κάθε προσπάθεια», δήλωσε.

Για το σκεπτικό πως δεν υπήρχε χρόνος για να επιδράσει το αναισθητικό στον χιμπατζή, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο εμπορικό χωριό στα Σπάτα, η κυρία Κατωγυρίτη δήλωσε «πως όταν ένα ζώο βρίσκεται σε ένταση και με την αδρεναλίνη ανεβασμένη, ακόμα κι όταν πρόκειται για γάτες και σκύλους που είναι οικόσιτα ζώα, δεν είναι άγρια, η αναισθησία αργεί παραπάνω να πιάσει. Όντως μπορεί να κάνει και 20 λεπτά, και μισή ώρα. »

«Αλλά σε κέντρα αποκατάστασης που δουλεύω εγώ, που ο σκοπός τους είναι η προστασία του είδους και όχι η έκθεσή του στον άνθρωπο, περιμένουμε όσο χρειαστεί. Δηλαδή Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε και δύο ώρες για να ηρεμήσουμε το ζώο».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: