Εξαφάνιση Πριγκίπισσας Λατίφα: Η Μυστηριώδης Εξαφάνιση, Η Ομηρία Και Ο Φόβος Για Την Ζωή Της

May 9, 2022

Εξαφάνιση Πριγκίπισσας Λατίφα: Η Μυστηριώδης Εξαφάνιση, Η Ομηρία Και Ο Φόβος Για Την Ζωή Της



Εξαφάνιση Πριγκίπισσας Λατίφα: Η Μυστηριώδης Εξαφάνιση, Η Ομηρία Και Ο Φόβος Για Την Ζωή Της

«Ο πατέρας μου με κρατάει όμηρο, σε μια βίλα-φυλακή, με σφραγισμένα τα παράθυρα» – Η μυστηριώδης εξαφάνιση της κόρης του εμίρη του Ντουμπάι. Σε παλαιότερα βίντεό της, που ήρθαν τώρα στο φως, η πριγκίπισσα Λατίφα εκφράζει φόβο για τη ζωή της.



«Είμαι όμηρος σε αυτή τη βίλα που έχει μετατραπεί σε φυλακή. Όλα τα παράθυρα είναι σφραγισμένα». Η μυστικά μαγνητοσκοπημένη αυτή μαρτυρία προέρχεται από την Λατίφα, την κόρη του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ενός από τους πιο ισχυρούς άντρες του Ντουμπάι, η οποία υποστηρίζει ότι ο πατέρας της έχει γίνει και δεσμοφύλακάς της.

Καταγράφηκε το 2018 σε ένα βίντεο που πρόσφατα αποφάσισε μια φίλη της, η Τίνα, να δώσει στη δημοσιότητα, και συγκεκριμένα στο BBC Panorama, καθώς ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση της πριγκίπισσας.

«Δεν ξέρω πότε θα απελευθερωθώ και πώς θα είναι οι συνθήκες όταν συμβεί αυτό. Καθημερινά ανησυχώ για τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να βγω ζωντανή. Η αστυνομία με απείλησε ότι θα παραμείνω φυλακισμένη για όλη μου τη ζωή» συνεχίζει η Λατίφα στο μήνυμά της από το 2018. Αλλά ας πιάσουμε την αρχή του νήματος αυτής της μυστηριώδους ιστορίας, που μοιάζει βγαλμένη από ταινία του Χόλιγουντ.

Η Λατίφα έχει εξαφανιστεί από το 2018, όταν προσπάθησε να δραπετεύσει, μαζί με τη φίλη της, Τίνα, από το Ντουμπάι, καθώς ένιωθε ότι ο πατέρας της τής στερούσε θεμελιώδεις ελευθερίες. «Δεν μου επιτρέπεται να οδηγήσω, να ταξιδέψω ή να φύγω από το Ντουμπάι. Δεν έχω βγει από τη χώρα από το 2000. Δεν με αφήνουν να ταξιδέψω για σπουδές ή για να κάνω οτιδήποτε άλλο φυσιολογικό. Η ζωή μου είναι πολύ περιορισμένη» έλεγε σε ένα βίντεο που είχε τραβήξει πριν από την απόπειρα φυγής της.

«Δεν μου επιτρέπεται να οδηγήσω, να ταξιδέψω ή να φύγω από το Ντουμπάι. Δεν έχω βγει από τη χώρα από το 2000. Δεν με αφήνουν να ταξιδέψω για σπουδές ή για να κάνω οτιδήποτε άλλο φυσιολογικό»

Το τολμηρό σχέδιο της Λατίφα και της Τίνα ήταν να πλεύσουν μέχρι την Ινδία και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις ΗΠΑ, όπου θα αναζητούσαν πολιτικό άσυλο. Όμως στη διάρκειά του τούς πρόλαβε μια ομάδα κομάντο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Λατίφα, ένας μεγαλόσωμος άντρας την πλησίασε με ένα σακουλάκι και, αφού πάλεψαν («με σήκωσε ψηλά ενώ εγώ προσπαθούσα να κλωτσήσω, τον δάγκωσα στο μπράτσο και ούρλιαξε»), κατάφερε να τη ναρκώσει με αναισθητική ένεση. Λίγο προτού χάσει τις αισθήσεις της, θυμάται να την τοποθετούν σε φορείο και να την φορτώνουν σε ιδιωτικό τζετ.

«Ήταν ξαπλωμένη στο πάτωμα, με τα χέρια της δεμένα σφιχτά στην πλάτη και, απλά, επαναλάμβανε τη φράση, ζητώ πολιτικό άσυλο» θυμάται σήμερα η φίλη της, Τίνα.

«Ήταν ξαπλωμένη στο πάτωμα, με τα χέρια της δεμένα σφιχτά στην πλάτη και, απλά, επαναλάμβανε τη φράση, ζητώ πολιτικό άσυλο» θυμάται σήμερα η φίλη της, Τίνα.

Όταν ξύπνησε, βρισκόταν πίσω στο Ντουμπάι. «Από τότε είμαι απομονωμένη, ολομόναχη, εδώ. Χωρίς πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, χωρίς δίκη, χωρίς κατηγορίες». Στο μεταξύ, η ζωή του πατέρα της συνεχιζόταν κανονικά.

Την ίδια χρονιά, η Λατίφα φωτογραφήθηκε σε ένα γεύμα με τη Μέρι Ρόμπινσον, πρώην υπάτη αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως έδειχναν. Πριν από τη συνάντησή τους, μια από τις γυναίκες του σεΐχη, η Χάγια, μητριά της Λατίφα, της εξήγησε, σύμφωνα με τη μαρτυρία της πριγκίπισσας, ότι «αυτή είναι μια δοκιμή να δούμε πώς θα αντιδράσεις όταν βρεθείς με κόσμο, μετά από τόσο καιρό φυλακισμένη. Αν έχεις καλή συμπεριφορά, σε λίγες μέρες θα απελευθερωθείς». Δεν ενημέρωσαν όμως τη Λατίφα για τη θέση της Ρόμπινσον στον ΟΗΕ.

Η Μέρι Ρόμπινσον, με τη σειρά της, θυμάται πως τη διαβεβαίωσαν ότι η Λατίφα έπασχε από σοβαρή «διπολική διαταραχή», ζητώντας της, σε εκείνο το γεύμα, να μην πει οτιδήποτε θα μπορούσε να της προκαλέσει «περαιτέρω τραύμα». Έτσι, η συζήτηση περιορίστηκε σε «ανώδυνα» θέματα όπως ο αθλητισμός, το περιβάλλον και η χορτοφαγία. «Με παραπλάνησε η πολύ καλή μου φίλη Χάγια, γιατί είχε παραπλανηθεί κι αυτή» θυμάται σήμερα η Ρόμπινσον.

Η Μέρι Ρόμπινσον, με τη σειρά της, θυμάται πως τη διαβεβαίωσαν ότι η Λατίφα έπασχε από σοβαρή «διπολική διαταραχή», ζητώντας της, σε εκείνο το γεύμα, να μην πει οτιδήποτε θα μπορούσε να της προκαλέσει «περαιτέρω τραύμα».

Η πριγκίπισσα Χάγια, πράγματι, μοιάζει να είναι κι εκείνη θύμα των περιστάσεων, καθώς το 2019 δραπέτευσε στο Λονδίνο με τα δύο παιδιά της. Όταν ο σεΐχης απευθύνθηκε σε βρετανικό δικαστήριο ζητώντας την αναγκαστική επιστροφή τους στο Ντουμπάι, η υπόθεση κατέληξε σε δίκη, όπου μεταξύ άλλων ήρθαν στο φως στοιχεία για την καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων της Λατίφα. Τότε, η Τίνα ήλπισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ασκούσαν πιέσεις στον σεΐχη για να απελευθερώσει την κόρη του.

«Έχω κουραστεί με τα πάντα, είναι σαν φάρσα, δεν ξέρω τι σκοπεύουν να κάνουν με εμένα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο απελπιστική καθημερινά» έλεγε σε ένα από τα μηνύματά της η Λατίφα. Ξαφνικά, εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Το κινητό της, η μοναδική διέξοδός της, στο οποίο κατέφευγε κρυφά, κλεισμένη στην τουαλέτα, για να στέλνει τα βίντεό της, σταμάτησε να δέχεται μηνύματα.

«Αν υποθέσουμε ότι την έπιασαν με το τηλέφωνο, η κατάστασή της τώρα θα είναι ακόμα πιο σοβαρή» φοβάται η Τίνα. «Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός, έτσι αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε κάποια στοιχεία. Μερικές νύχτες δεν μπορώ να κοιμηθώ. Αισθάνομαι ότι θα ήθελε να αγωνιστούμε γι’ αυτήν» καταλήγει η φίλη της.

Δείτε το ρεπορτάζ για τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Λατίφα:


Πηγή

Διαβάστε επίσης: