Επίδομα 600 Ευρώ: Πώς Θα Δείτε Στον Λογαριασμό Ρεύματος Πόσα Χρήματα Θα Πάρετε

May 6, 2022

Επίδομα 600 Ευρώ: Πώς Θα Δείτε Στον Λογαριασμό Ρεύματος Πόσα Χρήματα Θα ΠάρετεΕπίδομα 600 Ευρώ: Πώς Θα Δείτε Στον Λογαριασμό Ρεύματος Πόσα Χρήματα Θα Πάρετε

Πώς θα υπολογίσετε πόσα χρήματα θα πάρετε πίσω – Αναλυτικά παραδείγματαΕπίδομα ως 600 ευρώ δικαιούνται μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η επιδότηση αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου – Μάϊου και υπολογίζεται στο 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την επιδότηση για το ρεύμα τον Ιούνιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Η επιδότηση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιούνιο και τα χρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές όπως θέλουν.

Πώς θα δείτε από τον λογαριασμό ρεύματος τι επιδότηση δικαιούστε

Για τους λογαριασμούς αυτής της περιόδου οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίζουν τι δικαιούνται. Αυτό μπορεί να γίνει αφού αφαιρέσουν από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει. Αυτά τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παραδείγματα:

Όπως αναφέρει το ieidiseis.gr, εάν τη συγκεκριμένη περίοδο η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και η ληφθείσα επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 1.000 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει, ο καταναλωτής θα λάβει επιδότηση 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, παραμένει το σύστημα επιδοτήσεων στο ρεύμα ως έχει, αλλά παύει να ισχύει ο «κόφτης» των 300 KWh.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Επίσης, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Συνεπώς, η επιδότηση περιλαμβάνει περισσότερους καταναλωτές ρεύματος.

Τι αλλάζει από τον Ιούλιο

Από τον Ιούλιο και για το διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και ένα έτος, το σύστημα επιδοτήσεων στο ρεύμα αλλάζει. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, δημιουργείται μικτό σχήμα παρέμβασης στη χονδρική και τη λιανική, θέτοντας ένα έμμεσο πλαφόν.

Αυτό θα οδηγήσει σε απορρόφηση του 70% έως 80% των επιβαρύνσεων, όπως εκτιμά η κυβέρνηση. Εφόσον λειτουργήσει σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι χρεώσεις ρεύματος στον καταναλωτή θα επιστρέψει κοντά στα επίπεδα προ κρίσης, κοντά στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου.

Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, δεν αναμένεται αλλαγή στο σημερινό σχήμα επιδοτήσεων.

Διαβάστε επίσης: