2 +1 μέρη κοντά στην Αθήνα ιδανικά για μονοήμερη εκδρομή

April 30, 2022

Οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο είναι ιδανικές για μονοήμερες εκδρομές. Ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζέστη… ο καιρός της Άνοιξης ευνοεί για κοντινές από την Αθήνα εκδρομές.



Το Athensmagazine.gr προτείνει 3 προορισμούς κοντά στην Αθήνα ιδανικούς για μονοήμερη. Παράλληλα, αυτό είναι το μαγευτικό ελληνικό νησί με τις 72 παραλίες χωρίς ούτε μια ξαπλώστρα.

Survivor trailer 26/04: «Σας παίρνουμε από εδώ και...» - Σε έκσταση οι παίκτες με τα λόγια του Ατζούν!

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor trailer 26/04: «Σας παίρνουμε από εδώ και...» - Σε έκσταση οι παίκτες με τα λόγια του Ατζούν!

Παύλιανη

Κάτι λιγότερο από τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα, εκεί που ξεκινά ο υπέροχος Εθνικός Δρυμός Οίτης, βρίσκεται η Παύλιανη που για πολλά χρόνια ήταν το... μυστικό για τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου. Το μυστικό πλέον έχει διαρρεύσει, αλλά η Παύλιανη παραμένει ένα ήσυχο, περιποιημένο, πεντακάθαρο και καλλιτεχνικό χωριό, που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοί του. Στα πέριξ, συναντιούνται τα Βαρδούσια με την Οίτη και την Γκιώνα, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο έξω βρίσκεται το χωριουδάκι που λέγεται Αθανάσιος Διάκος - πρώην Άνω Μουσουνίτσα - σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, είναι ο παράδεισος όσων λατρεύουν τις αυθεντικές γεύσεις, κρέας και τυροκομικά.

Το υπέροχο φυσικό Πάρκο στις πηγές του Ασωπού

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Παύλιανης, αποτελεί το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού, το οποίο είναι μία μοναδική περίπτωση του πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αγάπη για τον τόπο καταγωγής. Και οι κάτοικοι της Παύλιανης έχουν απεριόριστη για το χωριό τους.

Είναι όλοι τους άνθρωποι με θετική ενέργεια που με μεράκι, χιούμορ και φαντασία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα χωριό το οποίο επισκέπτονται όχι μόνο οι λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά και οικογένειες. Τα δε πιτσιρίκια, ξετρελαίνονται.

Αιώρες, ξυλοκρέβατα, φωλιές, τελεφερίκ πάνω από το ποτάμι, μουσικές γέφυρες, τούνελ, μυστικά μονοπάτια με ευφάνταστες πινακίδες με πληροφορίες και οδηγίες καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, καλούν τα μικρά παιδιά να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία στο Πάρκο και τους μεγάλους να ξαναγίνουν για λίγο παιδιά. Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές μικρές ή μεγάλες διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας, που παραπέμπει στο δικό μας Game Of Thrones και που πήρε σάρκα και οστά τον Απρίλιο του 2019.

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

Τρίκαλα Κορινθίας

Τα Τρίκαλα Κορινθίας αποτελούνται από τρεις συνοικίες, τα Κάτω Συνοικία, Μεσαία Συνοικία και Ανω Συνοικία και είναι το μεγαλύτερο χωριό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μ., 1000 μ. και 1100 μ. αντιστοίχως και είναι ένα απ’ τα παλαιότερα ορεινά παραθεριστικά κέντρα. Τα Τρίκαλα χτίστηκαν στη θέση του αρχαίου Μύσαιου, το 10ο αιώνα, από τους πεδινούς, που κυνηγημένοι από επιδρομείς, ανέβηκαν και έκτισαν χωριά σε όμορφο και υγιεινό τόπο. Τα Τρίκαλα υπήρξαν πατρίδα των Νοταραίων, ισχυρών προεστών της Κορινθίας.

Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά.

Στα Ανω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως το αρχοντικό των Νοταράδων και ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα.

Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα στην Ορεινή Κορινθία, στο κέντρο του χωριού ο επισκέπτης αντικρίζει την υπέροχη πετρόκτιστη πλατεία με τα δύο υπερ-αιωνόβια πλατάνια που σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καφέ συνθέτουν ένα εξαιρετικά μοναδικό σκηνικό στα 900μ. υψόμετρο. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει κάθε λογής συνταγές στις ταβέρνες του χωριού φτιαγμένες με μεράκι από τις μαγείρισσες των καταστημάτων.

Η φιλοξενία, κυρίαρχο στοιχείο στους ξενώνες του χωριού, είναι εξαιρετική και σε κάνει να νοιώθεις σαν στο σπίτι σου, σε περιβάλλον παραδοσιακό και ζεστό. Εξερευνώντας το χωριό μπορείς να δεις τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, του 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες καθώς και να απολαύσεις τη θέα στο βουνό αλλά και στη θάλασσα γαληνεύοντας ψυχή και σώμα..

Τα Μεσαία Τρίκαλα στην είναι ένας οικισμός που διατηρεί το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο σε συνδυασμό με νέα κτίσματα φτιαγμένα με μεράκι, από πέτρα και ξύλο. Εκεί έχει δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα μεγάλη υποδομή σε ξενώνες, ξενοδοχεία, ταβέρνες και καφέ που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει κάθε λογής τοπικά παραδοσιακά φαγητά και να ξεκουραστεί στους υπέροχους ξενώνες του χωριού. Απολαμβάνοντας το μαγευτικό τοπίο μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψή του στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Γ Νοταρά και να περιηγηθεί στη Ζήρεια και τα ορειβατικά περιπατητικά μονοπάτια.

Στα Άνω Τρίκαλα σώζονται πολλά πετρόκτιστα αρχοντικά και εκκλησίες του 16ου – 18ου αιώνα, που ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί, όπως ο περίφημος ναός του Αγ. Νικολάου με τις αξιόλογες τοιχογραφίες από το 10ο αιώνα, το Αρχοντικό των Νοταράδων και το σπίτι γεννήσεως του Αγίου Γερασίμου. Βγαίνοντας από τα Άνω Τρίκαλα, ο δρόμος οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Βλασίου, χτισμένο γύρω στο 1400 στον τόπο που βρέθηκε κοντά η θαυματουργή εικόνα του. Από την αυλή του, θα αντικρίσετε τη μαγευτική θέα της Κορινθίας, που «κόβει» κυριολεκτικά την ανάσα! Η τουριστική υποδομή τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ και ο επισκέπτης μπορεί να βρει παραδοσιακούς ξενώνες και να απολαύσει τις παραδοσιακές συνταγές στις ταβέρνες του χωριού.

Χαλκίδα

Η Χαλκίδα είναι η κοσμοπολίτισσα της Εύβοιας ! Μια ζωντανή πόλη με πολύ φοιτητόκοσμο και έντονη νυχτερινή ζωή. Τα τελευταία χρόνια είναι ο αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων για την εκδρομή του Σαββατοκύριακου. Στα «τρελά νερά» του Ευρίπου, κρύβεται η γοητεία της.

Η παράδοση θέλει το φιλόσοφο Αριστοτέλη να πέφτει στα νερά του Ευρίπου, απογοητευμένος από την αδυναμία του να εξηγήσει το φαινόμενο της παλίρροιας. Αυτός που σίγουρα την αγάπησε πιο πολύ απ' όλους είναι ο λογοτέχνης Γιάννης Σκαρίμπας. Πόλη με ιδιαίτερη μαγεία και αρχοντιά λόγω του πανάρχαιου παρελθόντος της, υποδέχεται τους επισκέπτες της άλλοτε με μελαγχολική διάθεση και άλλοτε με ταξιδιάρικη. Η σημαντική της θέση στο στενό του Ευρίπου, καθόρισε την ιστορική της πορεία. Το σίγουρο είναι, ότι αν την γνωρίσετε, θα έρχεστε σ΄ αυτήν ξανά και ξανά.

Η παλιά και η νέα γέφυρα

Αποτελούν χαρακτηριστικά σύμβολα της πόλης. Με την κατασκευή της νέας γέφυρας που ολοκληρώθηκε το 1993 μειώθηκε η κίνηση προς την είσοδο της Χαλκίδας και το ταξίδι έγινε πιο σύντομο. Ωστόσο, η παλιά γέφυρα του 1962 τραβά ακόμα την προσοχή με τη γραφικότητά της και την όμορφη θέα που προσφέρει προς την πόλη και τη νέα "ανταγωνίστριά" της. Το ότι μπορείς μάλιστα να κατέβεις για να τα θαυμάσεις με την ησυχία σου, την κάνουν πιο αγαπητή στους ταξιδιώτες.

Η παλίρροια του Ευρίπου

Αν σταθείς στην παλιά γέφυρα πάνω από το κανάλι του Ευρίπου και κοιτάξεις τα νερά θα εντυπωσιαστείς από το γνωστό πλέον φαινόμενο "των νερών της Χαλκίδας", που αλλάζουν κατεύθυνση ανά 6 ώρες. Ενδιάμεσα παραμένουν 8' σταθερά και έπειτα αλλάζουν κατεύθυνση και πλέουν ανάποδα απ' ότι έκαναν. Το φαινόμενο εξηγείται επιστημονικά και συνδέεται με τη θέση του φεγγαριού και την επίδρασή του στον υδάτινο όγκο, αλλά παραμένει εντυπωσιακό για μικρούς και μεγάλους που σπεύδουν στη γέφυρα ανυπομονώντας να είναι η σωστή στιγμή για να δουν την αλλαγή.

Το Κάστρο του Καράμπαμπα

Ένα Ενετικό Κάστρο του 1204 με ένα μεγάλο μέρος των τειχών να στέκεται στη θέση του και η υπέροχη θέα είναι καλοί λόγοι για να ανηφορίσεις προς το Κάστρο του Καράμπαμπα, που είναι χτισμένο στο λόφο της βοιωτικής ακτής, σε στρατηγική θέση καθώς ελέγχει το στενό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας.

Καφεδάκι και περπάτημα στην παραλία

Επιβάλλεται! Κατά την επίσκεψή σας στη Χαλκίδα πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσετε στον κεντρικό πεζόδρομο και να απολαύσετε έναν καφέ σε μία από τις πάμπολλες καφετέριες που λειτουργούν εκεί.

Το Κόκκινο Σπίτι

Αν περπατήσετε μέχρι κάτω χαμηλά τον πεζόδρομο της Χαλκίδας θα το δείτε να δεσπόζει στο κρηπίδωμα της βόρειας πλευράς της παραλίας. Πρόκειται για το εντυπωσιακό αρχοντικό της οικογένειας Μάλλιου που τραβά τα βλέμματα με το χαρακτηριστικό χρώμα, τις μαρμάρινες λεπτομέρειες, τα αετώματα. Οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες θαυμάζουν και το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Φλέγγας που το έχτισε το είχε προσαρμόσει με τέτοιο τρόπο στο βράχο που βρέχεται από τρεις πλευρές. Σήμερα το οίκημα στεγάζει την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: