Ηπατίτιδα στα παιδιά: Το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζουν και πρέπει να προσέξουν οι γονείς

April 24, 2022

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Το πρώτο σύμπτωμα που εμφανίζουν και πρέπει να προσέξουν οι γονείς





Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα για ηπατίτιδα σε παιδιά στην χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Υγείας.

Παρ’ όλα αυτά «συναγερμός» έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές καθώς υπάρχουν απανωτά περιστατικά που καταγράφονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, επισήμανε πως οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως το πρώτο σημάδι είναι ο ίκτερος.

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

«Φαίνεται στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας. Αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα είναι ορατός στο δέρμα και τότε είναι αργά», εξηγεί ο καθηγητής και καθησυχάζει: «Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα. Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Με νέα ματιά».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης τόνισε χθες στην ΕΡΤ ότι «σχεδόν όλα τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 2-5 ετών, που είναι η κύρια ομάδα στην οποία έχουν αντιμετωπίσει την ηπατίτιδα στην Αγγλία, δεν έχουν εμβολιαστεί» και προσθέτει ότι «τα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής ελάχιστα κι ακόμα λιγότερα τα σοβαρά κι αυτό είναι το θετικό».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: