Ραγδαίες εξελίξεις στην δική Τοπαλούδη: Παραιτούνται, ο ένας μετά τον άλλον, όλοι οι δικηγόροι του 22χρονου

March 16, 2022

Ραγδαίες εξελίξεις στην δική Τοπαλούδη: Παραιτούνται, ο ένας μετά τον άλλον, όλοι οι δικηγόροι του 22χρονου

Με προβλήματα ξεκίνησε σήμερα η δίκη των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό και την άγρια δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη το Νοέμβριο του 2018 στην Ρόδο, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, καθώς ο αρχικώς διορισθείς συνήγορος του Αλβανού κατηγορούμενου παραιτήθηκε από την υπεράσπισή του.

Νωρίτερα, το δικαστήριο κάλεσε από την κατάλογο τρεις άλλους δικηγόρους για να εκπροσωπήσουν τον κατηγορούμενο, χωρίς να δεχτεί κανείς.

Μάλιστα, και οι τρεις επικαλέστηκαν λόγους ηθικής τάξεως και χειροκροτήθηκαν από όσους βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Δίκη Τοπαλούδη: Παραιτήθηκαν όλοι οι δικηγόροι του 22χρονου Αλβανού

«Είμαι από τη Ρόδο η ίδια και το καλοκαίρι επισκέφθηκα το σημείο που πνίξανε αυτό το κορίτσι. Είμαι η ίδια μητέρα και δεν μπορώ να αναλάβω την υπόθεση. Μου είναι αδύνατον», τόνισε η πρώτη δικηγόρος και καταχειροκροτήθηκε.

Η δεύτερη δικηγόρος που διορίσθηκε επίσης από το δικαστήριο, είπε: «Και μόνο που είμαι εδώ, είμαι πολύ ταραγμένη. Δεν ασκήσω τα καθήκοντά μου ούτε και εγώ». Και ο τρίτος δικηγόρος που ορίστηκε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως άνδρας που σέβεται τη γυναίκα δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Απαντώντας η εισαγγελέας της έδρας στους τρεις δικηγόρους είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά πως λειτουργεί το δικαιικό μας σύστημα. Υπάρχει νομικός πολιτισμός, ευτυχώς, και κάθε κατηγορούμενος δικαιούται υπεράσπισης, ότι και να έχει κάνει. Πάντως και στα ποινικά, αυτούς που υπερασπίζεστε τέτοια ειδεχθή εγκλήματα έχουν διαπράξει. Αυτό είναι ντροπή για το νομικό σύστημα. Αυτό μπορεί να το θέλει η κοινή γνώμη αλλά δεν είναι σωστό. Η σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και η ΕΣΔΑ που τόσες φορές επικαλείστε προβλέπει το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Αν πάει έτσι τότε κανείς δε θα έρθει».

Τελικά, το δικαστήριο αποσύρθηκε για να ορίσει νέους δικηγόρους.

Δίκη Τοπαλούδη: Τι προηγήθηκε

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο πρώτος συνήγορος του Αλβανού κατηγορούμενου που είχε διοριστεί από το δικαστήριο υπέβαλλε την παραίτηση του. Αν και το δικαστήριο είχε δώσει πολυήμερη προθεσμία προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία, εκείνος σήμερα εμφανίστηκε στο ακροατήριο με την έναρξη της δίκης και ζήτησε αναβολή, διότι όπως είπε δεν είναι έτοιμος ακόμη.

Μάλιστα, επικαλέστηκε απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για μη συμμετοχή των δικηγόρων, σε δίκες μετά την τρίτη διακοπή εφόσον δεν έχει αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία, ζητώντας να αναβληθεί η υπόθεση.

Απευθυνόμενη στον δικηγόρο η Πρόεδρος του δικαστηρίου υπενθύμισε ότι το δικαστήριο έχει προχωρήσει από την πρώτη συνεδρίαση στην κλήρωση των ενόρκων και έχει συγκροτηθεί, αλλά και πως δόθηκε μεγάλη προθεσμία για μελετηθεί η δικογραφία.

Ακόμη, η πρόεδρος υπενθύμισε στο συνήγορο πως εκείνος κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις 14 Φεβρουαρίου είχε ζητήσει τη διακοπή της δίκης, προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία.

Μάλιστα τότε, το δικαστήριο είχε διακόψει τη δίκη για σχεδόν ένα μήνα, προκειμένου να του δοθεί ο χρόνος τον οποίον ζήτησε. Η έδρα έπειτα από αυτή τη διακοπή είχε ορίσει νέα δικάσιμο για τις 10 Μαρτίου. Όμως κατά την ημερομηνία αυτή η δίκη διεκόπη εκ νέου καθώς μία ένορκος αλλά και ο ίδιος ο συνήγορος είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Συνήγορος: Παραιτούμαι σε τόσο σοβαρή δίκη σας είχα πει την προηγούμενη φορά ότι χρειάζεται διακοπή μέχρι τον Απρίλιο για να μελετήσω τη δικογραφία.
Πολιτική Αγωγή: Οι άλλοι συνάδελφοι διάβασαν σε δυο ώρες την απόφαση. Τι είναι αυτά που λέτε;
Πρόεδρος: Το δικαστήριο πριν ένα μήνα διάβασε την απόφαση όταν τη χρεώθηκε. Εσείς θέλετε τόσους μήνες;
Συνήγορος: Παραιτούμαι.
Εισαγγελέας: Τότε να διορίσουμε τρεις νέους δικηγόρους.

Έξω από τη δικαστική αίθουσα ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη επεσήμανε στον παραιτηθέντα συνήγορο την ταλαιπωρία που υφίσταται η οικογένεια του.

«Συμπαρίσταμαι στο πόνο σας αλλά και εγώ πρέπει να κάνω τη δουλειά μου», του απάντησε ο δικηγόρος.

Τελικά, το δικαστήριο, αφού προχώρησε στην απόρριψη του αιτήματος αναβολής διόρισε τους τρεις νέους δικηγόρους που και αυτοί αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση του κατηγορούμενου.

«Δεν φταίω»

Σημειώνεται, ότι ο έτερος κατηγορούμενος με καταγωγή από τη Ρόδο ο οποίος και σήμερα έδωσε το «παρών» στη δίκη αρνήθηκε τις κατηγορίες του ομαδικού βιασμού και της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει.

«Δεν φταίω. Δε έκανα αυτά για τα οποία κατηγορούμαι και ζητάω συγγνώμη. Αγαπώ και σέβομαι τους ανθρώπους» είπε και απαντώντας σχετικά με την επαγγελματική του ιδιότητα, δήλωσε ζαχαροπλάστης.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: