Το σύνδρομο Μινχάουζεν στην Ελλάδα: Η περίπτωση της μάνας που χρωμάτιζε τα κόπρανα της κόρης της με ντοματοπελτέ (video) – Ελλάδα

February 19, 2022

Έντονη παραφιλολογία έχει πυροδοτήσει η υπόθεση με τους ανεξήγητους θανάτους των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια.



Η μητέρα «αναγκάστηκε» μάλιστα να μιλήσει δημόσια για το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου και να τεθεί στη διάθεση ψυχιάτρου. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σύνδρομο προκαλεί στον φροντιστή (συνήθως μητέρα) την ακατανίκητη επιθυμία να βλάψει το ίδιο της το παιδί, ώστε να μαγνητίσει την προσοχή.

Survivor spoiler 18/02: Ανατροπή βόμβα -  Η Ασημίνα έδιωξε τον Άγγελο από το Survivor! Καμία οικειοθελής αποχώρηση

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor spoiler 18/02: Ανατροπή βόμβα - Η Ασημίνα έδιωξε τον Άγγελο από το Survivor! Καμία οικειοθελής αποχώρηση

Στην Ελλάδα υπάρχει καταγεγραμμένο ένα τέτοιο περιστατικό το 2007.

Σύμφωνα με το MEGA, όλα ξεκίνησαν όταν μία μητέρα πήγε την 4χρονη κόρη της στο νοσοκομείο «Παίδων», λέγοντας στους γιατρούς πως είχε πρόβλημα υγείας και ότι βρήκε αίμα στα κόπρανά της.

Δεν δίστασε μάλιστα ακόμα και να δώσει δείγμα των κοπράνων της κόρης της, ενώ οι γιατροί υπέβαλαν τη μικρή σε δύο κολονοσκοπήσεις και διάφορες εξετάσεις, οι οποίες βγήκαν όλες καθαρές. Παράλληλα, της έδωσαν και ειδική διατροφή.

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

Το κοριτσάκι νοσηλεύτηκε τελικά για 43 ημέρες (!), χωρίς οι γιατροί να καταφέρουν να βρουν ποτέ κάτι. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκαν ωστόσο πως η μητέρα χρωμάτιζε τα κόπρανα της κόρης της με ντοματοπελτέ.
Η γυναίκα εξετάστηκε από ψυχολόγο και έμεινε μαζί με το παιδί της 10 ημέρες στο νοσοκομείο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως δεν της ασκήθηκε ποινική δίωξη, ούτε της αφαιρέθηκε η επιμέλεια του παιδιού, καθώς δεν έκανε κακό στη μικρούλα…

Σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου: Όταν ο γονιός θέλει να κάνει κακό στο παιδί του

Ο Μινχάουζεν ήταν Γερμανός βαρόνος και μισθοφόρος του ρωσικού ιππικού στον ρωσοτουρκικό πόλεμο. Ήταν υπαρκτό πρόσωπο αλλά και ήρωας του γνωστού βιβλίου Ροδόλφου Ράσπε: «Οι Περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν», που γράφτηκε το 1785. Αφού αποστρατεύτηκε επιδόθηκε στην αφήγηση φανταστικών περιπετειών του και κατορθωμάτων του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στην ψυχολογία ορίζουμε ως σύνδρομο Μινχάουζεν τη διαταραχή εκείνη όπου το άτομο επινοεί ή ακόμη και προκαλεί ασθένειες στον εαυτό του. Είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί καθώς η προσποίηση είναι το τόσο πειστική που κανένας από το άμεσο περιβάλλον δεν αντιλαμβάνεται την ψυχοπαθολογία. Έτσι το άτομο χαίρει της πλήρους φροντίδας και προσοχής όλων.

Δείτε επίσης: Τι είναι το σύνδρομο της «Ωραίας Κοιμωμένης»;

Όπως αναφέρει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Ασημίνα Καραμαλέγκου, είναι μια νοσηρή μέθοδος χειραγώγησης των οικείων γιατί το άτομο δεν αρκείται στην προσποίηση, οπότε και θα ήταν υποχονδρίαση, αλλά προκαλεί με διάφορες μεθόδους ασθένειες στον εαυτό του. Μπορεί ακόμη και να προβεί στην πρόσληψη επιβλαβών ουσιών με μέτρο ώστε να νοσήσει χωρίς να κινδυνέψει η ζωή του. Το άτομο επιζητά την επιβεβαίωση και την προσοχή μέσω του οίκτου.

Τα κενά στην αναγνώρισή του και η χαμηλή έως ανύπαρκτη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση καλύπτονται μέσω της διαρκούς αποζήτησης για συμπόνοια. Έτσι λοιπόν μελετώντας τα συμπτώματα μιας ασθένειας καταφέρνει να παίξει το ρόλο του ασθενούς με επιτυχία βιώνοντας την προσοχή και την αγάπη με νοσηρό τρόπο.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα όταν το άτομο θελήσει να προβάλλει αυτή την νοσηρή παθολογία σε εκείνους που έχει υπό την επίβλεψή του και τη φροντίδα του, για παράδειγμα στο ίδιο του το παιδί ή σε κάποιον ηλικιωμένο που προσέχει. Η κλινική αυτή διαταραχή ονομάζεται σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου (Munchausen Syndrome by proxy). Τον όρο εισήγαγε ο παιδίατρος Roy Meadow το 1977, κατά την επιστημονική του μελέτη και παρατήρηση των γονέων που είχαν το παιδί τους στο νοσοκομείο.

Ο Meadow χρησιμοποίησε τον προσδιορισμό «δια αντιπροσώπου» ώστε να περιγράψει την περίπτωση όπου ένα άτομο «εφεύρει» συμπτώματα για ένα άλλο. Στην περίπτωση αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη διότι ο φροντιστής χορηγεί επιβλαβείς ουσίες είτε στο παιδί ή στον ηλικιωμένο με αποτέλεσμα το άτομο να νοσεί και να μην αποκαλύπτεται η δράση του φροντιστή. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις, όπου γονείς και ιδιαίτερα μητέρες με αυτή την ψυχοπαθολογική διαταραχή έχουν οδηγήσει στο θάνατο τα ίδια τους τα παιδιά.
Είναι σαφώς μια μορφή κακοποίησης στην οποία ο θύτης υιοθετεί το ρόλο του αρρώστου δι’ αντιπρόσωπου και έτσι απολαμβάνει τη φροντίδα και την προσοχή του υγειονομικού προσωπικού, των φίλων, των συγγενών και το θαυμασμό όλων ως αφοσιωμένος φροντιστής.

Ως τώρα έχουμε ασχοληθεί με τη συναισθηματική θυματοποίηση του ατόμου και τη χειραγώγηση των οικείων του μέσω αυτής. Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου θυματοποιούνται διαπράττοντας ένα έγκλημα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: