Τέσσερα νέα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε ήδη κολλήσει μετάλλαξη Όμικρον

January 8, 2022

Τέσσερα νέα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε ήδη κολλήσει μετάλλαξη Όμικρον





Μπορεί τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε κρυολόγημα να είναι αυτά που παρατηρούνται συχνότερα στη Μετάλλαξη Όμικρον ωστόσο, φαίνεται πως τέσσερα νέα παράξενα συμπτώματα «μαρτυρούν» ότι έχετε ήδη κολλήσει.

Τα συμπτώματα αυτά είναι: Δερματικά, νυχτερινή εφίδρωση, απώλεια όρεξης και σπάνια ωστόσο  υπνική παράλυση (sleep paralysis).

Τα κυριότερα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον

Το συχνότερο σύμπτωμα που εμφανίζει κάποιος που έχει κολλήσει την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ο ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό, το οποίο έχει εμφανίσει το 89% των ασθενών. Δεύτερο σε συχνότητα σύμπτωμα ήταν η κόπωση, την οποία παρουσίασε το 65% όσων νόσησαν. Άλλα συμπτώματα ήταν:

– Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) ή συνάχι: 59%
– Πυρετός: 38%
– Ναυτία ή έμετος: 22%
– Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή: 16%
– Διάρροια: 11%
– Απώλεια γεύσης ή όσφρησης: 8%

Ωστόσο, ο κατάλογος με τα νέα συμπτώματα φαίνεται να μην έχει τελειωμό αφού σε αυτόν έρχονται να προστεθούν και άλλα και συγκεκριμένα:

Δερματικά

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, πολλοί από όσους έχουν βρεθεί θετικοί στην Όμικρον, έχουν αναφέρει δύο τύποι εξανθημάτων στο δέρμα. Το ένα παρουσιάζει εξογκώματα και προκαλεί πολλή φαγούρα και συνήθως εμφανίζεται σε αγκώνες, γόνατα και το πίσω μέρος των χεριών και ποδιών. Το εξάνθημα επιμένει μέρες ή και εβδομάδες.

Πιο σπάνιο σύμπτωμα της ίδιας κατηγορίας που παρατηρήθηκε σε νεότερους ασθενείς είναι το πρήξιμο στα δάχτυλα χεριών και ποδιών με τη μορφή και πάλι εξογκωμάτων κόκκινου ή και… μωβ χρώματος τα οποία προκαλούν πόνο.

Η μέχρι τώρα έρευνα δείχνει ότι τα δερματικά αυτά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε ανθρώπους που δεν έχουν κανένα άλλο σύμπτωμα που να υποδεικνύει κορωνοϊό.

Νυχτερινές εφιδρώσεις

Γιατροί από τη Νότια Αφρική αποκάλυψαν ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ακόμα ένα σύμπτωμα, το οποίο όμως εκδηλώνεται μόνο τη νύχτα.

Το σύμπτωμα αυτό είναι η νυχτερινή εφίδρωση, κατά την οποία ένα άτομο ιδρώνει τόσο πολύ, ώστε βρέχει το κρεβάτι και τα ρούχα του, παρότι δεν κοιμάται σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον.

Σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας της χώρας, o Dr. Unben Pillay είπε ότι η νυκτερινή εφίδρωση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των ασθενών. Άλλα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι ξηρός βήχας, πυρετός, κόπωση και «πολλοί πόνοι στο σώμα».

Απώλεια όρεξης

Οι ειδικοί αλλά και ολοένα περισσότεροι ασθενείς παρατήρησαν ότι ένα παράξενο σύμπτωμα μπορεί να είναι κοινό σε ασθενείς που μολύνθηκαν από τη νέα μετάλλαξη.

Αυτό το ασυνήθιστο σύμπτωμα είναι η απώλεια της όρεξης. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη συμπτωμάτων του ZOE Covid εξέτασαν δεδομένα από ασθενείς με Covid-19. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν την απώλεια όρεξης ως ένα σύμπτωμα που βίωσαν.

Πιθανό σύμπτωμα η υπνική παράλυση

Τη πιθανότητα τα συμπτώματα της νόσησης με το ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού να περιλαμβάνει την υπνική παράλυση αναδεικνύουν σημερινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Οι συχνές κλινικές εκδηλώσεις της Covid-19 με την παραλλαγή αυτή περιλαμβάνουν τον πονόλαιμο, ήπιους μυϊκούς πόνους, ξηρό βήχα και νυχτερινές εφιδρώσεις, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την Mirror, ωστόσο, πληθαίνουν οι αναφορές για ένα νέο σύμπτωμα της Όμικρον, το οποίο διαταράσσει τον ύπνο τους, καθώς τα κρούσματα στη Βρετανία συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο λόγος για την υπνική παράλυση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προσωρινή παράλυση του σώματος που συμβαίνει μετά το ξύπνημα ή στα αρχικά στάδια του ύπνου.

Η ειδικός στην υπνοθεραπεία Dr Kat Lederly δηλώνει, δε, ότι μπορεί η ίδια η μόλυνση από τον ιό να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει τον ύπνο.

Ωστόσο, «εάν υπάρχει αύξηση της υπνικής παράλυσης, νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο άγχος που προκύπτει από τις μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωή μας αυτή τη στιγμή, την αβεβαιότητα και το άγχος που αντιμετωπίζουμε» όπως είπε η ίδια στη Mail Online.

Τα παραπάνω επηρεάζουν τον ύπνο μας, πρόσθεσε.

Επισημαίνεται πως βρετανική μελέτη επίσης διαπίστωσε σημαντική αύξηση στις διαταραχές ύπνου μεταξύ των ασθενών με κορωνοϊό, κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, και σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτιμήθηκε πως τυχόν εμφάνιση της υπνικής παράλυσης θα μπορούσε να είναι μια παρενέργεια των αλλαγών που έχει επιφέρει στον τρόπο ζωής η πανδημία, όπως η καραντίνα και άλλα περιοριστικά μέτρα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: