Όταν ο Αντώνης Κανάκης σύρθηκε στα δικαστήρια: Η υπόθεση που έδειξε το άλλο του πρόσωπο – Retromania

December 27, 2021

Ο Αντώνης Κανάκης δεν είναι μονάχα ένας επιτυχημένος παρουσιαστής, αλλά σημειώνει αντίστοιχα επιτυχία και στις επιχειρήσεις του, με τον ίδιο πάντως να έχει εμπλακεί πριν από σχεδόν μια δεκαετία σε μια υπόθεση με κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας.



Η εκδίκαση, για όσους δε θυμούνται, είχε γίνει για ένα κύκλωμα που δρούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα.

Survivor 5: Η εντυπωσιακή πρεμιέρα και οι πρώτες δηλώσεις των παικτών

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor 5: Η εντυπωσιακή πρεμιέρα και οι πρώτες δηλώσεις των παικτών

Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα κυκλώματα της λεγόμενης «μαφίας της Θεσσαλονίκης», που εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 σε γιγαντιαία επιχείρηση των αστυνομικών Αρχών, τη στιγμή που η σύλληψη του Στάθη Παναγιωτόπουλου αυτές τις μέρες φέρνει αλλαγές στο «Ράδιο Αρβύλα».

Έναν χρόνο αργότερα, στα δικαστήρια πια, κατέθεσε ως μάρτυρας και ο Αντώνης Κανάκης, ο οποίος φερόταν να πλήρωνε στο κύκλωμα διάφορα χρηματικά ποσά ως «προστασία» σε τρία νυχτερινά μαγαζιά στα οποία εμφανίζεται να είναι συνιδιοκτήτης.

Συνεχίζοντας στην κατάθεσή του ξεκαθάρισε ότι σε αυτή την υπόθεση συμπεριλήφθη το όνομά του διότι συμμετείχε ως συνέταιρος στα δύο μαγαζιά, στο «Λιμάνι» στη Θεσσαλονίκη και στο «Angel» στη Χαλκιδική, στα οποία όμως, όπως υποστήριξε ο ίδιος ασχολούνταν με τη μουσική, τα πάρτυ και διάφορα happenings, καθώς τα οικονομικά διαχειριζόταν ο Νίκος Μανάκης, ο συνέταιρός του.

Η δικαστής εν συνεχεία του επεσήμανε ότι το όνομά του αναφέρθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία του Κώστα Μελέτη, ο οποίος είναι ένας από τους εγκέφαλους του κυκλώματος. Για το λόγο αυτό του ζήτησε να αναφέρει στο δικαστήριο αν τον γνωρίζει.

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

Ο Αντώνης Κανάκης απάντησε ότι γνωρίζει τον Κώστα Μελέτη τα τελευταία 20 χρόνια, από την εποχή που έπαιζε μουσική σε μαγαζιά της Χαλκιδικής όπου ο Μελέτης ήταν πορτιέρης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι στα δυο μαγαζιά που ήταν συνιδιοκτήτης, ο ίδιος δεν είχε συνεργασία με τον Μελέτη. Η συνεργασία κλεινόταν μόνο από τον Μανάκη. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο Κώστας Μελέτης είχε εργαστεί ως πόρτα στο νυχτερινό μαγαζί για 5-6 Σάββατα του καλοκαιριού.

Η δικαστής ρώτησε τους λόγους που επέλεγαν τον Κώστα Μελέτη για τη συγκεκριμένη δουλειά, και ο Κανάκης απάντησε ότι «λογικά ενέπνεε σεβασμό λόγω παλαιότητας στους άλλους τους μικρότερους και ετσι αναλάμβανε αυτός αυτές τις δουλειές».

Η δικαστής εξακολούθησε να ζητεί διευκρινίσεις για τη συνεργασία ρωτώντας μέσω ποιας διαδικασίας πληρώνονταν οι πορτιέρηδες. Ο Κανάκης απάντησε πως παρόλο που δεν είχε συμμετοχή στην πληρωμή ο ίδιος, ήξερε πως έπαιρναν τα χρήματα στο χέρι, 50€ τη μέρα, ή μαζευόταν κάποιο ποσό και ερχόταν κάποιος και τα έπαιρνε.

Στην επισήμανση της προέδρου του δικαστηρίου ότι οι υπόλοιποι μάρτυρες δεν ανέφεραν πως τα μαγαζιά χρειάζονταν προστασία, ο Κανάκης σχολίασε πως κακώς δεν το παραδέχθηκαν γιατί στα μεγάλα μαγαζιά είναι απαραίτητη η προστασία.

Στην ερώτηση γιατί δεν χρησιμοποιούσαν εταιρεία security, ο Κανάκης απάντησε πως οι εταιρείες αυτές δεν αναλαμβάνουν τέτοιες δουλειές, γιατί οι υπάλληλοι που είναι σε αυτές τους δίνουν έναν φακό χωρίς να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες. Κατά συνέπεια αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να φυλάξουν μαγαζιά της νύχτας. Όπως μάλιστα ανέφερε, κάποιο βράδυ που είχε γίνει φασαρία στο μαγαζί, οι πορτιέρηδες έβγαλαν έξω τον υπαίτιο με περισσότερη αγριότητα από την επιτρεπτή. Στη συνέχεια ο πελάτης έκανε μήνυση στο μαγαζί κάτι που τον εξόργισε. Τότε ζήτησε από αυτούς που έκαναν αυτή τη δουλειά να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Ο Μελέτης μάλιστα όπως έγινε γνωστό τηλεφώνησε στον Κανάκη για να του δώσει εξηγήσεις για το πώς έγινε το περιστατικό. Ο Κανάκης στην τηλεφωνική αυτή συνομιλία υποστήριξε πως είπε στον Μελέτη ότι πρέπει να έχουν αμυντική στάση. Η συζήτηση απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν η δικαστής ρώτησε τον Αντώνη Κανάκη γιατί παρότρυνε τους μπράβους να επιτίθενται σε πελάτες, λέγοντάς τους «σαπίστε τους στο ξύλο αν σας επιτεθούν». Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση ο ίδιος σχολίασε: «πως γνωρίζετε με ποιους είχα να κάνω, δεν είναι άτομα της διανόησης. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του δικαστηρίου του είπε αν υποτιμάει την νοημοσύνη τους και απάντησε ο ίδιος ξεκάθαρα πως «ναι αμφιβάλλω για τη νοημοσύνη τους, δεν είναι και του πανεπιστημίου».

Συνεχίζοντας η δικαστής τον ρώτησε γιατί δεν κάλεσε την αστυνομία, ο Κανάκης απάντησε «Πιστεύετε ότι θα ερχόταν η αστυνομία για τέτοια περιστατικά;».

Eκείνη τη στιγμή ο εισαγγελέας τον ρώτησε αν συνομολογεί ότι δεν υπάρχει κράτος και αστυνομία για να πάρει την απάντηση: «Σας σοκάρει η αποκάλυψή μου ότι τα νυχτερινά μαγαζιά λειτουργούν με προστασία; Δεν συνομολογώ, είναι μια πραγματικότητα».

Τέλος, όταν η δικαστής ανέφερε ότι υπάρχει μια συνομιλία με τον Μελέτη και έναν κρατούμενο που ζητάει δουλειά μόλις αποφυλακιστεί, στην οποία ο Μελέτης του προτείνει ανάμεσα στα άλλα και μαγαζί του Κανάκη, ο ίδιος αναφώνησε: «Πού έφτασε η χάρη μας».

Η κατάληξη της υπόθεσης

Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ της εποχής, καταδικάστηκαν σε δεύτεο βαθμό συνολικά 14 άτομα για τη συμμετοχή τους σε κύκλωμα εκβιαστών και τοκογλύφων, με δράση στη Θεσσαλονίκη.

Το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινές από 18 μήνες έως 8 χρόνια και 4 μήνες κρίνοντας ενόχους τους κατηγορούμενους για τα αδικήματα της συμμορίας, της απάτης, της τοκογλυφίας, της απόπειρας εκβίασης, της οπλοκατοχής, κατά περίπτωση.

Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες ελαφρυντικά ενώ αποφάσισε την αναστολή των ποινών, επί τριετία, για κάποιους ή την εξαγορά, προς 5 ευρώ την ημέρα, για κάποιους άλλους.

Σε πρώτο βαθμό, τον Ιούλιο 2013, είχαν καταδικαστεί, με βαρύτερες ποινές, από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Τότε η ανώτατη ποινή των 15,5 ετών είχε επιβληθεί στον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος ο οποίος είχε οδηγηθεί στη φυλακή όπως έγινε και σήμερα.

Οι παραπάνω είχαν συλληφθεί, στις αρχές του 2012, ως μέλη ενός από τα συνολικά τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας που λειτουργούσαν ως "συγκοινωνούντα", στη Θεσσαλονίκη. Οι συλλήψεις είχαν γίνει κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια, συνολικά 71 άτομα είχαν παραπεμφθεί σε τέσσερα Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων ενώ ποινές είχαν επιβληθεί σε 49 άτομα, κατά συντριπτική πλειοψηφία για πλημμελήματα. Σε πρώτο βαθμό είχαν αθωωθεί 22 άτομα ενώ στη φυλακή είχαν οδηγηθεί συνολικά πέντε κατηγορούμενοι που φέρονται ως αρχηγοί.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: