Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο – Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

March 22, 2021



Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ώστε να συζητηθεί η επίταξη ιδιωτών γιατρών, ύστερα από την άρνηση πολλών να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα ο ΠΙΣ, μέσω της σκληρής ανακοίνωσής του, κάνει λόγο «για αδιέξοδο, στο οποίο οδηγήθηκαν από τη στάση του υπουργείου Υγείας», και συνεχίζουν γράφοντας πως «αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού Βασίλη Κικίλια και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ».



Οι προτάσεις του ΠΙΣ είναι εξής:

  • Άμεση πρόσληψη όλων των ειδικευμένων ιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υποβάλλει δικαιολογητικά για ένταξη στο Ε.Σ.Υ. σε όλες τις προκηρύξεις που εκκρεμούν από παλιά αλλά και σε αυτές που είναι σε εξέλιξη, με τριετή σύμβαση ως επικουρικοί οι οποίοι θα κριθούν μέσα στην τριετία για τη θέση που έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα, και όσοι δεν πάρουν θέση θα παραμένουν στο σύστημα σε προσωποπαγείς θέσεις μόνιμα. Οι πιστώσεις υπάρχουν μιας και έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις.
  • Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για έναρξη ή συνέχιση της ειδικότητας μέχρι να την ολοκληρώσουν.
  • Άμεση πρόσληψη όλων των ιατρών που έχουν ολοκληρώσει την άσκησή τους στην ειδικότητα και δεν έχουν δώσει εξετάσεις για να λάβουν τον τίτλο της ειδικότητας λόγω μη εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου. Να τοποθετηθούν στα Νοσοκομεία για ένα χρόνο και θα δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου.
  • Ειδικευμένοι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους άσκηση στις Μ.Ε.Θ. των Νοσοκομείων για εξειδίκευση στην Εντατικολογία και αναμένουν να δώσουν εξετάσεις για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης να τους αποδοθεί ο τίτλος και να ενταχθούν στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων, με την υποχρέωση να υπηρετήσουν ένα χρόνο και αν θέλουν να παραμείνουν ως μόνιμοι.
  • Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης των ιατρών του Ε.Σ.Υ., όχι μόνο για τον COVID-19 αλλά για όλα. Απόσυρση της διάταξης Χουλιαράκη – Πολάκη από τις διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή τα εντάλματα αποζημιώσεων να καταβάλλονται από τα Νοσοκομεία και να μην μετακυλίωνται στους ιατρούς. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ιδιώτες ιατρούς που θα προσφέρουν υπηρεσίες στο Ε.Σ.Υ.
  • Άμεση επαναπρόσληψη των ιατρών του πρώην ΙΚΑ για μα καλύψουν την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κενά στο ΕΣΥ
  • Ενεργοποίηση σύμβασης εθελοντικής εργασίας ΟΛΩΝ των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών της χώρας στο ΕΣΥ ΧΩΡΙΣ αμοιβή.
  • ΑΜΕΣΗ σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας με τον ΠΙΣ για πρόσληψη 1000 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ
  • Δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι αμέσως μετά την πάροδο της οξείας φάσης της πανδημίας, θα ξεκινήσει διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα με τον Π.Ι.Σ. και τους Ιατρικούς Συλλόγους για όλα τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα του χώρου της Υγείας

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί αύριο ο Γιώργος Πατούλης

«Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να βρούμε συναδέλφους», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

«Θετουμε τους εαυτούς μας στην υπηρεσία του υπουργείου Υγείας», προσέθεσε. «Ο υπουργός Υγείας κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα», τόνισε ακόμη.

Συνολικά 61 είναι οι γιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πολιτείας για συνεισφορά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη αύριο το πρωί προκειμένου να βρεθούν τρόποι για περαιτέρω ενσωμάτων ιατρών στις δημόσιες δομές.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: