Τσιόδρας για το lockdown: «Έχει κουραστεί ο κόσμος»

January 31, 2021

Τσιόδρας για το lockdown: «Έχει κουραστεί ο κόσμος»

Για την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού μίλησε στο Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συμπόσιο «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον» που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία 1821-2021», στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, εξηγώντας ότι όσο η διαδικασία εξελίσσεται, θα μειώνονται οι επιπτώσεις τόσο στην δημόσια υγεία, όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπενθύμισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που είχε δεχθεί έντονη κριτική, είχε συστήσει τη συνεργασία χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ωστόσο, κάθε χώρα πήρε διαφορετικά μέτρα, ενώ διαφορά υπήρξε και στις επιπτώσεις σε κάθε κράτος».


Χαρακτηριστικά είναι όσα τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την πρώτη καραντίνα, εξηγώντας ότι το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα. «Οι επιστήμονες κλήθηκαν να επικοινωνήσουν δύσκολα μέτρα στον κόσμο, καθώς οι πολίτες κλήθηκαν να αλλάξουν τις παραδόσεις τους, τον τρόπο που γιορτάζουν». Υπενθύμισε ότι οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι ανεστάλησαν, μία πρόταση που ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή.

Σύμφωνα με τον Τσιόδρα, η σημαντικότερη πρόκληση παραμένουν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, ενώ τόνισε ότι υπήρξε ενότητα και αλληλεγγύη στον τομέα της επικοινωνίας.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξε συζήτηση για τις συναισθηματικές επιπτώσεις και την ενδοοικογενειακή βία. Ένα άλλο ζήτημα αφορούσε στη διάκριση μεταξύ επιστημονικών και πολιτικών θέσεων, ενώ η επιστήμη συχνά άλλαξε τα δεδομένα, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. Μια άλλη μάχη δόθηκε στην καταπολέμηση των fake news και των θεωριών συνωμοσίας».

Στην παρούσα περίοδο, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ο εμβολιασμός προχωρά κανονικά στη χώρα μας. «Αυτό που απαιτείται είναι διαφάνεια, συζήτηση και επικοινωνία, με στόχο την ενημέρωση του κοινού που έχει κουραστεί», είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: