Βραδινό φαγητό: Τι θα συμβεί αν σταματήσεις να τρως μετά τις 8 το βράδυ

January 21, 2021Η μη κατανάλωση βραδινού θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, γι΄αυτό θεωρείται εξίσου απαραίτητο με τα υπόλοιπα γεύματα.Μετά από πολλές ώρες δουλειάς νιώθετε πεινασμένοι και δεν βλέπετε μπροστά σας από την πείνα και τελικώς τρώτε ένα τεράστιο γεύμα για βραδινό.

Και μετά έρχονται οι τύψεις και οι σκέψεις ότι δεν πρόκειται να χάσετε τα κιλά που σας ταλαιπωρούν, πιστεύοντας ότι εάν το κόψετε, θ’ αποκτήσετε τη σιλουέτα που επιθυμείτε.

Μη κατανάλωση βραδινού: Θα επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες

Μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει και όταν δεν του παρέχουμε τα καύσιμα, βιώνει μια έλλειψη ενέργειας και οι γνωστικές λειτουργίες επηρεάζονται. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει εάν σταματήσετε να τρώτε το βράδυ.

Με απλά λόγια το πρωί θα ξυπνάτε και θα νιώθετε υποτονικοί. Δεν θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά, ενώ ταυτόχρονα θα είστε όλη την ημέρα μέσα στα νεύρα.

Μη κατανάλωση βραδινού: Θα μεγαλώσει η λαχτάρα για ανθυγιεινά σνακ

Τα παραπάνω όμως δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα εάν σταματήσετε να τρώτε μετά τις 20:00 το βράδυ. Μερικά επιπλέον συμπτώματα είναι η μεγάλη λαχτάρα για γλυκά, πατάκια, μπισκότα και γενικά για ανθυγιεινά σνακ. Και φυσικά το πρωί θα θέλετε να φάτε ό,τι βρίσκεται στην κουζίνα και στο ψυγείο.

Τι θα συμβεί όμως με το βάρος σας; Θα χάσετε κιλά; Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, γιατί εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες που έχει ο κάθε οργανισμός. Συνήθως όμως όταν υποβάλουμε τον εαυτό μας στο μαρτύριο να κοιμηθεί πεινασμένος, σύντομα θα έρθει και η αντίδραση. Και τότε μπορεί να τρώτε όλη την ημέρα, αλλά όχι το βράδυ και στο τέλος να πάρετε κιλά.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως το βραδινό γεύμα είναι απαραίτητο, όπως όλα τα υπόλοιπα γεύματα, γιατί παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά που τον βοηθάνε να κοιμηθεί σωστά και να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εξασφαλίζοντας την ομαλή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, αποφεύγουμε την υπογλυκαιμία και μειώνουμε την αναζήτηση τροφίμων που περιέχουν λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες.

Μη κατανάλωση βραδινού: Σημαντικοί παράγοντες η ποσότητα και η ποιότητα

Αυτό που παίζει ρόλο στην αύξηση ή στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση, δεν είναι αυτό κάθε αυτό το βραδινό γεύμα, αλλά η ποσότητα και η ποιότητα του.

Πιο συγκεκριμένα όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, τότε θα αυξηθεί το βάρος μας. Ενώ εάν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε, θα μειωθεί το βάρος.

Έτσι υποβάλλοντας τον εαυτό σας στο μαρτύριο να σταματήσει να τρώει μετά από κάποια ώρα, δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Αυτό που παίζει ρόλο στην αύξηση ή στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση, είναι η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού.

Άρα αν το βραδινό γεύμα δεν ξεπερνάει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, δεν θα πάρουμε κιλά ό,τι ώρα και αν το φάμε. Και δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν περίεργα ωράρια στον εργασιακό χώρο, μπορεί το βραδινό να αποτελέσει το βασικό γεύμα, χωρίς το φόβο της πρόσληψης κιλών, αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και να καταναλώνονται υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και τέλος μη ξεχνάτε ότι οι ποσότητες των τροφίμων εξαρτώνται από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: