Λινού: «Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα διαρκέσει δύο με τρία χρόνια»

January 13, 2021



Λινού: «Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα διαρκέσει δύο με τρία χρόνια»

Απογοητευμένη με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα εμφανίστηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας. Τι τόνισε για το άνοιγμα των σχολείων.

Για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα εμβολίων. Μιλώντας στο Real FM, η κ. Λινού είπε ότι παρότι η ίδια θέλει να εμβολιαστεί είναι στεναχωρημένη για την εξέλιξή των εμβολιασμών.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι με τον αριθμό που ακολουθείται οι εμβολιασμοί θα χρειαστούν δύο με τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Όπως τόνισε η καθηγήτρια, «η Ευρωπαϊκή Ένωση περίμενε περισσότερα εμβόλια και έχει μείνει μόνο με δύο εταιρείες να μπορούν να τα διαθέσουν. Μακάρι να εκπλαγούμε θετικά και να εγκριθούν 1-2 εμβόλια σύντομα». Ακόμη πρότεινε ότι θα μπορούσαν τα κλειστά ΚΑΠΗ, για τα οποία πληρώνονται τα ενοίκια ούτως ή άλλως από τους δήμους, να χρησιμοποιηθούν για σχολικές αίθουσες προκειμένου να υπάρξει απομείωση του συνωστισμού. «Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με χώρους της εκκλησίας» υπογράμμισε η ίδια.

Νωρίτερα η κ. Λινού μίλησε και στον Alpha 98.9 και σχολίασε τις δηλώσει του πρωθυπουργού γα την πορεία των εμβολιασμών. «Ακόμη και με 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα δεν θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης μέσα στο 2021. Αν δεν υπάρξει ραγδαία αύξηση στον αριθμό των εμβολιασμών ημερησίως δεν πρόκειται να έχουμε ούτε μέσα στο 2021 ανοσία αγέλης» ξεκαθάρισε.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν νέα ισχυρά μέτρα πέρα από την παράταση του lockdown προκειμένου να αποφύγουμε το ολικό κλείσιμο της οικονομίας και τις τεράστιες επιπτώσεις που αυτό έχει. Μεταξύ άλλων η κ. Λινού πρότεινε:

  • Αυτά που δεν έχουν μελετηθεί είναι η εξάλειψη του προβλήματος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Υπάρχουν λύσεις» σημείωσε για το συνωστισμό.
  • Η εντατικοποίηση των προσπαθειών στη βιομηχανία με ενεργοποίηση γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, καθώς οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι παρόντες
  • Αύξηση εξ αποστάσεως εργασίας σε επίπεδο 90%
  • Πολλά τεστ, έτσι ώστε όπου υπάρξει κρούσμα να απομονωθεί

Τέλος, σε ερώτηση για το σημερινό άνοιγμα των σχολείων αποκρίθηκε:

«Νομίζω ότι η απόφαση είναι παράλληλη με απόφαση για πολλά μέτρα από ότι άκουσα σχετικά με τα σχολεία. Δηλαδή ότι θα υπάρχει rotating, δεν θα έρχονται όλα τα παιδιά την ίδια ώρα επομένως δεν θα υπάρχει συνωστισμός εκτός σχολείου μεταξύ των παιδιών όταν έρχονται, δεν θα υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Θα υπάρχουν πολλά τεστ και δωρεάν τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς. Θα υπάρξει καινούργια πλατφόρμα απ’ ότι κατάλαβα. Θα υπάρξουν πολλά τεστ και για τα παιδιά τα μεγάλα αλλά και στα σχολεία.

Και παράλληλα θα ενθαρρυνθεί πολύ ο αερισμός και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχουν αίθουσες οι οποίες δεν θα έχουν φυσικό αερισμό. Αν όλα αυτά τηρηθούν θα μειωθεί αρκετά ο κίνδυνος. Δεν θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος αλλά θα μειωθεί. Το θέμα είναι κατά πόσο έχει τις δυνατότητες η Πολιτεία να φροντίσει όλα αυτά και να λειτουργήσουν σε όλα τα σχολεία της χώρας. Και παράλληλα αυτό που άκουσα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα εμβολιαστούν από τους πρώτους. Τώρα αυτά έχουν το πρόβλημα αν μπορούν να εφαρμοστούν ή όχι. Αλλά αν μπορούν θα είναι σχετικά ασφαλής η πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: