Ο συνωστισμός και ο φόβος για νέα «έκρηξη» φέρνουν παράταση του lockdown και νέα μέτρα στην Αττική

January 12, 2021

Ο συνωστισμός και ο φόβος για νέα «έκρηξη» φέρνουν παράταση του lockdown και νέα μέτρα στην Αττική



Lockdown: Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, οι ειδικοί προβληματίζονται ιδιαιτέρως για το επόμενο διάστημα και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς το «αποτύπωμα» της χαλάρωσης των γιορτών και του συνωστισμού που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο θα φανεί σε λίγες μέρες.



Οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για νέα «έκρηξη» κρουσμάτων που θα φέρει ένα νέο καταστροφικό τρίτο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα, μετά τις εικόνες των Θεοφανείων αλλά ακόμα και του συνωστισμού που παρατηρήθηκε στις παραλίες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επιτροπή του Υπ. Υγείας φοβούνται ότι ίσως η χαλάρωση να αναιρέσει όλη την προσπάθεια για αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί περιμένουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκειμένου να καταλήξουν στο αν υπήρξε τελικά διασπορά και ποια περίοδο.

«Παράταση του lockdown για δύο ακόμα εβδομάδες» και νέα μέτρα στην Αττική
Τα βλέμματα όλων στρέφονται στην πρωτεύουσα καθώς μετά το δίμηνο lockdown εξακολουθεί να μην εμφανίζει τα επιθυμητά στοιχεία βελτίωσης με τα λύματα να δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες. Χθες, Κυριακή, τα κρούσματα στην Αττική ανέρχονταν σε 171.

Η κοσμοσυρροή σε βουνά, παραλίες και πάρκα στην Αττική, μπορεί να οδηγήσει στην παράταση του lockdown για ακόμα 2 εβδομάδες, ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Νίκος Σύψας.

«Με την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε χθες θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για δύο ακόμα εβδομάδες» τόνισε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Κυριακή. «Η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική, ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε.

«Καμπανάκι» για τους επόμενους μήνες «χτύπησε» και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας λέγοντας πως οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι.

«Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού», είπε επίσης.

Και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος προειδοποίησε για ενδεχόμενο τρίτο κύμα κορονοϊού, «εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες», θυμίζοντας τη συνέβη με το δεύτερο κύμα στη βόρεια Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική δεν βελτιωθεί, στο «τραπέζι» υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο για νέα πιο σκληρά μέτρα.

Αντιθέτως η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη, καθώς πτωτική εξακολουθεί να υπολογίζεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης: