Κoρoνoϊός – Μαγιορκίνης: Το Μάη «ξεφορτωνόμαστε» τα ατομικά μέτρα προστασίας

January 10, 2021

Κoρoνoϊός – Μαγιορκίνης: Το Μάη «ξεφορτωνόμαστε» τα ατομικά μέτρα προστασίας





Ο κορονοϊός μετράει μήνες; Μακάρι! Βέβαιος ότι η επιδημία θα παρουσιάσει μεγάλη ύφεση το καλοκαίρι δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο κορονοϊός «νοσήσει» βαριά, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμά επίσης ότι τον Μάιο ίσως να μπορέσουμε να… ξεφορτωθούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40 – 50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας του κορονοϊού. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά».

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος.

Κορονοϊός: Ο «λογαριασμός» των εορτών
Ερωτηθείς για τις εικόνες των Φώτων στις εκκλησίες και τα πάρτι των εορτών για την εξέλιξη της πανδημίας, ο καθηγητής Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι ο συνωστισμός οποτεδήποτε και αν συμβαίνει μπορεί να προκαλέσει απότομη μεταβολή στη μετάδοση. Τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της πανδημίας, που αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης.

Σε ό,τι αφορά τα λύματα, σημειώνει ότι είναι ακόμη επιφυλακτικός. «Υπάρχει μία πιθανότητα να δούμε άνοδο την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο μέχρι στιγμής η πορεία ήταν συρρίκνωση και σταθεροποίηση. Επειδή η επιδημία αυτή έχει δείξει ότι μπορεί να είναι απρόβλεπτη, θα πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι, όσον αφορά τις πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις».


«Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης», λέει χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης απαντά, μεταξύ άλλων, στο πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, τι προβλέπεται για τα εμβόλια που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ιστορικό, ή παρενέργειες σε όσες – όσους έχουν κάνει αισθητικές μικροεπεμβάσεις στο πρόσωπο, κατά πόσον μπορούν οι επιστήμονες να «μπερδέψουν» τα εμβόλια, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις είναι τελικά εφικτό να αλλάξει το μεσοδιάστημα των δύο δόσεων.

Σε ερώτηση για το πότε υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι «η παραγωγή δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα που θα θέλαμε, για να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, εντός του έτους. Το πακέτο των εμβολίων που έχει κλείσει η Ε.Ε. είναι ένα πολύ καλό πακέτο, παρόλα αυτά η παραγωγή του ακόμα καθυστερεί. Θεωρώ ότι υπάρχει η πιθανότητα να βελτιωθεί η κατάσταση προς τα μέσα Φεβρουαρίου, γιατί περιμένουμε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που θα είναι μονοδοσικό. Και εάν και εφόσον έχει καλά αποτελέσματα, θα μπορέσει να επιταχύνει πολύ περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη. Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα δεν νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί για όλο τον πληθυσμό, πριν από το καλοκαίρι».

Κορονοϊός: Οι παρενέργειες του εμβολίου και το μεταλλαγμένο στέλεχος
Σχετικά με τις αναφορές για παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, ο κ. Μαγιορκίνης θεωρεί ότι είναι παροδικές. «Όσοι έχουν κάνει αισθητικές μικροεπεμβάσεις θα πρέπει να συζητάνε με τους ιατρούς τους για να κατανοήσουν τις πιθανές αλληλεπιδράσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τα υπέρ του εμβολιασμού».

«Το προφίλ αλλεργίας που έχουν τα εμβόλια δεν είναι ιδιαίτερα βαρύ» επαναλαμβάνει και προσθέτει:


«Μιλάμε για ελάχιστα περισσότερα άτομα σε σχέση με το εμβόλιο της γρίπης. Να επισημάνω ότι όλα τα εμβόλια έχουν την πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. Κι εδώ μιλάμε για δέκα άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Και λιγότερα από τα μισά κάνουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Πρόκειται για πολύ σπάνιες παρενέργειες με την πλειονότητα αυτών να παρουσιάζεται σε άτομα που ήδη έχουν ιστορικό αλλεργίας».

Για το μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο, μάλιστα, λέγεται ότι είναι πιο μεταδοτικό, ο καθηγητής διαβεβαιώνει πως φαίνεται ότι έχει ελαφρά αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα άλλα στελέχη, χωρίς αυτό να έχει αποδειχτεί ή να έχει κλειδώσει 100%, γιατί χρειάζεται καιρός για να γίνει κάτι τέτοιο.

Δεν φαίνεται να έχει αυξημένη θνησιμότητα ή νοσηρότητα. Και δεν φαίνεται ότι ξεφεύγει από το εμβόλιο. Εάν όντως επαληθευθεί ότι έχει αυξημένη μετάδοση, σε σχέση με τα άλλα στελέχη, αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι να αυξηθεί το ποσοστό των ατόμων που θα πρέπει να εμβολιαστούν, ώστε να επιτύχουμε αυτό που λέμε ανοσία της αγέλης, το οποίο είναι και εφικτό και επιθυμητό.

Κορονοϊός και αργότερα;
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης κι άλλης πανδημίας στο άμεσο μέλλον, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «είναι σαν τους σεισμούς. Έρχονται και φεύγουν κάθε μερικά χρόνια. Θεωρώ ότι θα έχουμε και άλλες πανδημίες, γιατί ο κόσμος πλέον είναι ένα παγκόσμιο χωριό. Αυτό που έχει αλλάξει σίγουρα, είναι ότι μπορούμε πια να τις αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά και πιο έγκαιρα, με τη δημιουργία εμβολίων σε μικρό χρονικό διάστημα. Και αυτό είναι μία πρόοδος πάνω στην οποία πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω, ώστε να μπορούμε να έχουμε εμβόλια, πολύ γρήγορα και για τις επερχόμενες πανδημίες».

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: