Κρούσματα σήμερα: Αρχίζουν να φαίνονται οι συνέπειες των γιορτών – Αγωνία για τα δεδομένα

January 8, 2021

Κρούσματα σήμερα: Αρχίζουν να φαίνονται οι συνέπειες των γιορτών – Αγωνία για τα δεδομέναΚρούσματα σήμερα: Μια εβδομάδα μετά την αλλαγή του χρόνου, τα επιδημιολογικά δεδομένα αρχίζουν να ανησυχούν τους ειδικούς. Αγωνία για τις νέες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.Την ώρα που αποφασίστηκε το άνοιγμα, εν μέρει, των σχολείων από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, επικρατεί ανησυχία για τα κρούσματα που δείχνουν να έχουν και πάλι αυξητική τάση. Με δεδομένο ότι ο ιός αργεί να κάνει την εμφάνισή του σε όσους έχουν νοσήσει, οι ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι καθοριστικές για τις συνέπειες που θα έχουν στην εξέλιξη της πανδημίας τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Θυμίζουμε πως είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα, είχαν απαγορευτεί τα ρεβεγιόν και οι συναθροίσεις πολλών ατόμων για τις γιορτές, με τους λοιμωξιολόγους καθημερινά να χτυπάνε «καμπανάκια» για την πιθανότητα τεράστιας έξαρσης του κορονοϊού αν δεν υπήρχε τεράστια προσοχή και μέτρα υγειονομικής προφύλαξης στη διάρκεια των γιορτών. Από τη στιγμή που έχει παρέλθει ήδη η πρώτη εβδομάδα του 2021, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εδώ και πέρα το πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν εκφράσει μεγάλη ανησυχία και για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί ως συνέπεια του εορτασμού των Θεοφανείων. Ήδη τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση, με βάση και τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη (06.01), ενώ παράλληλα οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει πως ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι οι πιο δύσκολοι μήνες, ειδικότερα αν δεν τηρηθούν στο έπακρο τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα Θεοφάνεια
816 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (06.01) από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.267, εκ των οποίων το 52.3% είναι άνδρες.

Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.547 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.716 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 399 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Εξ αυτών, 270 (67,7%) είναι άνδρες. To 82,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 912 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, επιβεβαιώθηκαν 48 νέοι θάνατοι από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.099 θανάτους συνολικά στη χώρα από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 3.023 (59,3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων)

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.

Η γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.854.159 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 640.834 δείγματα.

Ο δείκτης θετικότητας
Την εβδομάδα 28 Δεκεμβρίου – 3 Ιανουαρίου (Iso Week 53) το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.95% σε σύνολο 68.931 RT-PCR και 80.159 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης: