Ψευδάργυρος: 6 παράξενα συμπτώματα της ανεπάρκειας – Πως θα το αναπληρώσουμε

January 3, 2021



Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό, τον οποίο χρειάζεται σε μικρή ποσότητα, αλλά για σημαντικές λειτουργίες.



Ψευδάργυρος: Παίζει καταλυτικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού

Είναι το μέταλλο με την υψηλότερη συγκέντρωση στο ανθρώπινο σώμα αμέσως μετά τον σίδηρο. Παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες, ενώ βοηθά και στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων.

Συμμετέχει επίσης στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματος και έχει μεγάλη σημασία για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τέλος, το νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί τον ψευδάργυρο για την ρύθμιση της όσφρησης και της γεύσης.

Ψευδάργυρος: Τα σημάδια που φανερώνουν ότι μας λείπει αυτό το απαραίτητο μέταλλο

Διάρροια

Η έλλειψη ψευδαργύρου αυτόματα θα πλήξει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευάλωτοι σε μικρο-οργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια.

Προβλήματα στην επούλωση πληγών

Οι πληγές θα καθυστερούν να κλείσουν και αυτό είναι επίσης απόρροια του ανοσοποιητικού που υπολειτουργεί, λόγω της έλλειψης του μετάλλου.

Προβλήματα στην όραση

Η όρασή μας φθίνει ούτως ή άλλως με την ηλικία, η έλλειψη ψευδαργύρου όμως μπορεί να επιταχύνει αυτή τη φθορά και να εμφανίζονται προβλήματα στην όραση νωρίτερα ή πιο συχνά.

Χαμηλή τεστοστερόνη και ποσότητα σπέρματος

Μία από τις κύριες λειτουργίες του ψευδαργύρου στον οργανισμό είναι ότι συμβάλλει στην δημιουργία ορμονών, όπως η τεστοστερόνη. Όταν εμφανίζεται έλλειψη, τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα πέφτουν, καθώς και η ποσότητα σπέρματος που εκκρίνεται.

Μειωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης

Αυτό είναι σύμπτωμα που θα “χτυπήσει” κατά βάση ηλικιωμένους, αλλά είναι μία ακόμα από τις λειτουργίες στις οποίες συμμετέχει ο ψευδάργυρος.

Εξανθήματα γύρω από στόμα, μύτη και πρωκτό

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ψευδάργυρος συμβάλλει και στη σωστή λειτουργία των βλεννογόνων μας. Συνεπώς, μπορεί να εμφανιστούν εξανθήματα γύρω από αυτές τις τρεις περιοχές.

Ψευδάργυρος: Τι πρέπει να κάνουμε για να προσλαμβάνουμε την κατάλληλη ποσότητα

-Η έλλειψη ψευδαργύρου θα φανεί με μια απλή αιματολογική εξέταση, συνεπώς αν υποπτεύεστε ότι έχετε εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτήν, μιλήστε με τον γιατρό σας.

-Μπορείτε να λάβετε ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου αν ο γιατρός σας το κρίνει κατάλληλο και είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες για να εξισορροπηθούν τα επίπεδα του μετάλλου στον οργανισμό.

-Προφανώς, μπορούμε πάντα να λαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες ψευδαργύρου από τις παρακάτω τροφές: Κόκκινο κρέας, πουλερικά, οστρακοειδή, φασόλια, ξηρούς καρπούς, γάλα, τυρί και ορισμένα δημητριακά στα οποία έχει γίνει προσθήκη του μετάλλου.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: