«Penny Marathon», Μια Γιορτή Για Τα Αδέσποτα -Η Ιστορία Της Πένυ, Μιας Σκυλίτσας Που Βρέθηκε Νεκρή Στην Άκρη Του Δρόμου

July 7, 2022

«Penny Marathon», Μια Γιορτή Για Τα Αδέσποτα -Η Ιστορία Της Πένυ, Μιας Σκυλίτσας Που Βρέθηκε Νεκρή Στην Άκρη Του ΔρόμουΕνα αδέσποτο σκυλί με λαμπερά ματιά την περίμενε κάθε μέρα να κατεβεί από το λεωφορείο μέχρι που μία μέρα το είδε νεκρό στην άκρη του δρόμου.Ετσι ξεκίνησε το Penny Marathon, ένας μαραθώνιος για τα αδέσποτα, που πραγματοποιείται σε όλο τον κόσμο, για εκείνα τα ζώα που δεν άντεξαν στο δρόμο και για εκείνα που μπορούμε, με κάποιο τρόπο, να βοηθήσουμε.

Το Penny Marathon ξεκίνησε στην Αθήνα το 2012. Σήμερα είναι μια δωρεάν εκδήλωση που πραγματοποιείται την ίδια μέρα σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για έναν μαραθώνιο που διοργανώνεται με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα δεινά των αδέσποτων και ανεπιθύμητων ζώων στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας και βοηθώντας το έργο των εκατοντάδων εθελοντών που μοχθούν για την καλή διαβίωση των ζώων στη χώρα μας. Ο μαραθώνιος πήρε το όνομά του από την Penny, ένα σκυλί που, όπως χιλιάδες άλλα, δεν κατάφερε να επιβιώσει στους δρόμους της Αθήνας.

Στο ΚΠΙΣΝ ο μαραθώνιος για τα αδέσποτα
Φέτος, για τέταρτη χρονιά το ΚΠΙΣΝ φιλοξενεί την Κυριακή 10/07 τα τελευταία 10 χιλιόμετρα του Penny Marathon, όπου οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες μπορούν να τρέξουν ή να ποδηλατήσουν. Στα τελευταία 2 χιλιόμετρα, μπορούν να συμμετέχουν και τα σκυλάκια μαζί με τους ιδιοκτήτες τους.

Ενας μαραθώνιος για τα αδέσποτα ζώα της πόλης
Η ιστορία της αδέσποτης Πένυ
Η Ellie Prodromou διηγείται:
«Το 2008, έπεσα πάνω σε ένα μικρό σκυλάκι καθώς πήγαινα στη δουλειά, στα περίχωρα της Αθήνας. Αυτό το γλυκό μικρό πράγμα με συναντούσε κάθε πρωί καθώς κατέβαινα από το λεωφορείο. Τα μάτια της έλαμπαν με αναγνώριση και αγάπη και καταλάβαινε ότι ήξερα ποια ήταν και ότι ήμασταν φίλοι. Και της έφερνα φαγητό και καθαρό νερό και έδειχνε την ευγνωμοσύνη της. Τελικά, άρχιζα να την φωνάζω «Πένυ».

Κοιτάζοντας πίσω, υπήρξαν πολλές φορές που η καρδιά μου βούλιαξε στη θέα ενός εγκαταλειμμένου σκύλου ή γάτας σε έναν αθηναϊκό δρόμο. Υπήρχαν πολλές φορές που έκανα τα στραβά μάτια. «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα», έλεγα στον εαυτό μου. Όμως η Πένυ ήταν αυτή που μου έκλεψε την καρδιά. Ήταν ξεχωριστή για μένα.

Μια μέρα η Πένυ δεν με περίμενε στη στάση του λεωφορείου. Ένας φύλακας μου έκανε νόημα προς ένα πτώμα που βρισκόταν στην άκρη του δρόμου. Πιθανότατα την είχε χτυπήσει ένα αυτοκίνητο και την είχε αφήσει εκεί για να την μαζέψουν τα απορριμματοφόρα. Θάψαμε την Πένυ σε ένα σημείο κοντά στο παλιό μου γραφείο. Ονόμασα αυτόν τον μαραθώνιο προς τιμήν της. Θα νιώθω για πάντα ένα τεράστιο αίσθημα ενοχής που δεν έδωσα στην Πένυ ένα ασφαλές σπίτι».

Ο μαραθώνιος πήρε το όνομά του από την Penny, ένα σκυλί που, όπως χιλιάδες άλλα, δεν κατάφερε να επιβιώσει στους δρόμους της Αθήνας
Η Ellie Prodromou είναι η γυναίκα που ίδρυσε το Penny Marathon. Γεννήθηκε στην Αυστραλία, έζησε στην Ιταλία και την Ελλάδα για ένα διάστημα και τώρα έχει επιστρέψει στην Αυστραλία.

Η νέα Ειδική Γραμματέας Προστασίας των Ζώων, Μαριάνθη Δημοπούλου, ανοίγει τα χαρτιά της στο iefimerida.gr [βίντεο]
Το 2012 μία φίλη της παντρευόταν στον Μαραθώνα. Η Ellie Prodromou ζούσε τότε στην Αυστραλία και σκέφτηκε, μια που θα ερχόταν στην Ελλάδα για τον γάμο, να κάνει κάτι για να μαζέψει χρήματα για τη φίλη της που πάντα έσωζε αδέσποτα ζώα και χρειαζόταν οικονομική βοήθεια.

Μετά από προπόνηση ενός έτους κατάφερε και έτρεξε την αυθεντική διαδρομή από τον Μαραθώνα στην Αθήνα μία από τις πιο ζεστές μέρες εκείνου του καλοκαιριού. Έκπληκτη διαπίστωσε ότι έτρεξαν μαζί της και άλλοι δρομείς αλλά και ποδηλάτες. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι αυτή θα ήταν η αρχή ενός ετήσιου αγώνα….που φέτος θα διεξαχθεί για 11η χρονιά στην Αθήνα, το Σίδνεϋ, τη Μελβούρνη και πολλές άλλες πόλεις. Δείτε το βίντεο

Ο Μαραθώνιος για τα αδέσποτα σε Ελλάδα, Αυστραλία, ΗΠΑ
Penny Marathon, Ώρα συνάντησης στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ: 08.30 / Ώρα εκκίνησης: 09.00


Πηγή

Διαβάστε επίσης: