Κρίση στην Ουκρανία: Η Μόσχα αποσύρει μέρος των στρατευμάτων της από τα σύνορα – Αποκλιμάκωση ή μπλόφα; (photos) – Κόσμος

February 15, 2022

Στη βάση τους επιστρέφουν κάποιες ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP. Η Μόσχα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, λέει ότι ορισμένοι στρατιωτικοί που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία επιστρέφουν στις βάσεις τους, μετά τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα που πυροδότησε φόβους για εισβολή.



Παράληλα, περισσότερες από δώδεκα χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εν μέσω προειδοποιήσεων από τις δυτικές δυνάμεις ότι επίκειται μια εισβολή από τη Ρωσία, ενώ δύσκολες είναι οι στιγμές για τους Έλληνες ομογενείς.

Survivor spoiler 15/02: H ανακοίνωση του Γιώργου Λιανού που θα παγώσει τους παίκτες! "Αποχωρεί οικειοθελώς ο..."

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor spoiler 15/02: H ανακοίνωση του Γιώργου Λιανού που θα παγώσει τους παίκτες! "Αποχωρεί οικειοθελώς ο..."

«Μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας... θα αρχίσουν να κινούνται προς τις στρατιωτικές τους βάσεις», αναφέρει το AFP επικαλούμενο ρωσικές πηγές.

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

Τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων και οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας έχουν αρχίσει ήδη να φορτώνουν τον εξοπλισμό τους για την αποχώρησή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ την Τρίτη.

«Καθώς οι ασκήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους, τα στρατεύματα, όπως συμβαίνει πάντα, θα διεξάγουν συνδυασμένες πορείες προς τις μόνιμες βάζεις τους. Οι μονάδες της Νότιας και της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας που έχουν ολοκληρώσει τα καθήκοντά τους έχουν ήδη αρχίσει να φορτώνουν προσωπικό και εξοπλισμό στα τρένα και στα μέσα μεταφοράς και σήμερα θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τις στρατιωτικές μονάδες τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ορισμένες μονάδες θα πραγματοποιήσουν πεζές πορείες σε παράταξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Είχε αναφερθεί νωρίτερα ότι στρατεύματα σχεδόν όλων των στρατιωτικών περιοχών της Ρωσίας συμμετείχαν σε μαζικές ασκήσεις.

Τι επιδιώκει η Ρωσία - Δεν βλέπει πόλεμο ο Συρίγος

«Ο Κλαούζεβιτς έλεγε ότι η διπλωματία είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα. Εδώ έχουμε το ακριβώς ανάποδο: Έχουμε την απειλή πολέμου, τη διάχυση της απειλής πολέμου με σκοπό να ενισχυθούν τα διπλωματικά μέσα της κάθε πλευράς.

Είναι ένα πολύ σκληρό παιχνίδι. Δηλαδή απειλείς ότι θα επιτεθείς, δημιουργείς όλες τις προϋποθέσεις για να επιτεθείς με σκοπό να ενισχύσεις τη διπλωματική σου θέση».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την ουκρανική κρίση.

«Ο μεγάλος χαμένος προς το παρόν είναι η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει διαλυθεί», σημείωσε και συνέχισε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα, παρότι δημιουργείται η εντύπωση ότι πάνε για πόλεμο, δεν πάνε για πόλεμο. Είναι μια πολύ σκληρή πρακτική, δείχνει πώς παίζονται σε μεγάλο επίπεδο, πώς παίζουν μεγάλοι παίκτες. Βλέπουμε ότι η Ρωσία σήκωσε εξαιρετικά ψηλά τους τόνους για να σταματήσει αυτό που θεωρεί δυτική επέκταση εις βάρος της.

Βλέπουμε ότι η Αμερική και η Αγγλία τις τελευταίες ημέρες, χωρίς να υπάρχει κάτι εμφανές, σηκώνουν κι αυτές πάρα πολύ ψηλά τους τόνους για να αποκτήσουν και αυτές διπλωματικά ερείσματα και να μπουν στη μάχη της διπλωματίας.

Νομίζω ότι η Ρωσία επιδιώκει να επιτύχει μια νέα ισορροπία με τη Δύση σε σχέση με αυτό που θεωρούσε αυτονόητο μέχρι το 1997 και το έχασε. Δηλαδή ότι μπήκαν μια σειρά από χώρες μέσα στο ΝΑΤΟ που είναι στην περίμετρό της.

Νομίζω ότι θα κινηθούμε περισσότερο στη λογική της αμερικανικής απαντήσεως, η οποία έλεγε “έλα να βρούμε νέους τρόπους να συνεννοηθούμε. Εσύ δεν θέλεις να έχεις πυραύλους στην περίμετρό σου, εσύ δεν θέλεις να έχεις απειλή κοντά στα σύνορά σου. Θα κάνουμε μια νέα συμφωνία, όπως ήταν οι ανοιχτοί ουρανοί για να επιβλέπεις τι γίνεται και δεν θα είναι πολύ κοντά στις δύο πλευρές πύραυλοι”».

Ουκρανία: H Ρωσία είναι σε θέση να επιτεθεί «άμεσα»

Λίγο νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, δήλωσε ότι μιια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανή, ίσως επίκειται και θα συνιστούσε απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης η οποία θα ενθάρρυνε τους επίδοξους εισβολείς σε όλο τον κόσμο.

«Αυτό...αφορά την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης. Και αφορά την ευρύτερη, παγκόσμια σταθερότητα και το μήνυμα που στέλνουμε στους επίδοξους εισβολείς και πρέπει να το στείλουμε αυτό το μήνυμα και στον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιβράβευση για την επιθετικότητα», δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών συντάχθηκε με την εκτίμηση που έχει διατυπωθεί από τις ΗΠΑ ότι η Μόσχα είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει μια «επιχείρηση αντιπερισπασμού» για να πυροδοτήσει μια σύγκρουση. Σύμφωνα με την ίδια, το Κίεβο είναι «σαφώς» στόχος για τη ρωσική κυβέρνηση.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: