Εισαγγελέας ψάχνει και τέταρτο ηθοποιό για βιασμό

November 2, 2021

Εισαγγελέας ψάχνει και τέταρτο ηθοποιό για βιασμό



Μπορεί οι δικογραφίες για τους προφυλακισμένους ηθοποιούς Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρο Φιλιππίδη να έχουν πάρει τον δρόμο προς το ποινικό ακροατήριο, οι έρευνες όμως της Δικαιοσύνης για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από πρόσωπα στον χώρο του θεάματος συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και προοιωνίζονται νέες αποκαλύψεις. Λίγο προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις καταγγελίες-φωτιά της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, οι οποίες και άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου για το αποκαλούμενο και ως ελληνικό #metoo, στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έχει μπει και ένας ακόμη ηθοποιός, ο τέταρτος κατά σειρά, ο οποίος ελέγχεται για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων γυναικών.

Σε βάρος του 40χρονου άνδρα, ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ, όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά, έχουν κατατεθεί τουλάχιστον τρεις μηνύσεις για βιασμούς, με τη μία εξ αυτών να προέρχεται από καταξιωμένη ηθοποιό με συμμετοχές σε ταινίες βραβευμένων σκηνοθετών και την αδελφή της. Μάλιστα, για την εν λόγω υπόθεση, η οποία αξιολογείται ως ιδιαιτέρως σοβαρή, έχει υποβληθεί από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλο, αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις Βρυξέλλες και μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα, όπου διαμένουν μόνιμα οι δύο αδελφές που μηνύουν τον ηθοποιό. Σκοπός είναι και οι δύο να βρεθούν ενώπιον των προξενικών αρχών για να καταθέσουν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες σχετικά με τα όσα καταγγέλλουν στο δικόγραφο της μήνυσής τους.

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η διερεύνηση των λόγω καταγγελιών σε βάρος του 40χρονου ηθοποιού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αλλά αναμένεται να τραβήξει και άλλο χρονικά, επειδή οι διαδικασίες με τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής είναι χρονοβόρες. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες καταγγελίες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σοβαρές, δεδομένου ότι εκτός από την αναγνωρισμένη σε διεθνές επίπεδο ηθοποιό και την αδελφή της που μήνυσαν τον 40χρονο, μηνύσεις έχουν υποβάλει σε βάρος του και άλλες γυναίκες, οι οποίες επίσης περιγράφουν πολλαπλά περιστατικά άγριας σεξουαλικής κακοποίησής τους.

elliniko_metoo
Για τον Πέτρο Φιλιππίδη, η εισαγγελέας Ευθυμία Στάμου ζητεί να δικαστεί για δύο απόπειρες βιασμού αλλά και για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, χαρακτηρίζοντας τον ηθοποιό άτομο «αμετανόητο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και με σταθερή ροπή στο έγκλημα»!

«Εφτασα σε αδιέξοδο»

Ωστόσο, τα όσα αναφέρουν στη μήνυσή τους οι δύο αδελφές προκαλούν σοκ. Κάνουν λόγο για κατ’ εξακολούθηση βιασμό τους από τον 40χρονο κατά το χρονικό διάστημα 2008-2014, ενώ και οι δύο ήταν ανήλικες -η μία 15 και ή άλλη 14 ετών- και κατοικούσαν ακόμη στην Ελλάδα. Μάλιστα, η μικρότερη αδελφή καταγγέλλει ότι το 2012 οδηγήθηκε σε ψυχικό τέλμα και αδιέξοδο, μη μπορώντας να αντέξει άλλο τα όσα βίωνε στα χέρια του μηνυόμενου ηθοποιού. Η κοπέλα περιγράφει ότι υπέστη όχι μόνο σεξουαλική αλλά και ψυχολογική κακοποίηση από το συγκεκριμένο πρόσωπο. Επιπρόσθετα, στα δικόγραφα που έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία οι δύο αδελφές εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι ο 40χρονος έχει κακοποιήσει κι άλλες γυναίκες, οι οποίες μετά το δικό τους παράδειγμα θα βρουν το θάρρος και το κουράγιο να τον καταγγείλουν και εκείνες. Μάλιστα, οι δύο γυναίκες που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη τον περασμένο Ιούλιο ζητούν την επίσπευση της έρευνας, επικαλούμενες κίνδυνο παραγραφής κάποιων εκ των σοβαρότατων αδικημάτων που περιγράφουν. Σε ό,τι αφορά τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος του 40χρονου από άλλες γυναίκες, που καταγγέλλουν κι εκείνες ότι υπήρξαν θύματά του, αυτές αποτελούν ξεχωριστή δικογραφία, η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς και ήδη έχουν κληθεί σε κατάθεση πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση. Οι μηνύτριες εγκαλούν τον ηθοποιό, όπως και οι δύο αδελφές, για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και για συστηματική κακοποίησή τους.

«Ψευδή και αυτοαναιρούμενη»

Εν τω μεταξύ, στο επόμενο στάδιο της έρευνας έχει περάσει ήδη η δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τον 60χρονο ηθοποιό, ευρέως γνωστό από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτική διαφήμιση και κατηγορούμενο πλέον για το κακούργημα του βιασμού. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε πρόσφατα σε βάρος του βασίζεται σε καταγγελία νεαρής γυναίκας που δεν έχει σχέση με τον χώρο της ηθοποιίας και του θεάματος. Η καταγγέλλουσα, τόσο με αναφορά της στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) όσο και με μήνυσή της στην Εισαγγελία υποστηρίζει ότι το 2020 είχε γνωριστεί με τον ηθοποιό σε ένα μπαρ και στη συνέχεια τον ακολούθησε στο διαμέρισμά του. Εκεί, όμως, ο 60χρονος, σύμφωνα πάντα με την πλευρά της καταγγέλλουσας, προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της, οι οποίες με τον νέο Ποινικό Κώδικα στοιχειοθετούν το κακούργημα του βιασμού. Από την πλευρά του, ο ηθοποιός αρνείται κατηγορηματικά τα όσα καταγγέλλονται για εκείνον και έχει κάνει λόγο ενώπιον του εισαγγελέα για συναινετική σεξουαλική συνεύρεση. Προς απόδειξη, δε, των ισχυρισμών του, έχει καταθέσει πως η γυναίκα που τον καταγγέλλει για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα ενώ αποχώρησε από το σπίτι του το βράδυ που υποστηρίζει ότι βιάστηκε, στη συνέχεια επέστρεψε για να πάρει το κινητό της τηλέφωνο, το οποίο είχε ξεχάσει.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κατηγορούμενος, μετά την επιστροφή της καταγγέλλουσας στο διαμέρισμά του, η ίδια με τη θέλησή της διανυκτέρευσε εκεί, κάτι που, όπως υποστηρίζει ο 60χρονος, δεν είναι λογικό για μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι έχει πέσει θύμα βιασμού. Μάλιστα, την παραμονή της στο διαμέρισμα του ηθοποιού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παραδέχεται και η καταγγέλλουσα, καταθέτοντας, όμως, πως ο μόνος λόγος που έμεινε στο σπίτι του κατηγορούμενου εκείνο το βράδυ ήταν γιατί φοβόταν να φύγει και όχι γιατί το ήθελε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνονται, κατά βάση, οι καταγγελίες της παθούσας και οι εξηγήσεις που είχε δώσει ως ύποπτος στον εισαγγελέα ο ηθοποιός. Πλέον, στο πλαίσιο της ανάκρισης, ο 60χρονος θα κληθεί σε απολογία, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται και το πειθαρχικό πόρισμα του ΣΕΗ, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι θα είναι απαλλακτικό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τυχόν πειθαρχική αθώωση του κατηγορουμένου δεσμεύει τη Δικαιοσύνη για τις όποιες περαιτέρω αποφάσεις της. Πάντως, η πλευρά του ηθοποιού επιμένει ότι πρόκειται για «ψευδή, αντιφατική και αυτοαναιρούμενη καταγγελία», η οποία θα καταπέσει άμεσα.

elliniko_metoo3
Για τον Δημήτρη Λιγνάδη, η εισαγγελέας Συμέλα Σαπίδου με την πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο ζητεί παραπομπή του σε δίκη για τέσσερις βιασμούς ανδρών, μεταξύ αυτών και ανηλίκων

«Πάθη, εμμονές και βιασμοί»

Την ίδια στιγμή, στο πλέον προχωρημένο στάδιο δικαστικής διερεύνησης βρίσκονται οι υποθέσεις των προσωρινά κρατούμενων στις Φυλακές Τρίπολης ηθοποιών Πέτρου Φιλιππίδη και Δημήτρη Λιγνάδη. Οι αρμόδιοι εισαγγελείς ζητούν με προτάσεις τους προς τα δικαστικά συμβούλια να τους παραπέμψουν σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για κακουργήματα που αφορούν βιασμούς κατ’ εξακολούθηση (για τον πρώτο) και κατά συρροή (για τον δεύτερο). Τα σχετικά βουλεύματα των συμβουλίων για το θέμα της παραπομπής ή μη των δύο ηθοποιών στο ποινικό δικαστήριο αναμένονται άμεσα. Πάντως, οι εισαγγελικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί και για τους δύο είναι καταπέλτης.

Για τον Πέτρο Φιλιππίδη, η εισαγγελέας Ευθυμία Στάμου ζητεί να δικαστεί για δύο απόπειρες βιασμού αλλά και για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, χαρακτηρίζοντας τον ηθοποιό άτομο «αμετανόητο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και με σταθερή ροπή στο έγκλημα»! Για τον λόγο αυτό μάλιστα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε τη συνέχιση της παραμονής του στη φυλακή. Στον αντίποδα ο κατηγορούμενος ηθοποιός αρνείται το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει κάνοντας λόγο κατά την απολογία του στην ανακρίτρια τον περασμένο Ιούλιο, την οποία είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ», για «ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς», και για «μανία εκδίκησης» προς το πρόσωπό του! «Εκμεταλλεύτηκαν την έντονη ερωτική ζωή μου και τη δημοφιλία μου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εγώ βρήκα δουλειά και μέσα στην πανδημία», είχε αντιτείνει ο Πέτρος Φιλιππίδης ενώπιον της ανακρίτριας και σε άλλο σημείο της απολογίας του είχε ισχυριστεί πως οι τρεις γυναίκες συνάδελφοί του που τον κατήγγειλαν «επέλεξαν να το κάνουν τώρα γιατί τώρα είναι η ευκαιρία για τη ματαιοδοξία τους, τη μωροφιλοδοξία τους και η εκδίκησή τους γι’ αυτό που δεν πήραν»!

Σε ό,τι αφορά τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, η εισαγγελέας Συμέλα Σαπίδου με την πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο ζητεί παραπομπή του σε δίκη για τέσσερις βιασμούς ανδρών, μεταξύ αυτών και ανηλίκων. «Οχι μόνο προκύπτουν σε βάρος του κατηγορουμένου σοβαρές ενδείξεις ενοχής που δεν έχουν εξασθενήσει», αναφέρει στην πρότασή της η εισαγγελέας, αλλά επιπλέον «η επανειλημμένη τέλεση της πράξης, η μακροχρόνια δράση του, η μέθοδος που είχε αναπτύξει για να προσεγγίζει τα θύματά του, χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική του θέση, για να τα δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση, το γεγονός ότι κυκλοφορούσε δημόσια με τα ανήλικα θύματά του, δίχως καμία αναστολή, αλλά και η αμετανόητη στάση του μέχρι σήμερα καταδεικνύουν ότι πρόκειται για άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα». Κατά την εισαγγελέα, και για τον Δημήτρη Λιγνάδη κρίνεται αναγκαία η διατήρηση της προσωρινής του κράτησης «για την αποτροπή του από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων».

elliniko_metoo2
Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του ηθοποιού Θάνου Κοντογιώργη περιλαμβάνονται οι καταγγελίες της παθούσας και οι εξηγήσεις που είχε δώσει ως ύποπτος στον εισαγγελέα ο ηθοποιός, ο οποίος θα κληθεί σε απολογία στο πλαίσιο της ανάκρισης

Η πρώτη δίκη για το #metoo

Οι αποκαλύψεις που έγιναν από τη Σοφία Μπεκατώρου, τον περασμένο Ιανουάριο για σεξουαλική κακοποίησή της το 1998, σε ηλικία 21 ετών από ψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, άνοιξαν τον δρόμο για το ελληνικό #metoo όχι μόνο στον χώρο του θεάτρου και της ηθοποιίας αλλά και σε αυτόν του αθλητισμού. Η πρώτη και πλέον χαρακτηριστική υπόθεση που απασχόλησε τη Δικαιοσύνη, όταν ξεκίνησαν οι σχετικές έρευνες, είναι αυτή του 38χρονου προπονητή της ιστιοπλοΐας, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος -επίσης- στις Φυλακές Τρίπολης, κατηγορούμενος για βιασμό 11χρονης μαθήτριας πριν από δέκα χρόνια! Ακριβώς έναν χρόνο μετά τις καταγγελίες της κυρίας Μπεκατώρου, που οδήγησαν την 21χρονη σήμερα κοπέλα να μιλήσει και να καταγγείλει τον προπονητή, έχει προσδιοριστεί και η διεξαγωγή της δίκης του ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Στο βούλευμα που εξέδωσε το Δικαστικό Συμβούλιο για την εν λόγω υπόθεση υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα Θεολόγου Δελληβέρη-Δομένικου, αναφέρεται πως ο κατηγορούμενος «άλλοτε χρησιμοποιώντας την υπέρμετρη δύναμή του και άλλοτε απειλώντας ότι θα σκοτώσει την ίδια (σ.σ.: την ανήλικη) και τους γονείς της με όπλα που της είχε δείξει, εξουδετέρωνε τη βούλησή της να αντισταθεί και, εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας της και τον φόβο της για τις τυχόν συνέπειες της προβολής αντίστασης, την εξανάγκασε παρά τη θέλησή της να έρθει σε κατά φύση συνουσία μαζί του και να υποστεί άλλες ίσης βαρύτητας γενετήσιες πράξεις». Η δίκη για την υπόθεση αυτή θα ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου 2022, με τον 38χρονο προπονητή να δίνει εξηγήσεις για τρία κακουργήματα και συγκεκριμένα για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αποπλάνηση κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση σε ασέλγεια.



Πηγή

Διαβάστε επίσης: