Έρευνα εξηγεί πώς τα σκυλιά καταλαβαίνουν αν κάποιος τους λέει ψέματα

March 9, 2021

Έρευνα εξηγεί πώς τα σκυλιά καταλαβαίνουν αν κάποιος τους λέει ψέματα



λοι γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν το φόβο. Μπορούν όμως να αναγνωρίσουν και την αλήθεια ή το ψέμα μας; Η απάντηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι τα σκυλιά είναι εξυπνότερα από όσο νομίζουμε και, ναι, έχουν αυτή την ικανότητα.



Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Akiko Takaoka του Πανεπιστημίου Kyoto στην Ιαπωνία εκπόνησε μια έρευνα όπου τα αποτελέσματά της ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα καθώς από τα ευρήματά της συμπέραναν ότι οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να πιστέψουν κάτι ή όχι.

Το πείραμα ήταν απλό και έγινε ως εξής: Γνωρίζουμε ότι αν δείξεις σε ένα σκύλο κάτι, εκείνος θα τρέξει σε αυτό. Η ομάδα των ερευνητών στηρίχθηκε πάνω σε αυτό και ξεκίνησε δείχνοντας στα σκυλιά που πήραν μέρος στο πείραμα ένα κοντέινερ που είχε τροφή σε διάφορα κρυφά σημεία. Τα σκυλιά έτρεξαν εκεί να βρουν την τροφή, όπως άλλωστε ήταν φυσιολογικό.

Στη συνέχεια έδειξαν ξανά προς το κοντέινερ, το οποίο όμως αυτή τη φορά ήταν άδειο, χωρίς τροφή. Τα σκυλιά έτρεξαν και πάλι σε αυτό για να βρουν τροφή, όπως συνέβη και πριν. Αλλά δεν βρήκαν.

Αυτό επαναλήφθηκε για τρίτη φορά. Η ομάδα των ερευνητών έδειξε ξανά το κοντέινερ που ήταν γεμάτο πάλι τροφή. Όμως τα σκυλιά δεν έτρεξαν. Ο λόγος; Γιατί θεώρησαν ότι το πρόσωπο που τους δείχνει να πάνε στο κοντέινερ δεν ήταν εμπιστοσύνης, από την προηγούμενη, δεύτερη φορά που ξεγελάστηκαν .

Στη συγκεκριμένη έρευνα έλαβαν μέρος 34 σκυλιά, τα οποία συμπεριφέρθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι οι σκύλοι είτε αντιλαμβάνονται τον ψεύτη είτε έχουν θέμα εμπιστοσύνης όταν ξεγελαστούν.

“Οι σκύλοι έχουν περισσότερη κοινωνική νοημοσύνη από ό,τι νομίζουμε. Και αυτό δείχνει η μακρόχρονη ιστορία τους δίπλα στον άνθρωπο. Μας εξέπληξε ευχάριστα όλο αυτό που είδαμε το να δείχνουν δηλαδή ή όχι εμπιστοσύνη σε κάτι. Αντιλαμβάνονται όλο αυτό”, θα πει η επικεφαλής του πειράματος Takaoka.

Πηγή: pet pet

Διαβάστε επίσης: