Παίζει με τη φωτιά του covid: Η μοναδική χώρα στον κόσμο που απορρίπτει τα εμβόλια «επειδή είναι επικίνδυνα»

February 21, 2021

Παίζει με τη φωτιά του covid: Η μοναδική χώρα στον κόσμο που απορρίπτει τα εμβόλια «επειδή είναι επικίνδυνα»Βρίσκεται στην ανατολική όχθη της αφρικανικής ηπείρου, πάνω από τη Μοζαμβίκη και κάτω από την Κένυα. Διαθέτει ενδεχομένως μερικές από τις πιο εντυπωσιακές και εξωτικές παραλίες της Αφρικής.Έχει την τύχη να βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και πραγματικά τα νερά της είναι εντυπωσιακά. Γι΄αυτό κιόλας αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς προορισμούς για ανθρώπους της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η Τανζανία όμως δεν είναι ένας παράδεισος. Όχι γιατί άλλαξε κάτι στο τοπίο της ή γιατί ξαφνικά η πολιτική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε. Απλώς γιατί ο πρόεδρος της Τζον Μαγκουφούλι επιλέγει να παραδίδει στη διεθνή κοινότητα ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία σχετικά με τον κορωνοϊό.

Είναι χαρακτηριστικό πως για την Τανζανία δεν υπάρχει ανανέωση σε κρούσματα από τον περασμένο Μάιο. Ακόμα και για χώρες με αμφιλεγόμενη πολιτική κατάσταση, γίνεται μια τυπική αναφορά. Στην Τανζανία όσοι πεθαίνουν από κορωνοϊό, δεν καταγράφονται ως τέτοιοι, αλλά στην αιτία αναφέρεται συνήθως πνευμονία.

Η εντολή του Μαγκουφούλι είναι σαφής και ως προς το εμβόλιο. Προειδοποίησε τους τοπικούς αξιωματούχους να μην αποκτήσουν εμβόλια λέγοντας ότι αυτά θα μπορούσαν… να βλάψουν τους ανθρώπους, χωρίς φυσικά να δώσει την παραμικρή εξήγηση ή πληροφορία που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του. Την ίδια ώρα μέσω της υπουργού Υγείας, Ντόροθι Γκουατζίμα, έχει γίνει σαφές πως δεν θα επιτραπεί κανένας εμβολιασμός στη χώρα και γι΄αυτό δεν έχει εκπονηθεί κανένα σχέδιο, ούτε έχει συμμετάσχει η Τανζανία σε κάποια συζήτηση αφρικανικών ενώσεων με τις εταιρείες για χορήγηση.

Μάλιστα, η Γκουατζίμα εμφανίστηκε πριν από μερικές ημέρες σε τηλεοπτική μετάδοση και εξήγησε πως κανένα εμβόλιο δεν απομακρύνει τον κορωνοϊό γιατί στην Τανζανία είναι covid free. Περαιτέρω, έφτιαξε ένα smoothie ρίχνοντας σε ένα μπλέντερ τζίντζερ, λεμόνια και πιπέρι και υποστήριξε πως αυτό είναι φάρμακο πρόληψης για να μην κολλήσει κανείς covid.

Ο Μαγκουφούλι προτρέπει τον κόσμο να ακολουθήσει μεθόδους παραδοσιακής ιατρικής που στην τανζανιανή κουλτούρα αυτό σημαίνει τελετές κάθαρσης, ακόμα και βουντού.

«Αν ο λευκός άνθρωπος μπορούσε να έρθει με εμβόλια εδώ, τότε θα έπρεπε ήδη να έχει βρει εμβόλιο για το Aids ως σήμερα» ανέφερε με μια δόση λογικής μέσα στο γενικότερο του παραλήρημα ο Μαγκουφούλι.

Η κατάσταση γύρω από τον covid στη χώρα των 60 εκατομμυρίων είναι τόσο ανεξέλεγκτη, ώστε ο παθολόγος Αχμέντ Καλέμπι, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι, πρωτεύουσα της όμορης Κένυας, άφησε να εννοηθεί πως η Τανζανία μπορεί να είναι τόπος γέννησης μιας νέας μετάλλαξης με την ανεύθυνη συμπεριφορά της πολιτείας.

* Πηγή: Financial Times

Διαβάστε επίσης: