Νυφοπάζαρα της Βουλγαρίας: Εκεί που οικογένειες πωλούν τις κόρες τους σε όποιον δίνει τα πιο πολλά χρήματα

February 6, 2021Στα νυφοπάζαρα της Βουλγαρίας κάθε άνοιξη, τα νεαρά κορίτσια παρελαύνουν μπροστά από επίδοξους γαμπρούς και οι πλειοδότες αγοράζουν τα ομορφότερα.Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Vice, τα 18.000 μέλη της φυλής των Καλαϊτζί Ρομά που ζουν στη Βουλγαρία, δίνουν ραντεβού στην πόλη Στάρα Ζαγόρα για ένα σύγχρονο νυφοπάζαρο.

Νυφοπάζαρα της Βουλγαρίας: Οι παρθένες αξίζουν περισσότερα χρήματα

Μια δημοσιογράφος του Vice, για να ανακαλύψει πώς «συμβαίνει σήμερα κάτι τόσο μεσαιωνικό» όπως σχολιάζει, επισκέπτεται μια οικογένεια Βουλγάρων Ρομά με δύο κόρες σε «ηλικία παντρειάς». «Όταν ένα κορίτσι παντρεύεται, πρέπει να ξέρει πώς να μαγειρεύει για τα πεθερικά της και να τα φροντίζει» σχολιάζει η μητέρα, ενώ προσφέρει κεράσματα στη νεαρή ρεπόρτερ. Αργότερα εκείνη μαθαίνει ότι οι γυναίκες Καλαϊτζί πρέπει να είναι παρθένες μέχρι το γάμο γιατί, όπως προσθέτει μια από τις κόρες «οι παρθένες αξίζουν περισσότερα χρήματα. Αν ένα κορίτσι δεν είναι παρθένα, το αποκαλούν πόρνη, τσούλα».

Νυφοπάζαρα της Βουλγαρίας: Τα κορίτσι δεν μπορούν ν’ ακολουθήσουν μία διαφορετική πορεία

Την ημέρα πριν από το νυφοπάζαρο, τα δύο κορίτσια πηγαίνουν για ψώνια, για να αγοράσουν τα πιο εντυπωσιακά ρούχα. Η δημοσιογράφος τα ρωτάει αν ονειρεύονται να γίνουν κάτι άλλο πέρα από νοικοκυρές και σύζυγοι. Η μία τής απαντάει ότι θα ήθελε να δουλέψει σε τράπεζα, ενώ η άλλη πως ονειρεύεται να γίνει αισθητικός ή κομμώτρια. «Αλλά δεν έχουμε τα προσόντα ούτε μας αφήνει η παράδοσή μας να το κάνουμε» λένε τα κορίτσια, μέλη μιας κοινότητας όπου μόλις το 10% των γυναικών φοιτάει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Πώς νιώθετε για το νυφοπάζαρο;» τις ρωτάει η δημοσιογράφος, σε κάποια φάση που είναι χωρίς τους γονείς τους. «Είναι τρομακτικό. Μπορεί οι γονείς να δώσουν την κόρη τους σε έναν άντρα που έχει περισσότερα χρήματα αντί για έναν φτωχό, ακόμα και αν εκείνη αγαπά τον φτωχό».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: