Ένα άγνωστο μοναστήρι μέσα σε ένα φαράγγι σφηνωμένο σε δύο βράχους

January 18, 2021

Ένα άγνωστο μοναστήρι μέσα σε ένα φαράγγι σφηνωμένο σε δύο βράχους


διαφ.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές όμορφες εκκλησίες και μοναστήρια. Αυτό όμως το μοναστήρι στο νομό Ηλείας ξεχωρίζει για τη απαράμιλλη ομορφιά του.ίσκετα...

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές όμορφες εκκλησίες και μοναστήρια. Αυτό όμως το μοναστήρι στο νομό Ηλείας ξεχωρίζει για τη απαράμιλλη ομορφιά του.ίσκεται κοντά στο χωριό Γούμερο του Δήμου Ωλένης στο Νομό Ηλείας. Είναι “κρυμμένο” μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο φυσικής ομορφιάς. Εκεί είναι η περίφημη Μονή του «Ασκητή».Η Ιερά Μονή Ασκητή Γουμέρου είναι ένα από τα μεγαλειώδη μνημεία Βυζαντινής πιθανότατα προέλευσης, με απίστευτη φυσική ομορφιά.

Όπως λέει η παράδοση στο φαράγγι ζούσε ένας ερημίτης.

Οι κάτοικοι νόμιζαν πως ο ερημίτης ήταν αγριογούρουνο και τον κυνήγησαν μέχρι το σημείο που είναι σήμερα το μοναστήρι.Φτάνοντας, αντίκρισαν μία εικόνα της Παναγίας να κρατά ένα βρέφος. Εκεί χτίστηκε το μοναστήρι και για χρόνια πολλά αποτελούσε μοναστικό κέντρο.

Στη Μονή διέμεναν 50 μοναχοί, όμως εδώ και 50 χρόνια έχει εγκαταλειφθεί.

Λέγεται ότι όταν απεβίωσε ο Ασκητής ενταφιάστηκε μέσα στον χώρο της Μονής.

Πριν γίνει μονή στα αρχαία χρόνια, εικάζεται πως ήταν ιερό και μάλιστα πως το καλντερίμι συνέδεε τη διαδρομή των αθλητών για την αρχαία Ολυμπία.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε τη Μονή, μπορεί να διασχίσετε τον ορεινό δρόμο Πάτρα-Τρίπολη και θα βρείτε στο χωριό Γούμερο.

Η διαδρομή περνάει μέσα από ένα σπάνιο δάσος από βελανιδιές και ο δρόμος είναι δύσβατος αλλά το αποτέλεσμα σε δικαιώνει.

Μόλις το αντικρίσετε σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την ομορφιά του, αλλά και τη φύση που το περικλείει. Μοιάζει με ένα θαύμα και δείχνει την πραγματική ύπαρξη του Θεού.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: