Καιρός: Από άνοιξη… χειμώνας! Ραγδαία επιδείνωση με χιόνια ακόμη και στην Αττική

January 10, 2021

Καιρός: Από άνοιξη… χειμώνας! Ραγδαία επιδείνωση με χιόνια ακόμη και στην Αττική


διαφ.
Καιρός: Από άνοιξη... χειμώνας! Ραγδαία επιδείνωση με χιόνια ακόμη και στην Αττική Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο και...

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες καθώς η κακοκαιρία που πλήττει σχεδόν ολόκληρη την Ισπανία σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα επηρεάσει και άλλες χώρες της Ευρώπης μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μανουσάκη στο Facebook αναμένεται εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια στην Αττικη.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ
«Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες με την βαρυχειμωνιά που επηρεάζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να χτυπάει και την πόρτα της χώρας μας. Όπως είχαμε ενημερώσει εδώ και πολλές ημέρες ήταν θέμα χρόνου οι πολικές αέριες μάζες να φτάσουν και στη χώρα μας όπου είχαμε οριοθετήσει αυτή την αλλαγή στο διάστημα 14 με 17 Ιανουαρίου και το οποίο πλέον “κλειδώνει” και από τα τελευταία τρεξίματα των περισσότερων μετεωρολογικών μοντέλων.

Αιτία γι αυτή την ραγδαία αλλαγή που περιμένουμε στον καιρό από Τρίτη με Τετάρτη της νέας εβδομάδας και μετά είναι η σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή διαφορετική υγρασία και θερμοκρασία. Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη, πολικές αέριες μάζες από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη αναμένεται να συγκρουστούν με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που έχουν φτάσει στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και κατ’ επέκταση και στη χώρα μας από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα οδηγήσει σε διαδοχικές κυκλονογεννέσεις (δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών) στην κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό και με άντληση θερμότητας και υγρασίας από τα εκεί θαλάσσια ύδατα και τα οποία βαρομετρικά χαμηλά θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 28°C ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΛΙΚΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ
Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η πτώση της θερμοκρασίας που θα συνοδεύσει αυτή την μεταβολή του καιρού. Στον δεύτερο χάρτη σημειώνουμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν σήμερα Κυριακή όπου προς τη βόρεια Κρήτη ο υδράργυρος ενδέχεται να φτάσει και τους 28 βαθμούς κελσίου.

Στον αντίποδα στον τρίτο χάρτη σημειώνουμε τις θερμοκρασίες που προβλέπονται σαν ελάχιστες στο τέλος της νέας εβδομάδας. Είναι πολύ πιθανό να δούμε τον υδράργυρο στα βόρεια τμήμα να κατρακυλά ακόμη και κάτω από τους -8 με -10 βαθμούς κελσίου με συνθήκες ολικού παγετού κατά τόπους που σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές θα “μπουν στην κατάψυξη” με τον υδράργυρο να μην ανεβαίνει πάνω από το μηδέν όλο το 24ωρο.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ
Οι διαδοχικές κακοκαιρίες που αναμένουμε από Τρίτη και μετά θα φέρουν ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και πολλά χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Στον τέταρτο χάρτη μας απεικονίζουμε την πιθανή πορεία των βροχοπτώσεων με τους χρωματισμούς καθώς αυτές θα δημιουργούνται στην κεντρική Μεσόγειο και τη νότια Αδριατική.

Καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές, σε πολλές περιπτώσεις αυτές θα εκδηλώνονται με τη μορφή χιονοπτώσεων – χιονοκαταιγίδων ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ “ΠΟΛΙΚΟΥ ΕΞΠΡΕΣ”
Στον πέμπτο και έκτο χάρτη μας παρουσιάζουμε την πορεία της πολικής αέριας μάζας από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη προς τη χώρα μας. Στην ουσία αναμένουμε να μας έρθει ο καιρός της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης μιας και ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να υψωθεί στη δυτική Ευρώπη (τελευταίος χάρτης) στα ανατολικά κράσπεδα του οποίου αναμένεται να ολισθήσουν αυτές οι πολικές αέριες μάζες για να φτάσουν μέχρι και τη χώρα μας.

Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΘΑ “ΧΤΥΠΗΣΕΙ” ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε τα χιόνια να φτάνουν και στην Αττική προς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να ντύνονται στα λευκά περιοχές υψομετρικά μέχρι και τα υπερβόρεια – βόρεια προάστια. Δεν θα αποτελούσε όμως έκπληξη αν βλέπαμε τα χιόνια να φτάνανε μέχρι και το κέντρο της πόλης μιας και τα πρώτα στοιχεία θέλουν την πολική αέρια μάζα να φτάνει με αρκετά μεγάλη δυναμική.

Παρόλα αυτά δεν είμαστε σε θέση να καθορίσουμε από τώρα την ακριβή θέση των βαρομετρικών συστημάτων, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε πως θα διαμορφωθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι και την Κρήτη ενώ και η Θεσσαλονίκη είναι πιθανό θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον “λευκό” επισκέπτη.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις θέσεις που θα λάβουν τα βαρομετρικά συστήματα και αυτό θα το βλέπουμε μέρα με τη μέρα οπότε και θα πρέπει να παρακολουθείτε τα δελτία καιρού καθημερινά και τα οποία θα εμπλουτίζονται με συνεχώς πιο “φρέσκα” δεδομένα» αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Δείτε την ανάρτηση

ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ

Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας τις…

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, January 10, 2021

Αρναούτογλου: Χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια στα τέλη της εβδομάδας
Την ίδια ώρα με ανάρτηση επίσης στο Facebook και ο Σάκης Αρναούτογλου κάνει λόγο για πιθανές χιονοπτώσεις στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα

«Στην περιφέρεια της ψυχρής μάζας που θα επηρεάσει ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη με τα νότια κράσπεδά της οποίας να επηρεάζουν και τη χώρα μας, βαρομετρικά χαμηλά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σε θέση και κυρίως προς τα τέλη της εβδομάδας να δώσουν και χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας!» αναφέρει.

Δείτε την ανάρτηση

Προσεχώς η ανασύνταξη του χειμώνα!!!

Φίλες και φίλοι! Πολύ κοντά στην αναλογική μου εκτίμηση για τον μήνα Γενάρη…

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Sunday, January 10, 2021

Κολυδάς: Ο καιρός αγριεύει από την Τετάρτη
«Ο καιρός αγριεύει από την Τετάρτη (13/1) και μετά, έρχεται ένα ψυχρό μέτωπο», καθώς κρύες αέριες μάζες θα καταφτάσουνσ τη χώρα από τα Βαλκάνια, σημείωσε ο Θοδωρής Κολυδάς στο χθεσινό δελτίο του Star.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, μάλιστα, η θερμοκρασία θα πέσει έως και 10 βαθμούς Κελσίου, κατά τόπους το διάστημα από την Τετάρτη (13/1) μέχρι την Παρασκευή (15/1), ενώ «οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βοριάδες».

Το ίδιο διάστημα θα έχουμε και κάποια χιόνια, πρόσθεσε, με τις εκτιμήσεις για ποιες περιοχές θα επιρεαστούν να οριστικοποιούνται τις επόμενες ώρες.

Meteo: Από άνοιξη… χειμώνας
Τέλος, σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από την Τρίτη (12/1) οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και τη θέση τους θα πάρουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα προκαλέσουν σταδιακή σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας, μέσα στην εβδομάδα.

Ζέστη και σκόνη την Κυριακή – Από άνοιξη… χειμώνας μέσα στην εβδομάδα

Πολύ υψηλές για την εποχή θα διατηρηθούν…

Posted by Meteo Gr on Sunday, January 10, 2021

Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάστε επίσης: