
Διέρρευσαν εικόνες χρηστών του ChatGPT
0
Agents που λειτουργούσαν στο ερευνητικό περιβάλλον της OpenAI πήραν 53 εικόνες που είχαν ανεβάσει πραγματικοί χρήστες στο ChatGPT και τις δημοσίευσαν σε sites φιλοξενίας εικόνων στο ανοιχτό διαδίκτυο, χωρίς η OpenAI να γνωρίζει εκείνη τη στιγμή τι είχε συμβεί.
Η υπόθεση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αυτή τη φορά οι agents δεν περιορίστηκαν στην πρόσβαση σε εξωτερικά συστήματα ή στην υπέρβαση των ορίων ενός περιβάλλοντος δοκιμών. Οι εικόνες προέρχονταν από δεδομένα χρηστών που είχαν περάσει, μετά από διαδικασία ανωνυμοποίησης, στο ερευνητικό περιβάλλον της εταιρείας για την εκπαίδευση μοντέλων, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Η OpenAI δεν έχει διευκρινίσει εάν οι 53 εικόνες απεικόνιζαν πραγματικούς ανθρώπους ή είχαν δημιουργηθεί με Τεχνητή Νοημοσύνη, ούτε πότε ακριβώς αναρτήθηκαν. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι περισσότερες έχουν πλέον αφαιρεθεί και βρίσκεται σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες φιλοξενίας προκειμένου να κατέβουν και οι υπόλοιπες.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι πριν χρησιμοποιηθούν δεδομένα χρηστών για εκπαίδευση αφαιρούνται μεταδεδομένα, ονόματα και άλλα στοιχεία επικοινωνίας, ώστε να είναι δύσκολη η σύνδεσή τους με συγκεκριμένο άτομο. Οι εταιρικοί πελάτες εξαιρούνται από τη χρήση των δεδομένων τους για εκπαίδευση, ενώ οι απλοί χρήστες του ChatGPT πρέπει να επιλέξουν οι ίδιοι να εξαιρεθούν εάν δεν θέλουν οι συνομιλίες και τα δεδομένα τους να χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό.
Στην περίπτωση των 53 εικόνων, μάλιστα, η OpenAI δηλώνει ότι δεν μπορεί να ειδοποιήσει τους χρήστες από τους οποίους προήλθαν, επειδή ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων και η πολιτική απορρήτου της δεν της επιτρέπουν να συνδέσει εκ νέου τις εικόνες με τους αρχικούς χρήστες.
Πηγή