Αλλάζει τα δεδομένα ο Βαρουφάκης: «Να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία ολοκληρωτικά»

June 28, 2023

Αλλάζει τα δεδομένα ο Βαρουφάκης: «Να καταργηθεί η στρατιωτική θητεία ολοκληρωτικά»Ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης, αρχηγός του κόμματος “ΜέΡα 25” προχώρησε σε κάποιες δηλώσεις που αφορούν το πολιτικό του πρόγραμμα. Αναφέρθηκε στη στρατιωτική θητεία και προκάλεσε ποικιλία αντιδράσεων.

Όσα είπε ο Βαρουφάκης

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε σε ένα ερώτημα σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για τα εξοπλιστικά. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η λελογισμένη αύξηση των δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό να αναβαθμιστούν τα οπλικά συστήματα της χώρας. Ωστόσο, όπως σημείωσε η προσπάθεια ανταγωνισμού των τουρκικών εξοπλιστικών δαπανών του Ερντογάν μόνο σε θερμό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει από το οποίο ηττημένη θα βγει τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία.

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια τεράστια αγορά δίχως να μας πει πόσο κοστίζει, και πού θα βρούμε τα χρήματα», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Την ίδια ώρα, απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σχετικά με το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης από τα 18 έτη, τόνισε ότι η θέση του ΜέΡΑ 25 είναι ξεκάθαρη. «Είμαστε υπέρ της κατάργησης της θητείας ολοκληρωτικά», είπε.

«Η θητεία δεν αυξάνει το ετοιμοπόλεμο του στρατού γι’ αυτό και έχει καταργηθεί παντού πέραν της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατή η Τουρκία επειδή έχει φαντάρους. Δεν είναι λιγότερο δυνατές οι Ηνωμένες Πολιτείες επειδή κατάργησαν εδώ και δεκαετίες τη θητεία. Αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι σωστό, είναι ότι όλη η χρηματοδότηση που πηγαίνει από τον Έλληνα φορολογούμενο στις Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να πηγαίνει σε επαγγελματίες. Το εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα σε άνδρες και γυναίκες να κατατάσσονται στον στρατό εθελοντικά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Η θητεία είναι το άλλοθι των κυβερνήσεων που δεν είναι σοβαρές στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: