Οι αλλαγές στις χρεώσεις από 1η Μαΐου: Αυτή η δυσάρεστη «έκπληξη» περιμένει τους καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος

April 13, 2023

Οι αλλαγές στις χρεώσεις από 1η Μαΐου: Αυτή η δυσάρεστη «έκπληξη» περιμένει τους καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος


διαφ.
Σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αναμένεται να αυξηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος. Η απόφαση της ΡΑΕ αφορά σε μία εκ των ρυθμιζόμενων χρεώ...Σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αναμένεται να αυξηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.

Η απόφαση της ΡΑΕ αφορά σε μία εκ των ρυθμιζόμενων χρεώσεων η οποία εισπράττεται από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και προορίζεται για επενδύσεις και άλλες δαπάνες της εταιρείας.

Αυτές είναι:

  1. η μοναδιαία πάγια χρέωση, η οποία σήμερα είναι στα 0,52 ευρώ/kVA
  2. η μοναδιαία χρέωση ενέργειας, η οποία σήμερα είναι στα 0,02130 ευρώ ανά κιλοβατώρα

Μετά την αναπροσαρμογή η μοναδιαία πάγια χρέωση αυξάνεται κατά 752,7% στα 4,434 ευρώ/kVA, ενώ αντίθετα η δεύτερη μοναδιαία χρέωση ενέργειας μειώνεται κατά 33,5% στα 0,01415 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αυτές τις αυξήσεις θα δουν οι καταναλωτές

Αβάσταχτες θα είναι για ακόμα μία φορά οι χρεώσεις στα ελληνικά νοικοκυριά. Συγκρίνοντας τις νέες με τις τρέχουσες χρεώσεις το συνολικό κόστος που θα πληρώνει ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA θα ανέβει κατά 22% και μία οικογένεια που ηλεκτροδοτείται με τριφασική σύνδεση ισχύος 25 kVA θα επιβαρυνθεί κατά περίπου 77%.

Ωστόσο στο συνολικό κόστος του λογαριασμού ρεύματος (μόνο οι ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) για την πρώτη περίπτωση η συνολική επιβάρυνση είναι της τάξεως του 2,5% και για τη δεύτερη περίπτωση 7,5%.

Αυτό σημαίνει πως το ετήσιο ποσό χρέωσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που θα πληρώσει ένα νοικοκυριό με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA και ετήσια κατανάλωση 2.592 κιλοβατωρών είναι στα 72,148 ευρώ μετά την απόφαση της ΡΑΕ, ενώ με τις τρέχουσες τιμές πληρώνει 59,37 ευρώ. Έτσι, μία οικογένεια που ζει σε κατοικία με τριφασική σύνδεση 25 kVA και ετήσια κατανάλωση ρεύματος 3.750 κιλοβατωρών θα πληρώσει συνολικό ποσό για τις χρεώσεις του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 173,75 ευρώ, ενώ με τις τρέχουσες χρεώσεις πληρώνει 98,45 ευρώ.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: