Για Να Μην Σας Κοροϊδεύουν: Τρεις Τρόποι Για Να Ξεχωρίσετε Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα Από Τα Βιολογικά

July 9, 2022

Για Να Μην Σας Κοροϊδεύουν: Τρεις Τρόποι Για Να Ξεχωρίσετε Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα Από Τα Βιολογικά



Για Να Μην Σας Κοροϊδεύουν: Τρεις Τρόποι Για Να Ξεχωρίσετε Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα Από Τα Βιολογικά

Οι επιστήμονες διαφωνούν για την επίδραση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην υγεία. Τρεις έξυπνοι τρόποι για να τα ξεχωρίζετε



Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, φασόλια σόγιας και πατάτες, ενώ η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία δήλωσαν ότι δεν καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Δεν έχει αποδειχτεί η βλαβερή επίδραση τους, αλλά αν θέλετε τα τρόφιμα που καταναλώνετε να είναι βιολογικά, τότε θα σας δείξουμε πώς να αποφύγετε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ανθεκτικά στα παράσιτα, τα ζιζανιοκτόνα, τους μύκητες και τους ιούς. Έχουν καλύτερη γεύση και αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα βιολογικά τρόφιμα.

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα τροποποιημένα τρόφιμα είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Πολλά ιδρύματα και επιστημονικοί οργανισμοί το έχουν αποδείξει. Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Για παράδειγμα, αν είστε αλλεργικοί στα φουντούκια και φάτε ένα τρόφιμο με γονίδια φουντουκιού, μπορεί να σας προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Γι’αυτό και πρέπει πάντα να διαβάζετε τις πληροφορίες στις ετικέτες προσεκτικά.

1. Διαβάστε την ετικέτα

23

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν ειδική σήμανση. Προσέξτε αν η ετικέτα λέει «100% βιολογικό», «Βιολογικό» ή «Φτιαγμένο με βιολογικά συστατικά». Όλα αυτά εγγυώνται ότι το προϊόν δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

Προσοχή στις επιγραφές «Χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» ή «Φτιαγμένο χωρίς γενετικά τροποποιημένα συστατικά». Αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν ως και 0,9% γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

2. Προσοχή στην εμφάνιση του προϊόντος

24

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δείχνουν τέλεια. Έχουν το σωστό σχήμα, το ίδιο μέγεθος και μεγάλη διάρκεια ζωής, γιατί τα νέα γονίδια που περιέχουν είναι ανθεκτικά στις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις.

Για παράδειγμα, το γονίδιο Bacillus thuringiensis παράγει μια τοξίνη που δηλητηριάζει τα παράσιτα. Αν τα λαχανικά έχουν σημάδια από έντομα, είναι πιθανότατα βιολογικά.

3. Αν θέλετε να αποφεύγετε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, έχετε στο νου σας την παρακάτω λίστα:

25

78% των φασολιών σόγιας, 33% των καλαμποκιών, 64% του βαμβακιού και 24% της κανόλας παγκοσμίως είναι διαγονιδιακά. Προστίθενται σε τρόφιμα όπως:

-τα λουκάνικα
-τα γαλακτοκομικά και τα τυριά
-τα ημικατεργασμένα προϊόντα και τα μίγματα αλεύρων
-τα δημητριακά και ο χυλός στιγμής
-το ψωμί και τα ζαχαρωτά
-τα γλυκά ροφήματα
-o βαμβακόσπορος και το φιστικοβούτυρο
-η μαγιονέζα
-το σιρόπι σοκολάτας

Credit: brightside.me


Πηγή

Διαβάστε επίσης: