Προανάκριση Για Την Θανάτωση Του Χιμπατζή Που Το Έσκασε Από Το Αττικό Πάρκο

June 27, 2022

Προανάκριση Για Την Θανάτωση Του Χιμπατζή Που Το Έσκασε Από Το Αττικό Πάρκο



Σάλο έχει προκαλέσει ο θάνατος του χιμπατζή Μπαζού, έπειτα από την απόδρασή του από το Αττικό Πάρκο το Σάββατο 25 Ιουνίου.



Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι υπεύθυνοι του πάρκου που έδωσαν κατάθεση για το συμβάν, ανέφεραν ότι ο χιμπατζής κατάφερε και πήδηξε τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης του πάρκου, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου.

Γνωστοποιείται ακόμα πως οι φροντιστές επιχείρησαν να τον προσεγγίσουν, με σκοπό αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με όπλο που έφερε βέλος με αναισθητικό, αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό, γι’ αυτό αποφασίστηκε να θανατωθεί, με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή. Την απόφαση εκτέλεσε ο 29χρονος φροντιστής, ο οποίος πυροβόλησε τον Μπαζού με καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι του πάρκου ειδοποίησαν την Αστυνομία αμέσως όταν ο χιμπατζής πήδηξε τον φράκτη, προκειμένου να πάρει μέτρα, αλλά μόλις έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο οι φροντιστές είχαν ήδη σκοτώσει το ζώο.

«Πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών, υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων», σχολιάζει ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ο ιδρυτής και ένας εκ των φροντιστών του πάρκου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ερευνάται το πώς έγινε η «δραπέτευση» του αρσενικού χιμπατζή.

«Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου, που είχε πολύ υψηλή αδρεναλίνη. Βρέθηκε στο πάρκινγκ και έτρεχε».

Προανάκριση για τον θάνατο του χιμπατζή
Στο μεταξύ, σχηματίζεται προανάκριση από το αστυνομικό τμήμα Σπάτων- Αρτέμιδας, για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού, ενώ λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη και ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο.

Πρόκειται για έναν 29χρονο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέως ζώων, ο οποίος ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με αφορμή τη θανάτωση του χιμπατζή που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, έχει καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για σήμερα στις 17:00 το απόγευμα.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: