Η Πιο Εύκολη Και Καλοκαιρινή Χορτόπιτα Με Βλίτα

June 24, 2022

Η Πιο Εύκολη Και Καλοκαιρινή Χορτόπιτα Με Βλίτα



Με σπιτικό φύλλο, χωρίς πλάστη, σε ελάχιστο χρόνο!
Ποιος είπε πως με τα χορταράκια του καλοκαιριού δεν γίνονται νόστιμες χορτόπιτες; Αν μάλιστα τα «εμπλουτίσουμε» με αρωματικά της επιλογής μας θα απολαύσουμε νόστιμες πίτες που τρώγονται και κρύες και ζεστές και μπορούν να αποτελέσουν ένα πρόχειρο γεύμα ακόμη και στην άκρη της παραλίας. Καλοκαιρινή χορτόπιτα με βλίτα η σημερινή μας συνταγή!



Στη λογική των παραδοσιακών χορτοκαλίτσουνων με βλίτα, όπου κι εκεί πρότεινα την εκδοχή του φούρνου. Αλλά εδώ πιο εύκολη αφού τα βλίτα δεν βράζονται κι έτσι τελειώνουμε στα γρήγορα! Και δεν χρειάζονται βράσιμο αφού η πίτα στον φούρνο θα πάρει γύρω στα 40 λεπτά ενώ οι πίτες του τηγανιού γίνονται σε ελάχιστο χρόνο οπότε είναι καλύτερα να ζεματιστούν πρώτα.

Την έφτιαξα μέχρι να το σκεφτώ με εύκολο σπιτικό φύλλο, αυτό που αγαπούν πολύ όσοι το έχουν δοκιμάσει. Τα υλικά μετρημένα με το μπολάκι του γιαουρτιού, το άνοιγμα με το χέρι και τα βλίτα κομμένα σε κορδέλες, ωμά! Οι κολοκυθοανθοί απόλυτα ταιριαστοί με την ελαφρά αψάδα τους! Ψημένη πάνω σε χαρτί ψησίματος, αυτό το ίδιο που άνοιξα το φύλλο ώστε να μη λερώσουμε ούτε ταψί και σερβιρισμένη στο ίδιο.

Ελαφριά, χωρίς αυγά στη γέμιση και με τυρί της επιλογής μας. Προτεινόμενα τα λευκά μαλακά τυριά όπως η φέτα, η ξινομυζήθρα και η γαλομυζήθρα η χανιώτικη (αυτήν είχα εγώ αυτήν τη φορά και ταίριαξε πολύ).

Εκτύπωσε μόνο τη συνταγή!
Υλικά

1 δόση εύκολου σπιτικού φύλλου (κλικ εδώ για την συνταγή)

200-300gr βλίτα (ζυγισμένα καθαρισμένα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)

200 gr τυρί

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

2-3 κλαδάκια φρέσκο δυόσμο

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

5-6 κολοκυθοανθοί αν υπάρχουν ή ένα μικρό κολοκύθι τριμμένο

Προαιρετικά, λίγο αναποφλοίωτο σουσάμι

Επί το έργον

Πλένουμε καλά τα βλίτα και τα στραγγίζουμε. Τα κόβουμε σε λεπτές κορδέλες και τα αλατίζουμε λίγο. Τα τρίβουμε ελαφρά. Φτιάχνουμε το φύλλο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα βλίτα αφού τα σφίξουμε να φύγουν τα πολλά υγρά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα αρωματικά, κόβουμε και τους κολοκυθοανθούς σε κομματάκια ή τρίβουμε το κολοκύθι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το πιπέρι, ανακατεύουμε και βάζουμε στο μείγμα και το τυρί σπασμένο με το χέρι μας σε κομματάκια. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις). Ανοίγουμε το μισό ζυμάρι σε φύλλο πάνω σε χαρτί ψησίματος στο σχήμα του σκεύους που θα ψήσουμε την πίτα (το δικό μου εδώ είναι 25Χ25 και άνοιξα λίγο μεγαλύτερο το φύλλο για να κάνει τοιχώματα). Δεν χρειάζεται πλάστης, με το χέρι ανοίγει μια χαρά! Βάζουμε όπως είναι με το χαρτί στο σκεύος που θα ψήσουμε την πίτα το φύλλο μας και απλώνουμε τη γέμιση.

Ανοίγουμε σε ένα άλλο κομμάτι χαρτί ή σε φύλλο σιλικόνης το υπόλοιπο ζυμάρι και σκεπάζουμε την πίτα. Κλείνουμε τη γέμιση μέσα στο ζυμάρι ενώνοντας τα δυο φύλλα. Πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο σουσάμι και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις

Η αψάδα του βλίτου και ειδικά του ωμού ταιριάζει τέλεια με τους κολοκυθοανθούς. Επιδιώξτε να υπάρχουν όταν δοκιμάσετε αυτή τη γέμιση σε πίτα.

Αν δεν αρέσει ο δυόσμος μπορούμε να τον παραλείψουμε και να αυξήσουμε τον μαϊντανό.

Η πίτα μπορεί να γίνει βέβαια και με φύλλο για χωριάτικες πίτες του εμπορίου.

Η διαφορά στην ποσότητα των βλίτων που αναφέρω στα υλικά, έχει να κάνει με το πόσο ζυμάρι θέλουμε στις πίτες μας.

Εμείς θέλουμε κάπως πολύ φύλλο σε σχέση με τη γέμιση και βάζω 200 gr, αλλά σίγουρα σηκώνει και περισσότερα. Επίσης μπορεί να γίνει και μεγαλύτερη αν ανοίξουμε πιο λεπτό το φύλλο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: