Δημιουργήστε Έναν Ισχυρότερο Δεσμό, Τρέχοντας Με Τον Σκύλο Σας

June 23, 2022

Δημιουργήστε Έναν Ισχυρότερο Δεσμό, Τρέχοντας Με Τον Σκύλο Σας



Το τρέξιμο μπορεί να είναι μια μεγάλη δραστηριότητα γυμναστικής τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους σκύλους. Ένα πρόγραμμα τακτικής επανάληψης μπορεί να βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το σκύλο σας να χάσετε βάρος και να ενισχύσετε την καρδιά και τους πνεύμονες, μειώνοντας παράλληλα το άγχος και το στρες. Το να τρέχετε μαζί μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά και να βελτιώσετε την ποιότητα της σχέσης σας με το κατοικίδιο ζώο σας.



Όπως και οι άνθρωποι, πολλά σκυλιά χρειάζονται εκπαίδευση για να μπορούν να τρέχουν σε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, ορισμένες φυλές δεν έχουν κατασκευαστεί τρέξιμο αποστάσεων. Πριν εσείς και ο σκύλος σας φτάσετε στο δρόμο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ορισμένα βασικά στοιχεία σχετικά με τα σκυλιά και το τρέξιμο.

Ελέγξτε την ηλικία και τη φυλή του σκύλου σας

Εκτός από το ότι είναι υγιές, ένας σκύλος πρέπει να είναι σε κατάλληλη ηλικία για τρέξιμο. Οι ειδικοί λένε ότι ένας σκύλος πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 μηνών πριν αρχίσει να τρέχει σε μεγάλες αποστάσεις, επειδή τα οστά ενός κουταβιού εξακολουθούν να αναπτύσσονται και δεν είναι έτοιμα για περισσότερες δρασηριότητες από το περπάτημα. Επίσης, τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να έχουν αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα που δυσκολεύουν το τρέξιμο.

Οι φυλές σκύλων που είναι καλύτερα για τρέξιμο έχουν πόδια που είναι σχετικά μακριά σε σύγκριση με το μήκος του σώματός τους. Μερικές από τις καλύτερες φυλές που τρέχουν είναι τα labradors, τα golden retrievers και τα border collies. Τα σκυλιά με μακριά πόδια, όπως τα dachshunds και τα σκυλιά από φυλές με αναπνευστικά προβλήματα, όπως μπουλντόγκ και pugs, δεν πρέπει να ζορίζονται σε εκτεταμένες διαδρομές. Τα σκυλιά με βαρύ τρίχωμα, όπως χάσκι, δεν πρέπει να τρέχουν σε ζεστό καιρό.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να είστε απόλυτα σίγουροι ότι το σκυλί σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει να τρέχει. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η άσκηση δεν θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μπορείτε ακόμη και να λάβετε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την εκπαίδευση.

Οφέλη για την υγεία και για τα δύο

Πολλά σκυλιά έχουν υπερβολική ενέργεια που πρέπει να εκτονώνεται σε τακτική βάση. Το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχετε αυτό. Ένας σκύλος θα χρησιμοποιεί διαφορετικούς μυς όταν τρέχει σε σύγκριση με το περπάτημα ή τη παιχνίδι με μια μπάλα. Παίρνουν επίσης περισσότερη διανοητική διέγερση όταν τρέχουν σε εξωτερικούς χώρους από ό,τι όταν είναι σε εσωτερικούς χώρους.

Φυσικά, οι άνθρωποι λαμβάνουν όλα τα ίδια οφέλη για την υγεία με το σκυλί τους όταν τρέχουν μαζί. Πολλοί βρίσκουν ότι απολαμβάνουν να τρέχουν περισσότερο όταν το κατοικίδιο ζώο τους είναι δίπλα τους και έχουν περισσότερα κίνητρα.

Χρησιμοποιώντας ένα χαλαρό λουρί

Εάν το σκυλί σας είναι υγιές και σε κατάλληλη ηλικία και φυλή για τρέξιμο, ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην επιλογή του λουριού. Δεν θέλετε να γλιστρήσετε ή να μπλεχτείτε στην πορεία εάν ο σκύλος σας δεν είναι εκπαιδευμένος να περπατάει με ένα χαλαρό λουρί. Οι περισσότεροι ειδικοί για την εκπαίδευση σκύλων προειδοποιούν ότι τα ανασυρόμενα λουριά αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και προτείνουν ενός έως τριών μέτρων για τρέξιμο.

Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να μπερδευτείτε εάν το σκυλί σας τρέχει μπροστά σας ή πάει ζιγκ ζαγκ από τη μία πλευρά στην άλλη. Και οι δύο πλευρές είναι κατάλληλες για τρέξιμο όσο είστε άνετοι και κολλήστε στην ίδια πλευρά με συνέπεια. Εάν το σκυλί σας δεν είναι εκπαιδευμένο με λουρί, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λιχουδιές και παιχνίδια για να ανταμείψετε το σκυλί σας για το ότι μένει στο πλάι σας και αφήστε το λουρί να παραμείνει χαλαρό.

Εκπαίδευση του σκύλου σας για να τρέξει

Μόλις αισθανθείτε σίγουροι ότι το σκυλί σας θα είναι οκ ενώ τρέχει, ξεκινήστε να τρέχετε σε μικρές αποστάσεις για να βοηθήσετε το σκυλί σας να δημιουργήσει αντοχή. Αν και ο σκύλος σας μπορεί να φαίνεται σαν φυσικός αθλητής, θέλετε να αποφύγετε τραυματισμένους μύες και άλλους τραυματισμούς που προέρχονται από το απότομο τρέξιμο πολύ σύντομα. Τα σκυλιά μας δεν μπορούν να μας πουν πότε είναι κουρασμένα, οπότε πρέπει να γνωρίζουμε τη γλώσσα του σώματός τους και να προσέχουμε για υπερβολικό λαχάνιασμα ή σημάδια εξάντλησης.

Τα σκυλιά πρέπει να ενυδατωθούν ενώ τρέχουν ή μπορεί να καταφύγουν σε πόσιμο από λακκούβες και άλλα στάσιμα νερά. Φέρτε ένα μπουκάλι νερό και δώστε στο σκυλί σας να πιει πριν και μετά το τρέξιμο. Προσέξτε για σημάδια δίψας και εξάντλησης, όπως επιβράδυνση, γυαλισμένα μάτια και αφρισμός στο στόμα, και επιβραδύνετε ή κάντε ένα διάλειμμα.

Συμβουλές για τρέξιμο με το σκυλί σας

Ο σκύλος σας μπορεί να χάσει την προσοχή του από μια γάτα στο πάρκο ή να χρειαστεί διάλειμμα για τουαλέτα κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, οπότε μην περιμένετε να σπάσετε προσωπικά ρεκόρ.

Τα πόδια σας προστατεύονται από παπούτσια για τρέξιμο, αλλά το κατοικίδιο ζώο σας δεν είναι τόσο τυχερό. Λάβετε υπόψη ότι η επιφάνεια που τρέχετε θα μπορούσε να βλάψει τα πόδια του σκύλου σας. Αποφύγετε περιοχές δρόμου που θα μπορούσαν να περιέχουν σπασμένα γυαλιά. Μετά από ένα τρέξιμο, βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας χρειάζεστε χρόνο για να επανέλθετε. Στη συνέχεια, ελέγξτε τα πόδια του σκύλου σας για βρωμιά και συντρίμμια και καθαρίστε με ένα ζεστό πανί για να αποφύγετε ερεθισμούς και λοιμώξεις.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: