Έπεσε η κυβέρνηση στο Ισραήλ – Εκλογές στις 25 Οκτωβρίου – Πολιτική

June 21, 2022

Το Ισραήλ οδηγείται στις πέμπτες εκλογές του σε τρεισήμισι χρόνια, αφού ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιάιρ Λαπίντ εγκατέλειψαν τη Δευτέρα τις προσπάθειές τους να σταθεροποιήσουν τον συνασπισμό.



Σε κοινή δήλωση, ο Μπένετ και ο Λάπιντ δήλωσαν ότι θα θέσουν σε ψηφοφορία την ερχόμενη Δευτέρα ένα νομοσχέδιο για τη διάλυση της Κνεσέτ (Βουλής).

Survivor spoiler 20/06: Εξελίξεις με την αποχώρηση της Ασημίνας Χατζηανδρέου! Το ανακοινώνει άμεσα ο Λιανός

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor spoiler 20/06: Εξελίξεις με την αποχώρηση της Ασημίνας Χατζηανδρέου! Το ανακοινώνει άμεσα ο Λιανός

Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 25 Οκτωβρίου.

Πηγές κοντά στον Μπένετ είπαν ότι στόχος του διδύμου ήταν να προκηρύξουν εκλογές με τους δικούς τους όρους και να μην εξαναγκαστούν από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Λάπιντ θα γίνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, όπως προβλεπόταν από τη συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων μέχρι τις εκλογές και μέχρι να έρθει στην εξουσία η νέα κυβέρνηση.

Πρόκειται να υποδεχθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν επισκεφθεί το Ισραήλ τον επόμενο μήνα.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibWFpbl9iYW5uZXIiPgoJCQk8ZGl2IGlkPSJFTkdBR0VZQV9XSURHRVRfMTYzMDEwIj48L2Rpdj4NCjxzY3JpcHQgZGF0YS1jZmFzeW5jPSJmYWxzZSI+DQooZnVuY3Rpb24oRSxuLEcsQSxnLFksYSl7RVsnRW5nYWdleWFPYmplY3QnXT1nO0VbZ109RVtnXXx8ZnVuY3Rpb24oKXsgKEVbZ10ucT1FW2ddLnF8fFtdKS5wdXNoKGFyZ3VtZW50cyl9LEVbZ10ubD0xKm5ldyBEYXRlKCk7WT1uLmNyZWF0ZUVsZW1lbnQoRyksIGE9bi5nZXRFbGVtZW50c0J5VGFnTmFtZShHKVswXTtZLmFzeW5jPTE7WS5zcmM9QTthLnBhcmVudE5vZGUuaW5zZXJ0QmVmb3JlKFksYSl9KSh3aW5kb3csZG9jdW1lbnQsJ3NjcmlwdCcsJy8vd2lkZ2V0LmVuZ2FnZXlhLmNvbS9lbmdhZ2V5YV9sb2FkZXIuanMnLCdfX2VuZ1dpZGdldCcpOw0KX19lbmdXaWRnZXQoJ2NyZWF0ZVdpZGdldCcsDQp7d3dlaTonRU5HQUdFWUFfV0lER0VUXzE2MzAxMCcscHViaWQ6MTgwMTYxLHdlYmlkOjE2NTIzOSx3aWQ6MTYzMDEwfSk7DQo8L3NjcmlwdD4JCQk8L2Rpdj4=

Σε συνέντευξη Τύπου στην Κνεσέτ, ο Μπένετ είπε ότι η κίνησή του να προκηρύξει εκλογές δεν ήταν «εύκολη», αλλά «η σωστή απόφαση».

Έπεσε η κυβέρνηση στο Ισραήλ – Εκλογές στις 25 Οκτωβρίου

Είπε ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να διατηρήσει την κυβέρνηση περισσότερο.

Ο Λαπίντ επαίνεσε τον Μπένετ που «έβαλε τη χώρα πάνω από το προσωπικό του συμφέρον» και είπε ότι η φιλία τους ξεπέρασε τα εμπόδια.

Ο ίδιος αποκάλεσε τον Μπένετ «έναν ζωτικό ισραηλινό ηγέτη, καινοτόμο και γενναίο» και είπε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι η θέση του βρίσκεται στην ηγεσία αυτής της χώρας για πολλά ακόμη χρόνια.

Ο Μπένετ συνομίλησε την Παρασκευή με τον Γενικό Εισαγγελέα Γκάλι Μπαχαράβ Μιάρα, ο οποίος του είπε ότι το νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Δυτική Όχθη δεν μπορούσε να παρακαμφθεί ή να παραταθεί πέρα ​​από την προθεσμία της 30ης Ιουνίου.

Επειδή δεν είχαν τρόπο να περάσουν το νομοσχέδιο, ο Μπένετ και ο Λάπιντ αποφάσισαν ότι θα ήταν καλύτερο να διαλύσουν την Κνεσέτ, η οποία επεκτείνει αυτόματα τους κανονισμούς ασφαλείας στη Δυτική Όχθη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκίντεον Σαάρ κατηγόρησε για την πτώση της κυβέρνησης στην «ανεύθυνη συμπεριφορά των μελών της Κνεσέτ στον (κυβερνητικό) συνασπισμό».

Είπε ότι στόχος των επόμενων εκλογών θα είναι να αποτραπεί η επιστροφή του Νετανιάχου στην εξουσία και να «υποθηκεύσει τη χώρα για το προσωπικό του συμφέρον».

Υπάρχει ακόμη μια πιθανότητα ο Νετανιάχου να πετύχει να σχηματίσει μια εναλλακτική κυβέρνηση εντός της σημερινής Κνεσέτ.

Αυτό θα συνέβαινε εάν μέλη του συνασπισμού -από τη New Hope και την Yamina- αλλάξουν πλευρά και ενταχθούν στο δεξιό μπλοκ του Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου χαιρέτησε την πτώση της κυβέρνησης και την αποκάλεσε τη «χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ».

Ορκίστηκε ότι θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και ότι θα είναι «εθνικιστική και ευρεία».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: