Ελλάδα: Γνωρίστε το υπέροχο Ροτβάιλερ, ένα σκύλο- θεραπείας, που κάνει παρέα και βοηθάει παιδιά με αυτισμό και νοητική στέρηση

June 18, 2022

Ελλάδα: Γνωρίστε το υπέροχο Ροτβάιλερ, ένα σκύλο- θεραπείας, που κάνει παρέα και βοηθάει παιδιά με αυτισμό και νοητική στέρηση



Από τα πιο παρεξηγημένα σκυλιά, τα Ροτβάιλερ έχουν εδώ και χρόνια αποδείξει ότι δεν έχουν καμία σχέση με όσα τα κατηγορούν. Τα ζώα, όπως και τα παιδιά άλλωστε, πλάθονται και διαμορφώνουν χαρακτήρα στα χέρια των κηδεμόνων τους. Υπάκουο, άριστο στις εντολές και στην εκπαίδευση, πιστό, πανέξυπνο είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της ράτσας σκύλων. Αναμφίβολα τα Ροτβάιλερ είναι δυνατά σκυλιά με δυνατή προσωπικότητα. Τους αρέσει να ζουν σε μια οικογένεια και είναι απίστευτα πιστά και δοτικά πλάσματα. Λατρεύουν τα παιδιά και τους αρέσει πολύ να είναι μαζί τους.



Για αυτή τη σχέση τους με τα παιδιά θα σας μιλήσουμε σήμερα και τη βοήθεια που τους προσφέρουν σε κάποιες περιπτώσεις. Μια βοήθεια πολλή σπουδαία.

Ο Bane είναι είναι ένα Ροτβάιλερ, 6,5 ετών. Είναι ο σκύλος που βλέπετε στις πιο κάτω φωτογραφίες. Ο κηδεμόνας του είναι ο χειριστής -εκπαιδευτής Πέτρος-Εμμανουήλ Μητσάκος. Ο Bane είναι εκπαιδευμένος σκύλος-θεραπείας και σε συνεργασία με 2 ψυχολόγους συμμετέχουν σε πρόγραμμα ειδικής αγωγής. Στόχος όλων είναι να βοηθήσουν παιδάκια με αυτισμό και νοητική υστέρηση να έρθουν πιο κοντά με τους σκύλους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να μάθουν να εκδηλώνουν σωστά τα συναισθήματά τους, να ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους. Επίσης να τα βοηθήσουν, μέσα από τη διαδραστική εμπειρία τους με το σκύλο, να μάθουν διάφορες δραστηριότητες.

Είναι ίσως το μοναδικό Ροτβάιλερ στην Ελλάδα που λαμβάνει μέρος ενεργά σε μια τέτοια δράση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για την «απενοχοποίηση» της συγκεκριμένης φυλής που έχει ακούσει τόσα. Που υπάρχει τόση άγνοια και προκατάληψη. Η προσφορά του στα παιδιά με αυτισμό είναι μεγάλη.

Ο ίδιος θα πει: «Στόχος όλων μας είναι να βοηθήσουμε παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση να έρθουν πιο κοντά με τους σκύλους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να μάθουν να εκδηλώνουν σωστά τα συναισθήματά τους, να ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους, αλλά και να τα βοηθήσουμε μέσα από τη διαδραστική εμπειρία τους με το σκύλο να μάθουν διάφορες δραστηριότητες. Τα βήματα που ακολουθούμε είναι αργά και σταθερά ώστε να είναι ευχάριστο και εποικοδομητικό για κάθε παιδί. Ο Bane είναι ο σκύλος μου. Ένα Ροτβάιλερ 6.5 ετών.

Οι ικανότητες των σκύλων να μας προσφέρουν αλλά και να μας διδάξουν είναι απεριόριστες τόσο σε επιμορφωτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, αρκεί να έχουμε έναν σκύλο φιλικό, κοινωνικοποιημένο και με μια σωστά δομημένη γλώσσα επικοινωνίας μαζί μας. Η εμπειρία είναι μαγική.»
από τη Μυρτώ Τζώρτζου, [email protected]

Το Ροτβάιλερ, σύμφωνα με το Allaboutpets.gr, είναι ένα πιστό, γενναίο και έξυπνο σκυλί που χαρακτηρίζεται για την ακλόνητη αφοσίωσή του στο αφεντικό του. Ο Αμερικανικός Κυνολογικός Οργανισμός περιγράφει το Ροτβάιλερ ως ένα ήρεμο σκυλί, με αυτοπεποίθηση, ελαφρώς ψυχρό που δεν κάνει άκριτα φιλίες με τους ξένους.

Το Ροτβάιλερ είναι μεγαλόσωμος σκύλος με μυώδες σώμα και ιδιαίτερα χρώματα τριχώματος, που κυριαρχεί το μαύρο και το καφέ. Αρχικά, ανατράφηκε ως σκύλος-κοπαδιού (εργασίας), ωστόσο πλέον επιλέγεται ως σκύλος-οδηγός, φύλακας, συνεργάτης της αστυνομίας, ακόμα για εξερεύνηση και διάσωση.

Πολλοί από εμάς έχουμε τα Ροτβάιλερ κάπως παρεξηγημένο στο μυαλό μας, λόγω των περιστατικών που ακούμε στις ειδήσεις για επιθέσεις των Ροτβάιλερ σε παιδιά και ανθρώπους. Ωστόσο, είναι πολύ πιστά σκυλιά στην οικογένεια τους.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ράτσες σκύλων, έτσι και τα Ροτβάιλερ χρειάζονται την κατάλληλη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από πολύ μικρή ηλικία και ο κηδεμόνας του του πρέπει να πάρει το ρόλο του αρχηγού της αγέλης, ώστε να μπορεί να επιβληθεί στο κατοικίδιό του. Παρ’ όλα αυτά, τα Ροτβάιλερ είναι υπάκουα, ήρεμα και αποτελούν πολύ καλή παρέα για παιχνίδι με την οικογένεια.

Τα αρσενικά ζυγίζουν 50-60 κιλά και έχουν 61-69 εκατοστά ύψος. Τα θηλυκά ζυγίζουν 35-48 κιλά και φτάνουν τα 53-63 εκατοστά.

Το προσδόκιμο ζωής τους υπολογίζεται στα 8-10 χρόνια, ανάλογα με το επίπεδο διαβίωσής τους, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που έζησαν ακόμα και δεκαέξι χρόνια!


Πηγή

Διαβάστε επίσης: