Αυτός Είναι Ο Μάριος, Η Διάσημη Πλέον Θαλάσσια Χελώνα Της Νάξου, Που Έφαγε 100 Μέδουσες Σε Μισή Ώρα

June 15, 2022

Αυτός Είναι Ο Μάριος, Η Διάσημη Πλέον Θαλάσσια Χελώνα Της Νάξου, Που Έφαγε 100 Μέδουσες Σε Μισή Ώρα



Ο Μάριος, η θαλάσσια χελώνα της Νάξου, έγινε viral αυτές τις μέρες μετά από ένα βίντεο που ανάρτησε η οργάνωση Naxos island wildlife protection Naxos island wildlife protection στο οποίο καταβροχθίζει δεκάδες μοβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), που κάνουν για δεύτερη χρονιά «απόβαση» στις ελληνικές θάλασσες.



Μετά την τεράστια απήχηση που είχε το βίντεο, έναν χρόνο μετά την αρχική του δημοσιοποίηση, οι υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής οργάνωσης, έγραψαν λίγα λόγια για αυτή την υπέροχη θαλάσσια χελώνα της Νάξου:

«Ο Μάριος είναι πλέον διάσημος από ένα βίντεο που αναρτήσαμε όπου τρώει μοβ μέδουσες (Pelagia noctiluca).

Θα θέλαμε να γράψουμε λίγα λόγια για αυτή τη μοναδική θαλάσσια χελώνα της Νάξου που ανέδειξε τη σημαντικότητα του είδους στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο Μάριος είναι μια αρσενική Caretta Carretta, 22-23 ετών, με μήκος καβουκιού 71εκ., τον οποίο καταγράψαμε για πρώτη φορά το 2014 να κολυμπάει στην παραλία της Αγίας Άννας και έκτοτε κάθε χρόνο από τα μέσα Απρίλη έως περίπου και τον Δεκέμβριο περιφέρεται στα ίδια νερά, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη εξοικείωση με τους ανθρώπους.

Όλα αυτά τα χρόνια παρατηρούμε τη συμπεριφορά και την εξέλιξή του, προσέχοντας τα μέρη που συχνάζει από επικίνδυνες ανθρώπινες δραστηριότητες και ενημερώνουμε τους κολυμβητές για την αποφυγή ενόχλησής του. Το 2021 μας προβλημάτισε ένα τραύμα στο πτερύγιο, πιθανόν από κάποιο καρχαριοειδές, αλλά ευτυχώς επουλώθηκε χωρίς να χρειαστεί την παρέμβασή μας.

Ο Μάριος καθώς και οι άλλες θαλάσσιες χελώνες το μόνο που χρειάζονται είναι καθαρές και ασφαλείς θάλασσες. Δεν έχουν καμία ανάγκη από το τάισμα ή την επαφή μαζί μας που μόνο κακό μπορεί να τους προκαλέσουν.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζώης Νάξου εδώ και πολλά χρόνια αγωνίζεται για τα άγρια ζώα της Νάξου, με ιδιαίτερη μέριμνα για τη θαλάσσια χελώνα, πραγματοποιώντας παρατηρήσεις στο πεδίο και επεμβαίνοντας όπου χρειαστεί. Σκοπός μας αποτελεί η αρμονική συμβίωση με αυτό το μοναδικό πλάσμα που έχουμε την τύχη να συγκατοικούμε σε αυτό το υπέροχο νησί.»

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, οι φυσικοί θηρευτές των μοβ μεδουσών είναι οι ακόλουθοι:

Η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα,
η δερματοχελώνα,
ο τόνος,
ο ξιφίας και
το φεγγαρόψαρο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: