Γυναίκα Μεγάλωσε Ένα Λάμα Σα Μωρό, Τώρα Εκείνο Νομίζει Πως Είναι Η Μητέρα Του

June 10, 2022

Γυναίκα Μεγάλωσε Ένα Λάμα Σα Μωρό, Τώρα Εκείνο Νομίζει Πως Είναι Η Μητέρα Του



Όταν ο Dannie Burns παραιτήθηκε από τη δουλειά του σε μια εταιρεία υαλοπινάκων πριν από 10 χρόνια, η πρώτη του σκέψη ήταν να αγοράσει ένα σπορ αυτοκίνητο και να ταξιδέψει στην Ευρώπη.



Αλλά μετά από μια διαδικτυακή αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων σταδιοδρομίας, επέλεξε να αγοράσει δύο λάμα. Ο Dannie κατέχει τώρα 75 από τα ζώα της Νότιας Αμερικής στη φάρμα του στο Thornhill, κοντά στο Stirling.

Όμως, ένα από αυτά τα λάμα, η Annie, έχει γίνει περισσότερο κατοικίδιο που «νομίζει ότι είναι σκύλος» και ταξιδεύει μαζί του, μέσα στο αυτοκίνητό του. Η Annie τραβά τα βλέμματα κι ξαφνιάζει τους επιβάτες των διπλανών αυτοκινήτων, όταν πηγαίνει βόλτα με τον «μπαμπά» της στην πόλη.

«Πηγαίνει παντού μαζί μου – σε σχολεία, κολέγια, γηροκομεία», δήλωσε ο Dannie στο BBC Scotland. «Κάνουμε βόλτες με το κεφάλι της έξω από το παράθυρο του πίσω καθίσματος του αυτοκινήτου. Σήμερα το πρωί με σταμάτησε η αστυνομία.»

«Μας σταμάτησαν για έλεγχο της τροχαίας και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Την φωτογράφισαν. Κατεβάζουμε τα πίσω καθίσματα και μόλις αρχίζουμε να κινούμαστε, ξαπλώνει μέχρι να σταματήσουμε σε ένα φανάρι ή κάτι τέτοιο. Τότε θα σηκωθεί και θα βγάλει το κεφάλι της έξω από το παράθυρο και θα ξανακαθίσει μόλις αρχίσουμε να κινούμαστε πάλι».

Η Annie, η οποία έχει ύψος περίπου 1,80 μ., γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά η μητέρα της την απέρριψε. Ένα άλλο λάμα που γεννήθηκε στο αγρόκτημα του Dannie ένα χρόνο νωρίτερα δεν είχε επιζήσει λόγω παρόμοιας απόρριψης. Η οικογένεια του Dannie αποφάσισε να μεγαλώσει την Annie, η οποία έζησε στο σπίτι τους για έξι μήνες, σαν σκύλος – ή μάλλον σα μωρό.

«Γρήγορα έμαθα τι έπρεπε να κάνω», εξήγησε ο Dannie. «Έπρεπε να φέρω κατσικίσιο γάλα, υποκατάστατο γάλακτος,, όλα τα είδη για να την κρατήσω ζωντανή. Τώρα νομίζει ότι είμαι η μαμά της. Όπως συμβαίνει με κάθε νεογέννητο, την ταΐζαμε κάθε δύο ώρες όλο το εικοσιτετράωρο. Εμείς απλά τη φροντίζαμε και την ανατρέφαμε μόνοι μας.»

«Χωρίς όρια»

Σήμερα, η Annie κοιμάται στη βεράντα του σπιτιού της οικογένειας. «Βασικά, θέλει να είναι δίπλα μου», λέει ο Dannie. «Χαμογελάς κάθε φορά που ξυπνάς το πρωί και βλέπεις αυτό το μικρό προσωπάκι να κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Την βγάζουμε στο χωράφι με τα άλλα λάμα και δεν έχει καμία σχέση μαζί τους. Πραγματικά δεν πιστεύει ότι είναι ένα από αυτά. Οπότε απλά περιφέρεται δίπλα στην πύλη».

Ο Dannie λέει ότι η Annie είναι «σίγουρα εκπαιδευμένη για μένει στο σπίτι και νομίζει ότι είναι σκύλος», αφού ακολούθησε το παράδειγμα των άλλων κατοικίδιων ζώων της οικογένειας τους πρώτους μήνες της ζωής της. «Κάθε φορά που την ταΐζαμε, την βγάζαμε έξω με τα σκυλιά και μετά τα αντέγραφε.»

«Περιπλανιέται όπου θέλει στη φάρμα, έχει την ελευθερία να περιφέρεται όπου θέλει. Απλά πρέπει να προσέχουμε τι τρώει γιατί τρώει τα πάντα – σακούλες πολυαιθυλενίου, γλυκά, παιχνίδια, πατατάκια, σάντουιτς. Προσπαθεί να κλέψει πράγματα από τα αυτοκίνητα των πελατών όταν έρχονται στη φάρμα. Είναι τρομερή, πραγματικά. Δεν έχει όρια».

«Η οικογένεια μου νομίζει ότι είμαι τρελός»

Η Annie είναι ένα από τα περίπου 6.000 λάμα στη Σκωτία, λέει ο Dannie, και μέρος ενός συνόλου 75.000 έως 80.000 αλπάκα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ζώα αυτά, που συναντώνται συχνότερα σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο στις Άνδεις, μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περίπου 25 χρόνια – «αποκλειστικά και μόνο για να τα εκθέτουν οι άνθρωποι και να επιδεικνύουν το τρίχωμά τους», δήλωσε ο Dannie στο Radio Scotland.

Σε χώρες όπως το Περού τα σκοτώνουν για το κρέας και το μαλλί τους, αλλά τα λάμα χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο για δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, βοηθώντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακουφιστούν από το στρες και το άγχος. «Κάνουμε πεζοπορία, εκδηλώσεις, γάμους, γκαλά, αθλητικές ημέρες, ό,τι θέλετε», λέει ο Dannie. «Η Annie πηγαίνει οπουδήποτε και παντού.»

«Τα λάμα είναι ωραία και εύκολα στην επικοινωνία, αρκετά ήρεμα. Είναι περίεργα. Αν πάτε σε ένα χωράφι, θα έρθουν και θα σας χαιρετήσουν. Έχω εκπαιδεύσει την Annie να πηδάει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και να στέκεται στα πίσω πόδια της για καρότα. Η υπόλοιπη οικογένεια νομίζει ότι είμαι τρελός. Νομίζουν επίσης ότι είναι τρελή. Είναι πραγματικά ένα κατοικίδιο τώρα.»

Ο Dannie έχει τρεις μεγαλύτερες κόρες και τα τέσσερα εγγόνια του λατρεύουν την Annie. Σύντομα, θα γίνουν περισσότεροι. Η Annie είναι τώρα έγκυος, με το μωρό να αναμένεται τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. «Δεν ξέρουμε αν θα δεχτεί το μωρό ή αν θα είναι καλή μαμά ή όχι», δήλωσε η Dannie. «Θα το δούμε. Ίσως χρειαστεί να το αναθρέψω και αυτό».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: