Ελληνοτουρκικά: Αυτά είναι τα δύο νησιά που θέλουν να «γκριζάρουν» στο Αιγαίο οι γείτονες – Καθημερινές οι… βόλτες από drones (video) – Πολιτική

June 8, 2022

Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνεχίζει και σήμερα (7/6) την παραληρηματική ρητορική της Τουρκίας για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, η Άγκυρα προχώρησε ξανά σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας και φέρεται να θέλουν να «γκριζάρουν» δύο νησιά του Αιγαίου.



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star οι Τούρκοι πραγματοποιούν καθημερινά υπερπτήσεις στα ανοιχτά της Νισύρου, με μη επανδρωμένα σκάφη (drones) έχοντας βάλει ως στόχο δύο νησάκια.

Survivor spoiler 08/06: Ανατροπή κόλαφος! Αποχωρεί με σοβαρό τραυματισμό από το Survivor 5 το απόλυτο φαβορί!

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor spoiler 08/06: Ανατροπή κόλαφος! Αποχωρεί με σοβαρό τραυματισμό από το Survivor 5 το απόλυτο φαβορί!

Πρόκειται για το Γυαλί και την Κανδελιούσσα. Το Γυαλί βρίσκεται βόρεια της Νισύρου, απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας και πρόκειται για έναν νησί – λατομείο, στο οποίο εξορύσσεται ελαφρόπερτα και περλίτης.

νησια-αιγαιο

Η Κανδηλιούσσα από την άλλη βρίσκεται πιο δυτικά και απέχει πολύ από τα τουρκικά παράλια. Στο νησί υπάρχει φάρος που λειτουργεί από το 1890 με τους κατοίκους της Νισύρου να λένε ότι οι παππούδες και οι πατεράδες τους δούλευαν ως φαροφύλακες και ζούσαν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ωστόσο δηλώνουν πως δεν ανησυχούν από τις τουρκικές προκλήσεις.

Οι τουρκικές προκλήσεις, πάντως, συνεχίζονται καθημερινά και γι΄ αυτό με εντολή του Νίκου Δένδια έχουν σταλεί χάρτες σε όλες τις ελληνικές πρεσβείες με τις βλέψεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

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

«Μπαρούτι» η Τουρκία με το Ευρωκοινοβούλιο: «Υιοθετούν τις στενόμυαλες θέσεις της Ελλάδας για το Αιγαίο»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφορικά με την έκθεσή του για τη στάση της γείτονος χώρας απέναντι στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: «Οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση (του Ευρωκοινοβουλίου) που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν».

«Απορρίπτουμε τη ρηχή και χωρίς όραμα προσέγγιση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο κάνει μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις για την Τουρκία στην έκθεσή του», προσθέτει το ΥΠΕΞ της γείτονος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας:

«Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του ΕΚ στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.

Η πρωταρχική μας προσδοκία από το ΕΚ είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το ΕΚ έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του, που ανέχεται να φωλιάζουν μέσα του ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, δεν προκαλεί έκπληξη. Γι' αυτό το ΕΚ έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού κοινού.

Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν.

Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανά της να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία προσχώρησης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση της βίζας, να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την ενημέρωση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ιδίως τους Εθελοντικούς Ανθρωπιστικούς Δεσμούς στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας. Είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεισδοχής.

Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική, αντί για ενθαρρυντικά βήματα αναφορικά με αυτά τα ζητήματα, αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και προκατειλημμένης στάσης του ΕΚ και μόνο βλάπτει τη φήμη του».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: