Ιράν: Επίσημο βίντεο από το ρεσάλτο στα ελληνικά πλοία – «Ποιος είναι ο κλέφτης;» – Κόσμος

June 5, 2022

Βίντεο από την επιχείρηση της βίαιης κατάληψης των δύο ελληνικών τάνκερ δόθηκε στη δημοσιότητα από την πλευρά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ και μάλιστα σε ανάρτηση στο Twitter υπάρχει η επισήμανση ότι «έκλεψαν το πετρέλαιο του Ιράν ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και μετά γενναίοι Ιρανοί απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού».



Δείτε επίσης: Θρίλερ στον Περσικό Κόλπο: «Δεν είναι εύκολο…» – «Λύγισε» μητέρα ναυτικού! Όλα τα σενάρια που εξετάζονται (Video)

Survivor spoiler 05/06: «Από σήμερα δεν...» - Η ανακοίνωση του Γιώργου Λιανού για τον «τέλος» του Άρη Σοϊλέδη!

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor spoiler 05/06: «Από σήμερα δεν...» - Η ανακοίνωση του Γιώργου Λιανού για τον «τέλος» του Άρη Σοϊλέδη!

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ παραδέχθηκε ότι το Ιράν κατάσχεσε το πετρέλαιο από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο στις 27 Μαϊου.

«Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω»;είναι ένα ακόμη αντιφατικό μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο. Μάλιστα ο Χαμενεϊ στη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, επέμεινε:

«Ποιος είναι ο πειρατής; Το να παίρνεις πίσω κλεμμένη περιουσία δεν αποκαλείται κλοπή».

Προειδοποίηση του Ιράν στην Ελλάδα για τα δύο τάνκερ: «Μη μπλέκετε τις ΗΠΑ!»

Περσικός κόλπος: Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την σύλληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τις ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuter’s.

Η Τεχεράνη πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ, ενώ στην συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα “μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη”.

“Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον “μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο”.

“Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη … Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος τους δημοσιογράφους.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: