Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλοδεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια – Κόσμος

May 15, 2022

Η Ελλάδα είναι «έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια» και πιστεύει ότι «έχουν πολλά να προσφέρουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.



«Προσβλέπω σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δείπνο. Το κύριο μενού θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, η υποδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας», δήλωσε ο κ. Δένδιας και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαχρονικά «εξαιρετικές σχέσεις» με τις δύο χώρες, οι οποίες είναι επίσης μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Survivor spoiler 15/05: Μπουνιές στο πρώτο παιχνίδι ως αντίπαλοι ΣοΪλέδης - Καραγκούνιας! Αποβάλλει και τους δύο η παραγωγή; Αδιέξοδο για Ατζούν!

VIRAL ΕΙΔΗΣΗ

Survivor spoiler 15/05: Μπουνιές στο πρώτο παιχνίδι ως αντίπαλοι ΣοΪλέδης - Καραγκούνιας! Αποβάλλει και τους δύο η παραγωγή; Αδιέξοδο για Ατζούν!

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλοδεχτεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια
Πηγή εικόνας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά έχει σαφέστατη τοποθέτηση. Είμαστε έτοιμοι να καλοδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια. Πιστεύουμε ότι έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Βόμβα» Ερντογάν: Ετοιμάζει βέτο η Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ (video)

Προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, εξαιτίας ενός σεναρίου που κυκλοφορεί για τη στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

PGRpdiBzdHlsZT0iIiBjbGFzcz0ibWFpbl9iYW5uZXIiPgoJCQk8ZGl2IGlkPSJFTkdBR0VZQV9XSURHRVRfMTYzMDEwIj48L2Rpdj4NCjxzY3JpcHQgZGF0YS1jZmFzeW5jPSJmYWxzZSI+DQooZnVuY3Rpb24oRSxuLEcsQSxnLFksYSl7RVsnRW5nYWdleWFPYmplY3QnXT1nO0VbZ109RVtnXXx8ZnVuY3Rpb24oKXsgKEVbZ10ucT1FW2ddLnF8fFtdKS5wdXNoKGFyZ3VtZW50cyl9LEVbZ10ubD0xKm5ldyBEYXRlKCk7WT1uLmNyZWF0ZUVsZW1lbnQoRyksIGE9bi5nZXRFbGVtZW50c0J5VGFnTmFtZShHKVswXTtZLmFzeW5jPTE7WS5zcmM9QTthLnBhcmVudE5vZGUuaW5zZXJ0QmVmb3JlKFksYSl9KSh3aW5kb3csZG9jdW1lbnQsJ3NjcmlwdCcsJy8vd2lkZ2V0LmVuZ2FnZXlhLmNvbS9lbmdhZ2V5YV9sb2FkZXIuanMnLCdfX2VuZ1dpZGdldCcpOw0KX19lbmdXaWRnZXQoJ2NyZWF0ZVdpZGdldCcsDQp7d3dlaTonRU5HQUdFWUFfV0lER0VUXzE2MzAxMCcscHViaWQ6MTgwMTYxLHdlYmlkOjE2NTIzOSx3aWQ6MTYzMDEwfSk7DQo8L3NjcmlwdD4JCQk8L2Rpdj4=

Δείτε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Τα τρία σενάρια (Video)

«Δεν βλέπουμε θετικά το θέμα της ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λόγω της Ελλάδας», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του, σημειώνοντας πως η Άγκυρα «δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος».

Στο μεταξύ, με συνοπτικές διαδικασίες υποστηρίζονταν νωρίτερα ότι θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν λάβει το καθεστώς χώρας παρατηρητή και θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 28-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και σε όλες τις επόμενες συνεδριάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την πρώτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης, θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα κοινοβούλια των 30 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ – μια διαδικασία η οποία συνήθως διαρκεί από έξι ως δεκαοκτώ μήνες, αλλά στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Σουηδίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Σουηδία και η Φινλανδία δεν θα είναι ακόμη πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, τυπικά δεν θα έχουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το Άρθρο 5 της Συνθήκης. Ωστόσο, οι δύο χώρες έχουν λάβει σοβαρές διαβεβαιώσεις ασφάλειας από ισχυρές νατοϊκές χώρες, όπως η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: